Реклама / Ads
5| 4451 |26.09.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономистът Георги Вулджев: Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна

.
Икономистът Георги Вулджев Източник: Сайт на БНР
”Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна. Правителството казва кога би искало да се присъедини, но това не е никаква гаранция, че тогава ще се случи.”
 

Това заяви пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.

 

"По отношение на изпълнението на инфлационния критерий не виждаме какъвто и да е успех. Все още сме много далече от него. Инфлацията по последни данни в България е 7,7%. За да изпълним инфлационния критерий, тя трябва да е поне с приблизително 3 процентни пункта по-ниска. Към този момент сме много далече от изпълнението на критерия и не е сигурно дали ще успеем навреме да се впишем в него. Скептичен съм, че това ще се случи", смята експертът.

 

Той обясни, че инфлацията трябва да е паднала до допустимите норми още в началото на следващата година. Ако ще се иска конвергентен доклад, това ще се случи в началото на 2024 г., а не в края, подчерта той и допълни, че този доклад трябва да е готов до средата на 2024 г. Ние трябва да си пишем инфлационния критерий в следващите няколко месеца, което на този етап ми се струва много малко вероятно, отбеляза Вулджев.

 

Във връзка със законодателните промени в тази посока специалистът не очаква сериозни спорове: 

 

"На политическо ниво между партиите, които участват пряко или непряко в управлението, няма спорове, ситуацията е много различна в сравнение с началото на годината. Дори имаме и ДПС, които изглеждат напълно съгласни и те нямат никакви възражения по отношение на нужните законодателни промени. Политически в рамките на този парламент не изглежда да има някакви сериозни бариери", посочи икономистът.

 

Вулджев очаква спорове около обсъждането на бюджета за 2024 г. Той прогнозира политически конфликт по тази линия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7153 |25.09.2023 Гергов ще пие студена вода. Окончателно запорираха варненските акции в Пловдивския панаир . 0| 5035 |25.09.2023 HOLIDAY PARK Хасково отваря врати . 0| 6908 |25.09.2023 Скандал с българи на границата с Турция: Счупиха ни личните карти и не ни пуснаха да минем . 0| 5811 |21.09.2023 Мечтаната Шри Ланка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads