Реклама / Ads
12| 3428 |12.02.2024 НОВИНИ

Акад. Денков: България се променя бързо

.
Акад. Николай Денков
Министър-председателят Николай Денков отново изтъкна полезността от сливането на университети и висши училища като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса.
 

В приветствието си към участниците в конференцията Innovation Nexus, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи, че по този начин успяват да се адаптират държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование. Форумът се провежда в София тех парк.

"България се променя бързо. Най-забележително се променят проучванията, иновациите, сътрудничеството на бизнеса и висшето образование. Има много причини за това. Успяхме да използваме и приноса на българския евросомисар с ресор иновации. Това ни помогна да прогресираме, но в същото време запазваме и характеристики от миналото", каза Николай Денков, цитиран от БТА.

 

Той даде като пример Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е създаден като институция, правеща наука в множество научни области, но след идването на комунизма и налагането на съветския образователен модел му се възлага тясна специализация, а за другите дисциплини се създават отделни университети и институти. Той оцени този модел като неефективен от днешна гледна точка, защото губи конкурентоспособност и води до пропускане на възможности. 

 

"Мислейки как можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия - държави със сходна демография успяват да правят страхотна наука и образователен продукт. Видяхме как обединявайки три университета с различни профили Финландия създава един успешен и проспериращ университет - "Аалто". Целта ни не е да копираме чуждия опит, но да се запознаем с него и да адаптираме основните фактори за успех", допълни премиерът Денко.

 

Създаден след обединяването на Технологичния университет "Хелзинки", Университета по изкуства и дизайн "Хелзинки" и Хелзингското училище по икономика, днес Университетът "Аалто" повишава своите показатели в различни класации за качество на образованието, научна дейност, международно сътрудничество и в същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници, за които се е класирал именно след консолидацията на трите университета в един. 

Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформа в сферата на висшето образование в началото на 2022 година. Инициативата се посрещна със съпротива от страна на повечето университети и висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена и ще се проведе без отчитане на достиженията и силните страни на окрупняваните университети и висши училища. Заради липса на подкрепа от партниращите партии в тогавашната коалиция в крайна сметка към окрупняване не се пристъпи.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2234 |12.02.2024 Младежите в БСП - София: Категорично подкрепяме общинските съветници от групата на МК "БСП за България" . 0| 2355 |12.02.2024 Нова голяма печалба от Jackpot Cards на сайта на WINBET . 17| 2639 |12.02.2024 Николай Слатински: Чувате ли как нещо цъка, като че е бомба с часовников механизъм? . 3| 2350 |12.02.2024 Полицейски служител блъсна и уби жена в Монтана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads