Реклама / Ads
0| 3831 |13.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хампарцумян: Бедни сме, защото не сме добре политически подредени

.
Левон Хампарцумян Източник: стопкадър, БНТ
Бедни сме, защото политически не сме добре подредени и трудно намираме общи цели и начини да мислим рационално. Дори да има популисти политици, когато общественото мнение е рационално, те ще се вслушват в него и ще се случват рационални неща. Ако общественото мнение е ирационално, те, слушайки го, се получава това, което виждаме около нас.
 

Това коментира пред БНР финансистът и банкер Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите.

 

Според него във „висшите слоеве на политиката у нас отдавна няма експертиза, а краткосрочен политически ПР, който в отделни моменти трябва да се замества с действие, а не виждаме подобно нещо“.

 

По думите му целта да се вземат парите от Плана за възстановяване е краткосрочна и не решава дългосрочни проблеми:

 

„Зле ще е да загубим 2,5 млрд. евро, но това е краткосрочната цел. Дългосрочната цел за България е да заеме позиция в новото пренареждане на света, което се случва около нас. Ако не модернизираме мисленето си и държавата си, така че да се впишем в световния контекст, ще ни чака нарастваща бедност и разочарование“.

 

Финансистът коментира, че българският бизнес е в еднакви условия с всички бизнеси в Европа:

 

„Дали ще купуваме газ по някаква сложна схема и по-скъп, това е така, защото е по-скъп. Някои представители от българския бизнес са свикнал да приватизират печалбите и да национализират разходите и загубите. В момента тази машинка малко се е разбутала. Трябва да се съберат, да помислят и да бъдат готови с някакви буфери за непредвидими обстоятелства. Производителите трябва да плащат повече за енергия и за суровини, но имат продукт, който струва повече“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4482 |21.03.2022 Кристалина Георгиева: Войната в Украйна обрича на глад бедните страни . 3| 5601 |12.11.2021 Хампарцумян: При младите може да говорим за предприемане на по-рискови инвестиции . 19| 16333 |17.10.2021 Левон Хампарцумян: Масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията . 6| 7285 |16.10.2021 Левон Хампарцумян: Преди да ”позеленеем” е добре да забогатеем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads