Реклама / Ads
26| 5534 |08.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кметове само печелят от язовирите

.
Мирослав Найденов
За немарливост, която отнема човешки животи и разрушава живота на местното население, наистина трябват крути мерки.
 

Премиерът обяви, че неговото лично мнение е, че трябва всички общински язовири да са под единно подчинение, защото на практика цари безстопанственост, която доведе до тази трагедия в с. Бисер, казва в интервю за в. 24 часа министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Истината е следната: общинските кметове използват язовирите за приходи, дават ги на концесии, а не инвестират абсолютно нищо в поддръжката им, в напоителна инфраструктура или нещо подобно.

Кое ведомство ще бъде избрано, няма значение, но смятам, че трябва да се предприеме подобна стъпка. Защото, когато стана белята в село Бисер, общинският кмет беше тук, за да се снима и да дава интервюта. А той е тук трети мандат, повече от 10 години. Знаел е, че има пукнатина на язовирната стена, защо не са го изпуснали, защо не са го поправили? Хората тук продължават да живеят под напрежение.


В момента местните хора ми казват, че имало наблизо още един язовир, “Книжовник”, който е на 10 км от Хасково. Той също бил общински, даден е на концесионер за риболов и също преливал. От колегите от МВР научих, че има опасност от скъсване на стената на язовир “Елена”, намиращ се под с. Елена. При евентуална авария водата ще премине отново през с. Бисер. Основният изпускател на този язовир вече е бетониран.

Още в началото на мандата беше възложено под ръководството на министър Нона Караджова да се създаде единна водна стратегия. Въпросът защо не е създадена не трябва да е към мен. На експертно ниво към момента може би няма консенсус за модела.

В момента наблюдавам как товарят мъртви животни на екарисажните коли. След като се изтеглиха спасителите, влязоха ветеринарните власти и започва извозване на труповете на животните със съответните протоколи. Дори не знам дали за един ден ще успеем да се справим с животните. Важното е обаче, че има и живи животни и в момента осигуряваме фураж за тях. Дърва осигурихме, работим при форсмажорни обстоятелства, но за съжаление времето се влошава. Поне няма нови човешки жертви.Имаме и една молба, понеже много хора насочват дарения насам, карат ги директно в селото, но няма къде да ги съхраняваме. Нека ги насочват в областната дирекция на агенцията по храните в Хасково. Благодарим на хората и на бизнеса, които помагат.

За немарливост, която отнема човешки животи и разрушава живота на местното население, наистина трябват крути мерки. А такава работеща мярка е разваляне на концесионните договори. Дори може да се помисли за в бъдеще общините, които решат да не ни предостъпват язовирите си, в договорите си с частни лица да заложат клаузи, че концесията може да бъде развалена, ако частникът не покрива техническите изисквания за язовирите.


Поправките ще бъдат огледани отвсякъде и ще се разпишат детайлно случаите, при които ще се стига до тази крайна мярка. Но държавата трябва да гарантира живота на гражданите си. Заради няколко килограма риба няма да правим национален траур.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4835 |02.11.2011 Кметове искат още 100 млн. от Бюджет 2012 . 3| 12118 |18.04.2011 К. Паскалев: Кметове на ГЕРБ са начело на І-те 5 града . 0| 4929 |01.06.2010 Кметове спасяват общините . 0| 5250 |26.05.2010 Министри и кметове свиват харчовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads