Реклама / Ads
0| 3698 |14.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проверка на Фрог: Колко „струва“ първият учебен ден на един първокласник?

.
Източник: БГНЕС
В навечерието на един от най-вълнуващите дни за всички малчугани, Фрог нюз провери колко струва подготовката на един първокласник за първия учебен ден. Затова тръгнахме на пазар за училищни пособия с Петър и майка му – Миглена.
 

Миглена има опит. Точно преди пет години по-големият й син – Симеон, прекрачва училищния праг за първи път. Тогава семейството е изхарчило 315 лева в подготовка за първия учебен ден. Дали пет години по-късно ще бъде по-скъпо?

 

И въпреки че учебниците на първолаците са безплатни, а униформата, отличителен знак на училището, вече е платена предварително, на първата родителска среща Миглена получава списък, по който тръгваме на „лов“ преди 15 септември. Той включва раница, тетрадки, ученически пособия, спортен екип и обувки.

 

Майката на Петър и Симеон прави сравнение: Днес, пет години по-късно, някои от нещата, необходими за един първокласник, са двойно по-скъпи, други обаче не са поскъпнали драстично.

 

Влизаме в книжарницата и разбираме, че всяка тетрадка струва между 0,50 ст. и левче, а тези с твърди и луксозни корици и с по-голям брой листи прескачат дори 5.00 лв. Така за канцеларски материали, тетрадки, блокчета, химикалки и други подобни пособия броим около 70-80 лева.

 

Една от най-основните покупки си остават раниците. Цените им са много разнообразни, а в момента добрата новина е, че има и сериозни промоции. От 25,00 до 160 лв. струва ученическа раница в зависимост от марката, от това дали е твърда тип кутия, или мека, дали е с ергономичен гръб, колелца и т.н. Хит са и офертите, които предлагат ученическа раница и маркови маратонки на цена от 100 лв., но пък те бързо се изчерпват и вече с останали единични бройки… За раница, спортен екип и обувки сметката ни е 200 лева. Въпреки че Петър през повечето време ще бъде с униформа, момчето се нуждае и от няколко тениски и панталонки. В магазина за дрехи сметката ни е 80 лева.

 

Утре сутрин Миглена и Петър ще отидат и до близкия цветарски магазин, откъдето ще изберат най-чудното цвете за първата учителка в живота на Петър. Там майката предвижда да оставят около 15 лева.

 

Ето какво показват „касовите бележки“:

 

100 лева за униформа

80 лева за ученически пособия

200 лева за раница, спортен екип и обувки

80 лева за дрехи

15 лева цвете

 

Така накрая на пазара равносметката е следната – за най-необходимите неща с нормално качество семейството на Миглена е платило общо 475 лева.

 

Тя споделя обаче, че за разлика от преди пет години, тази път държавата подпомага всички първокласници с еднократна помощ от 300 лева /по 150 лева за всеки срок/. Такава помощ получават и осмокласниците. До преди две години обаче помощта беше на базата на доходите на семейството. Това създаваше известно разделение, също като при детските надбавки, и мнозина първокласници не получаваха подкрепа за първия учебен ден.  

 

„Разходите на родителите обаче не спират до това да се осигурят само тетрадки, учебници, помагала и дрехи за първия учебен ден. Те са целогодишни. Освен това не са само в 1. и в 8. клас, тогава, когато се предлага някаква финансова подкрепа за семействата. Разходите са в рамките на 12 години и с всяка следваща година, те се увеличават“, обясняват специалисти.

 

И докато утре Петър ще чуе звука на училищния звънец за първи път, а Симеон – за пети, то Миглена и съпругът й ще продължат да чуват цяла година звука на изсипващи се пари. Но нали децата са нашето бъдеще, всяка цена си заслужава…

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 31402 |27.07.2022 С колко нули е отговорът на въпроса: Защо се бездейства при цъкащи бомби в АЕЦ Козлодуй . 0| 5391 |11.07.2022 Скъпотията в София е по-голяма, отколкото в Рио де Жанейро, Мексико и Будапеща . 4| 5646 |16.02.2022 Шефът на стоковите борси: Краставици се продават по-скъпо, отколкото свинското . 9| 11244 |09.11.2021 Хампарцумян за цените на имотите: Надува се балон, няма причина да струват колкото в Атина и Виена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads