Реклама / Ads
4| 5123 |05.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Форбс: Рецесията слага край на медения месец на Борисов

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Премиерът и бившият телохранител Бойко Борисов получава овации за предприетите от него мерки, като намаляване на разходите и уволняване на стотици митнически и данъчни служители, за да противодейства на корупцията и контрабандата, пише авторитетното издание Форбс.
 
Но в сектори като неефикасната държавна администрация и съдебната система са нужни повече реформи и новото правителство трябва да си изпълни обещанията до началото на 2010 г. “70% от българите бързо се влюбват, но и бързо разлюбват. Надявам се правителството да е наясно, че това може да се случи и с тях, особено при наличието на икономически трудности,” заяви Кирил Аврамов от организацията Политически Капитал.

България ще усети най-тежките последствия от кризата в началото на следващата година. Очаква се нивото на безработица да надхвърли 10%, граждански протести срещу неизплатени възнаграждения и намаляване на държавните разходи в почти всички сектори. Ако ЕС посочи в доклада си през юли догодина, че България не е отбелязала прогрес в борбата с корупцията може да спре еврофондове в размер на 11 млрд. евро, които трябва да усвоим до 2013.

През първите 100 дни на новото управление единствено се разкриваха нарушенията на предишното правителство. Кабинетът на Борисов им вмени вина за почти всички проблеми в страната, от неизпълнени инфраструктурни проекти до факта, че няма световно признати български породи кучета. Но българите, чийто доходи са най-ниски в ЕС, очакват повече. От Борисов се очаква да осъществи крайно наложителни реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването. Според проучване на Алфа Рисърч 54% от българите одобряват действията на правителството към настоящия момент, докато 44% заявяват, че има само обещания.

При аналогично проучване на MBMD процентите са съответно 52% и 40%. Борбата с корупцията има известен успех. Прокуратурата разследва бившия премиер за изчезнали доклади на ДАНС за престъпността, но наблюдателите са скептични и не очакват той да бъде осъден. Липсата на критики от страна на медиите, пред които Борисов се хвали ежедневно, както и слабата опозиция в парламента допринасят към лъжливото усещане за сигурност на правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4964 |22.09.2009 Форбс: МВФ предрича бюджетен дефицит до края на 2010 г. . 0| 4933 |02.04.2009 Слагат таван на банкерските премии . 1| 6544 |28.01.2008 Малки банки слагат в джоба си големи трезори, задържайки лихвени нива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads