Реклама / Ads
0| 5609 |21.09.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мечтаната Шри Ланка

.
Една далечна и мечтана дестинация вече е само на ръка разстояние. Кацаме в Шри Ланка, а посрещането ни е повече от невероятно. Имаме щастието да сме сред първите туристи със самолет от България и ни посрещат подобаващо. Традиционни музика и танци огласяват залата, а красиви момичета ни подаряват по една пъпка лотос. Той е символ на красотата, чистотата, стремежа към светлина и по-добър свят.
 

Около 66 хил. кв. км е територията на острова, около половин България. Има различни географски пояси - от море до планини. Интересно е, че тук се сблъскват два мусона, което сериозно влияе върху климата. На по-малко от 100 км преминаваме от горещо време и „дай нещо да се разхладя“ до „къде ми е якето“ и „може ли един чай“. Средните температури варират от 17 °C в централните възвишения, където са възможни дори замръзвания за няколко дни през зимата, до 33 °C в ниските райони. Жителите разделят територията на острова на три зони - суха, влажна и планинска. Най-високата част на острова е малко над 2500 м.

 

Спираме за малко на най-известния водопад на острова – Равана. Той е с височина 25 м и много каскади. В зависимост от сезона, ще го видите и в различна пълнота. През сухия сезон водата доста намалява, но пък през влажния е истинска прелест с пенливо разбиваща се в скалите вода..

Водопадът е кръстен на легендарния крал Равана, свързан с индийския епос „Рамаяна“. Според легендата, той е отвлякъл принцеса Сита и я е скрил в пещерите зад този водопад. Тогава пещерата била заобиколена от гъсти гори и трудно можела да се забележи. Равана искал да  отмъсти за отрязването на носа на сестра си от съпруга на Сита - Рама и брат му Лакмана.

Въпреки че е затворена тук, принцеса Сита не загубила усмивката си и намирала щастие в малките неща. Често се къпела в хладните води на водопада, като ги осветила с присъствието си. Затова казват, че посещението на водопада зарежда с позитивна енергия, успокоява духа и избистря съзнанието.

 

Продължаваме да се катерим по стръмните склонове, наслаждавайки се на прекрасните планини. Пътищата се вият по ръба на скалите, като на места едва се разминават две превозни средства. Но пък гледките си заслужават. Толкова е зелено и спокойно. Ако се отдалечите малко от пътя, ще чувате собственото си дишане и тук-там някоя птичка.

Въпреки малката си територия, в Шри Ланка има запазени много животински видове. Голяма част от тях дори са застрашени. Островът е известен с огромната си популация на слонове и на леопарди. Често се срещат и диви слонове по пътищата. Има участъци от пътя, които нарочно не се застрояват и се наричат коридор за слонове. Така те преминават от една зона в друга. Там земите не се обработват и не се заселват хора. На острова има 4 вида маймуни, като два от тях са по-рядко срещани.

 

На територията на острова живеят 4 големи общности. 70% синхали - будисти, 12% тамили -хиндуисти, 7% мюсюлмани и 6% християни - наследници на европейските империи, владяли Шри Ланка. Голяма част от тях остават тук и се женят, предавайки европейската си фамилия. Правят ни впечатление красивите храмове на различни религии, застанали задружно един до друг. Най-известният храм на острова е в Канди и предстои да го видим.

 

Относно храната в Шри Ланка, тя не е за всеки вкус. Има много подправки и е доста пикантна. Ще ви покажа с какво и къде се храним и подробно ще ви разкажа. За местните най-важното ядене е обядът. Обикновено е ориз с къри. Има десетки видове къри. Ядат много пресни зеленчуци, като и тях поднасят с къри.

 

Минаваме през градчето Нувара Елия. Построено от англичаните, не случайно го наричат и малката Англия. Повечето сгради носят стила на създателите си. В района се отглеждат и много земеделски култури заради различния климат. Тук е по-студено, около 15 градуса.

 

След дълъг преход пристигаме в хотела. Но определено си заслужава. Стаята ни е със стъклена стена и гледаме планината. Свечерява се и температурите доста падат. Въздухът обаче е разкошен. Вдишваш и го усещаш с всяка клетка. Хотелът ни предлага наистина красива панорама.

 

Интересна е часовата разлика. Тя е 3 часа и половина спрямо България, като тук няма лятно часово време.

 

Гледайте в Професия турист или изживейте всичко това с програмите на ЕКВАТОР

 

автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4235 |21.09.2023 Капитал: Кой е виновен за дефицита на лекарства . 4| 6465 |21.09.2023 Лихвите тръгват нагоре - повече при кредитите, по-малко по депозитите . 0| 4416 |20.09.2023 Британската инфлация се е понижила през август до най-ниското си равнище от началото на войната в Украйна . 0| 4594 |21.09.2023 Безплатна консултация в София с хирурга проф. д-р Самет Ярдъмджъ на 30 Септември 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads