Реклама / Ads
31| 20182 |23.11.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кирил Петков: След пандемията ще форсираме отварянето на бизнеса

.
Кирил Петков
„В момента, когато успеем да овладеем пандемията на база ваксини и имунитет, ще форсираме отварянето на бизнеса. Това да е приоритет номер едно. Смятам лично да се заема с тази тема”, заяви лидерът на ПП Кирил Петков по време на дискусията на тема икономика за съставяне на правителство.
 

„Животът и здравето на българите е по-важен от оборотите на ресторантите и театрите. Да отпаднат всички мерки за ваксинирани, звучи добре, но не може да отпаднат всички мерки. Това заяви Румен Гечев от БСП по време на дискусията. Малко по-внимателни трябва да сме тук, защото от здравното министерство ще възразят, но и ще има натиск от бизнеса. Натискът на фирмите е напълно основателен, хората са без работа, гледат деца, но животът е по-важен, ние не можем да правим компромиси с печалбата и рисковете за нацията, каза Румен Гечев.


Мерките в борбата с пандемията също бяха обект на дискусията. Обсъди се предложение за облекчаване на мерките при увеличаването на ваксинациите.


Ще направим една работна група в посока здраве. Досега никой не е успял да каже, ако имаш заболявания, дали е добре да се ваксинираш или не. Ще назнача екип от ендокринолози, кардиолози, онколози и всеки да каже за съпътстващите заболявания“, добави Кирил Петков.


Развитието на клъстерите е ключ към модернизацията. „Клъстерите не са само национални, всъщност трябва да ги развиваме в трансгранични региони“, добави още Кирил Петков.


Обсъди се линия на привличане на експерти от чужбина чрез различни стимули, като синя карта, стартъп виза, като се постави за цел и връщане на българите в чужбина. „Трябва да внимаваме през тази вратичка кой друг може да влезе“, каза Кирил Петков.


Мика Зайкова коментира, че трябва да се намери нова форма на финансиране, която да е съчетана с качеството на образованието и интересите на учениците. „Човешкият потенциал е изключително важен, а в България е проблем. Проблемът е в образователната система. Трябва да се преразгледат квотите на съответните специалности в университетите. Има специалности, които не вършат работа, а са много на брой. Трябва да се прецизира“, каза още Мика Зайкова.


В тази връзка Кирил Петков обясни, че тези точки ще бъдат предложени на министър Денков, защото без тях няма да имаме ефективна икономика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3903 |18.11.2021 ББР е финансирала директно сделки за 32.7 млн. лв. след поставянето на тавана за отпуснати заеми . 22| 10050 |13.10.2021 Олиопроизводител пред Фрог: Рекордът в цената няма да е последният. Скоро ще има ново поскъпване . 7| 4961 |29.09.2021 Министър Живков: България е с най-ниската цена на електроенергия в Европа след Полша . 0| 4046 |20.09.2021 Спад на петролните цени с над 2% след срив на фондовите борси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads