Реклама / Ads
1| 5388 |08.11.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кредитен анализатор за Фрог: Все повече хора изпадат в дългова спирала от бързи кредити, които не могат да плащат

.
Мария Петкова Източник: Facebook
Все повече хора теглят бързи кредити, които не могат да погасяват. Тези хора влизат в една дългова спирала, теглят нов бърз кредит, за да върнат предишния, докато изпаднат в невъзможност за погасяването им.
 

Това каза за ФрогНюз Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България. 

 

“През нашия сайт имаме платформа за запитвания, и там попадаме на все повече хора, които имат много на брой бързи кредити, които не могат да смогват да обслужват. Напоследък имаме клиенти с по 15, 20 и повече задължения”, подчерта Петкова. 


“Хубаво е всички да си поставят въпроса, защо някой допуска едно физическо лице да има 20-25 задължения и защо на този клиент му се дават нови кредити. Хората с толкова задължения обикновено са изпаднали в просрочие и не могат да се обърнат към банков кредит, с който евентуално да погасят задълженията си към бързите кредити. Все пак едно от основните изисквания на банките е да нямат просрочия и да са обслужвали редовно предишните си кредити. Клиенти, които са с малко задължения, до 5, могат да се обърнат към такъв кредит, стига тези кредити да са обслужвани редовно.”


“ Но имайте предвид, че дори и да са ви редовни бързите кредити, банките съблюдават и за тяхната бройка. Ако имате над 10, няма как да ви финансират, защото това означава, че този човек няма финансовата култура да си направи сметка на средствата, съответно не може да се очаква от него да изплаща редовно задълженията си.”, обясни кредитният специалист. 


Петкова подчерта, че финансовите институции са много по-бързи при събирането на просрочените задължения от банките. Те преминават през частни съдебни изпълнители, колекторски фирми, имат и собствени такива, както и организации, които събират средствата. Интересното е, че именно те мотивират клиентите да изтеглят нови бързи кредити, за да погасят старите просрочени”, каза Мария Петкова. 


“При нас идват клиенти, които са със стабилни доходи и професии и е било абсолютно възможно да изтеглят банков кредит, който и като лихва е с много-ниска цена, но все пак са прибегнали към бързи кредити. Да, един бърз кредит може да се изтегли в рамките на часове, но същевременно има и банкови кредити, които могат да бъдат изтеглени от днес за утре и лихвите са в десетки пъти по-ниски.”, подчерта тя и посъветва хората, които тепърва възнамеряват да се обърнат към подобен вид кредити:


“Помислете си, ако днес живеете с 2 000 лв, от утре вашето домакинство ще може ли да се справи с 1 000 лв.? Сам човек трябва да може да си направи сметка как ще връща тези пари. Ако се е стигнало до там, проверете първо възможността за банков кредит и ако не отговаряте на изискванията, чак тогава преминете към небанкова институция и ползвайте кредитен посредник, за да може да провери всички варианти за вас.”

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 31201 |18.10.2022 Анализаторът Пл. Димитров: Безумие е започването на милиарден проект за нова тръба от ”Газпром” през Черно море . 0| 3704 |14.09.2022 Проверка на Фрог: Колко „струва“ първият учебен ден на един първокласник? . 0| 5659 |21.04.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Европа може да мине без руски газ, но ... след 4-5 години . 0| 31017 |03.03.2022 Анализатор за войната: Срив за Газпром, Северен поток ”се удави”, катастрофа и за Балкански поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads