Реклама / Ads
17| 5316 |29.03.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хампарцумян: Икономическите проблеми остават и като изчезнат медицинските

.
Левон Хампарцумян
Като изчезнат медицинските, икономическите проблеми продължават. Една фирма с неустойчив бизнес и с пандемия и без пандемия е в това състояние. Няма да има трета вълна на отлагане плащане на кредитите. Предишните бяха възможност да си купим време, да решим какво ще правим. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян.
 

"Като че на хоризонта се вижда края на медицинската част на проблема. Устойчивостта на бизнесите и на финансите на всеки индивидуално става важен фактор", каза още той пред bTV.


Той посъветва хората, които са взели кредит да си говорят с финансовата институция, от която са взели кредит. На следващия ден след като свърши мораториума, банките ще започнат да си търсят парите, категоричен е Хампарцумян. По думите му едно предоговаряне е възможен вариант. Банките са взели необходимите мерки и не се очаква вълна от необслужвани кредити.


Ще има увеличение, но чак бум на необслужвани кредити няма да има, смята Хампарцумян. От тази гледна точка не може да очакваме някаква катастрофалност на всичко. Нямаме данни колко точно ще продължи, трябва да сме готови и за това. Клиентите и банките ще търсят вариантите, с които колелото на икономиката да се завърти и всеки да си намери новото или старото място.


Най-добре е да се избегне тегленето на нови кредити, това е вариант, но то е ядрената опция - след това може да стане по-лошо. Като цяло българите не са задлъжнели, за разлика от англосаксонските народи.


Възможно е лихвите да се увеличат. Рязкото повишаване на лихвите би довело до катастрофални нива на необслужваните кредити. Не трябва да има рязко повишаване на лихвите. Следващите 2-3 години няма да повишаваме лихвите. Всеки, който иска да вземе кредит, ще има допълнителна сигурност, каза Левон Хампарцумян.


Стимулите за развитие на икономиката са един финансов регулатор да намали лихвите с идея предприемчивите хора да вземат средства и да ги завъртят, обясни банкерът.


До момента, в който клиентите биха се разбягали, може банките да увеличават таксите си, каза той. Ако стане много лошо, регулативният орган може да каже - "тая, тая такса няма да я вдигате", заяви финансистът.


За отражението на пандемията върху финансите, Хампарцумян обясни, че е трудно да се обобщава. Със сигурност икономиката е в спад, но има фирми и хора, които не са влизали в криза. В тежка криза са шивашката, транспортна индустрия. Ресторантьорите, които не бяха най-силните в плащане на данъци и осигуровки, сега са първи в редичката, каза с усмивка Левон Хампарцумян.


Запитан как през пандемичната 2020 г. 151 души са станали милионери, Хампарцумян заяви: "Едни могат, други не могат" като приписа тези думи на "Мечо Пух". Според него тава са хора, които имат добър бизнес, получили са наследство или са спечелили от лотария. Те не променят баланса в обществото.


Неравенството в обществото расте. Има хора, чиито бизнес процъфтява и в лоша година, обясни Хампарцумян.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10448 |07.10.2020 Лидия Шулева разкри проблемите с доходите и пенсионната система . 0| 7495 |19.05.2020 Бранимир Ботев: Проблемите в туризма не ги докара коронавирусът . 2| 5577 |29.01.2020 Венцислав Караджов: В частния сектор има проблеми при обработване на лични данни . 1| 5154 |15.09.2019 Проблеми с добивът на петрол в Саудитска Арабия след въздушната атака с дронове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads