Реклама / Ads
23| 9178 |08.10.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Газпром“ пак обвини България, че бави „Турски поток“

.
Проектът „Турски поток“ ще бъде забавен с половин година и ще бъде завършен към края на 2020 г. според обещанията на България, пише в меморандум за нова емисия еврооблигации руският газов гигант „Газпром“. Строителството на газопровода трябваше да бъде приключено през първото полугодие на 2020 г., пише „Интерфакс“. Според агенцията причината за това забавяне е именно България, която още не е финализирала своя участък от трасето.
 

Страната трябва да положи 474 км тръби от границата с Турция до Сърбия. Стойността на проекта е 1,1 млрд. евро без ДДС. „Интерфакс“ припомня, че Сърбия вече е приключила със строителството на газопровода на своя територия и очаква руският природен газ да потече.


„Ако през 2020 г. забавянето на всички срокове в договорите могат да се свържат с пандемията, то през 2019 г. работата не можа да започне заради спорове между строителите“, пише изданието по повод ситуацията около проекта у нас. Припомнят се споровете около търга, отстраняването от процедурата на изпълнителя „Аркад“, както и последващото му връщане след решение на съда.


Строежът на продължението на руския газопровод „Турски поток“ през българска територия до Сърбия е на финала и ще бъде приключен в срок, заяви премиерът Борисов при последната инспекция на обекта с хеликоптер, която той направи със зам.-министъра на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун на 23 септември. От инспекцията стана ясно, че са заварени тръбите по целия 474 км маршрут и се провеждат изпитания на трасето. Борисов обясни на саудитците, че опозицията разпространявала фалшиви новини, че „Аркад“ е руска фирма, на което Алсаадун отвърна: „Аз съм собственикът“. Всъщност не е имало твърдения, че „Аркад“ е руска фирма, а че вкарва като подизпълнители руски фирми, което е факт, но премиерът преиначи нещата.

 

САЩ поддържат позицията си срещу продължението на руския проект „Турски поток“ в България („Балкански поток“) и изграждането на АЕЦ „Белене“, стана ясно от думите на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ при срещата му с енергийния министър Теменужка Петкова в началото на месеца.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5948 |14.04.2020 Търговските вериги обвиниха министър Танева в лобизъм за ”близки до нея кръгове” . 5| 6822 |30.11.2018 Румен Овчаров: „Газпром“ може да увеличи цените . 7| 6273 |12.11.2018 Швейцарски съд блокира „Газпром“ . 2| 5388 |02.04.2017 „Газпром“: Износът ни към България през март е нараснал с 20%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads