Реклама / Ads
0| 4943 |21.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КРИБ: Може да се стигне до бюджетен дефицит, ако държавата не ограничи разходите

.
Иво Прокопиев
Възможно е в края на годината да се стигне до бюджетен дефицит, ако не бъдат ограничени държавните разходи, заяви днес пред журналисти председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев.
 

За първото тримесечие на годината приходите в бюджета са с 20 на сто по-ниски от предвидените, което означава, че държавата би трябвало да ограничи разходите си с 20 на сто, а не само с предвидения буфер от 10 на сто, заяви той.

Средства може да се спестят от съкращаване на разходите за държавната администрация, които не само са високи като процент от БВП, но и самата администрация е неефективна, посочи Прокопиев.

Освен това от КРИБ призоваха да се извърши преразглеждане на параметрите на държавния бюджет в скоро време, а не чак през есента, както предвиди финансовият министър Пламен Орешарски.

Търговският дефицит в края на годината ще бъде 12 или малко над 12 на сто спрямо БВП, прогнозираха от конфедерацията, а безработицата, която сега е към 7 на сто по официални данни, в края на годината може да достигне 10 на сто.

Очакванията на КРИБ са, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) ще спаднат поне наполовина спрямо миналата година. За второто тримесечие на годината от организацията прогнозираха, че спадът на БВП може да бъде по-малък от този за първото тримесечие, което би се дължало главно на земеделието.

Като положителен фактор по време на криза от конфедерацията отчетоха много добрата кондиция на банковата система, където ликвидността е добра, а капиталовата адекватност през първото тримесечие нараства до 16,5 на сто при 14,9 на сто в края на миналата година.

Друг положителен фактор са сключените споразумения за кредитни линии с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и възможността да бъдат сключени и други такива, тъй като средствата ще бъдат вложени главно в инфраструктура и енергетика.

На въпрос на Investor.bg относно ролята на еврофондовете в условията на криза Прокопиев посочи, че те може да са много важен двигател за излизане от кризата, стига да се усвояват своевременно. По думите му страната ни би могла да усвоява годишно около 2 млрд. лв. от еврофондовете плюс средствата за земеделието, което до голяма степен може да компенсира намалението на ПЧИ.

На въпроса кога страната ни ще излезе от кризата Прокопиев посочи, че според последните прогнози на световните икономисти Китай е двигателят за излизане от кризата, САЩ ще започне да излиза от нея в края на годината, а по-късно и Европа, в която група сме и ние.

Прокопиев отбеляза, че КРИБ много държи на запазването на валутния борд. От конфедерацията отбелязаха още, че е добре правителството да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за сключване на предпазно кредитно споразумение. Прокопиев уточни, че се има предвид евентуалното споразумение да бъде сключено според правилата, валидни за страните в добро общо макроикономическо състояние, каквато е България.

При този вариант МВФ поставя само предварителни изисквания за отпускане на кредит, но не и последващи, както беше при предишното ни споразумени с фонда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5191 |21.05.2009 Все повече фирми изпращат годишните си декларации по Интернет . 1| 4808 |21.05.2009 Мексико навлезе в рецесия . 0| 5485 |21.05.2009 Откриват сезона в "Св. Св. Константин и Елена" . 2| 5220 |20.05.2009 Хотелиерството в Европа страда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads