Реклама / Ads
0| 5749 |15.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Георги Гегов начело на компанията за „Южен поток”

.
До часове ще бъде избран и консултантът по проекта АЕЦ „Белене"
 

Георги Гегов ще оглави смесената българо-руска компания, която ще направи прединвестиционното проучване за газопровода „Южен поток". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Капиталът на компанията ще е 50 000 лв., а след проучването окончателното инвестиционно решение за строителството на тръбата ще се вземе следващата пролет. Министър Трайков не уточни какъв е размерът на авансовото плащане, което руската страна е готова да направи по проекта. Няма опасност в замяна на това Русия да поиска част от собствеността на бъдещата тръба. Според договорката между София и Москва Русия е готова да помага на България, ако страната ни има финансови трудности по проекта, но без да изисква промяна в собствеността.

Има достатъчно основания проектът за газопровод „Южен поток” да бъде успешен, каза министър Трайков по време на бизнес закуска с Българския форум на бизнес лидерите на тема „Икономическите условия - възможности и предизвикателства пред бизнеса и правителството". Пред бизнес лидерите министърът обясни трите ползи за страната ни от бъдещата тръба. Първо, чрез нея ще се разнообрази маршрута за доставка на синьото гориво. На втора място, ще печелим от транзитни такси. И трето - самата икономическа активност по реализирането на проекта ще е на стойност около 1 млрд. евро работа, които ще се реализират на наша територия.

Трайков посочи „Южен поток” като пример за това как държавата може да е активна в области, където е необходимо нейно участие. Министърът е категоричен, че в бъдещите 1-2 години трябва да се създават предпоставки за развитие на бизнеса. Икономическият растеж се дължи основно на износа, но няма как да сме сигурни, че ръстът ще продължи, предупреди Трайков и отчете, че основните стоки за износ са стоките от нефтопреработвателната индустрия, маслата и металите.

До часове се чака да бъде избран и консултантът по проекта АЕЦ „Белене", каза още министър Трайков. Консултантът ще трябва да направи осъвременена оценка на финансовите параметри на проекта за ядрена централа, както и анализ на енергийния сектор. Македония все още обмисля участието си в проекта, а според министър Трайков по-вероятно е Скопие да предпочете участие в регионален проект, отколкото да строи своя собствена централа.

"Не бихме се съгласили на цена за АЕЦ "Белене" около 7 млрд. евро, защото когато премиерът Борисов говореше за крайна цена, той имаше предвид наистина крайна цена", категоричен е министърът. Така той отговори на въпрос за публикации в руските медии, в които шефът на "Росатом" Сергей Кириенко е цитиран да казва, че Русия няма да отстъпи от предложената цена от 6,3 млрд. евро за строителството на централата. Трайков беше категоричен, че позицията на България също е твърда. "Руските медии могат да цитират българските, че ние също няма да отстъпим от сумата. Според нас изграждането на централата не трябва да струва повече от 5 млрд. евро", коментира Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5468 |16.06.2010 Кр.Георгиева: Грешките в бюджета се наказват жестоко на пазарите . 0| 4823 |10.05.2010 Кр. Георгиева е оптимист за влизането ни в еврозоната . 22| 5765 |13.02.2009 Георги Гергов три години лишава държавата от дивиденти . 0| 4871 |03.04.2008 Авиокомпанията Alitalia пред фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads