Реклама / Ads
2| 5431 |10.02.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ФРОГОКО: Брюксел плаши да спре програма на просветния министър

.
проф. Николай Денков
Новият просветен министър проф. Николай Денков попадна в собствен капан с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, тъй като той преговаряше с Брюксел за нея в качеството си на зам. -министър, а сега Европа плаши да бъде спряна.
 

Оказва се, че програмата е непродуктивна и сега министърът се чуди как да излезе от неловкото положение. Европа е видяла, че програмата е повече за строежи на сгради, колкото за интелигентен растеж.

 

От интернет страницата на МОН е видно, че за участваш в тази програма, трябва да извършиш следните дейности:

 

I.  Дейности, свързани с изграждане и оборудване на центрове за компетентност (ЦК) и Центрове за върхови постижения;  

II. Дейности в рамките на ЦК, свързани с провеждане на независими НИРД за повече знания и по-добро разбиране, включително съвместни НИРД, при които научноизследователската организация или инфраструктура участва в ефективно сътрудничество  при спазване условията на Рамката.

 

I. Дейности, свързани с изграждане и оборудване на центрове за върхови постижения (ЦВП); 

II.Дейности в рамките на ЦВП, свързани с провеждане на независими НИРД за повече знания и по-добро разбиране, включително съвместни НИРД, при които научноизследователската организация или инфраструктура участва в ефективно сътрудничество  при спазване условията на Рамката.

 

С програмата се цели не толкова да се развиват науката и образованието, а сградният фонд. Защо е необходимо да се строят нови здания, при положение че БАН има достатъчно?! Пък и не само БАН.

 

Тази програма има претенции да е за всички в сферата на образованието и науката, но се оказва, че не е така. На пръв поглед се вижда, че изключва социалните и хуманитарните науки.

 

Въпреки че Кунева не бе добър образователен министър, тя е забелязала недостатъка на програмата и се е опитала да я коригира. Брюксел обаче й отказал, тъй като вече я е затворил. Може би тогава е настанал разривът между нея и заместникът й, коментират ред Фрог нюз лица, запознати със случая.

 

Сега като служебен министър Денков пак заговори за програмата, тъй като Брюксел заплаши, че ще я спре. „Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма  ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН. Заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове ние вече подготвяме план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър. Смятам, че настоящият ръководител на управляващия орган на ОП НОИР г-жа Цветана Герджикова носи пряка отговорност за част от тези проблеми, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка”, каза в своя защита министър Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3894 |09.02.2017 Екстрадиция плаши граничар за убийство на турски бракониер . 0| 3731 |08.02.2017 Задържаха 11 души, заподозрени за тероризъм в Брюксел . 5| 4075 |08.02.2017 Стойнев: Безпомощно ГЕРБ критикува нашата програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads