Реклама / Ads
38| 7253 |20.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КТБ поиска надзор за защита на клиентите си

.
От КТБ поискаха специален надзор от БНБ, за да защитят интересите на своите вложители и клиенти. Това пише в съобщение от УС на КТБ АД, публикувано на сайта на банката.
 

"КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност", пише още там. Според банката, срещу тях се води "безпрецедентна кампания, в която са въвлечени и органите на съдебната власт”. "Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка", съобщават още от банката. Малко по-късно излезе информация от БНБ, че КТБ вече е поставена под специален надзор.

 "В Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции", съобщиха от Централната банка. "На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори", се казва още в съобщението. "Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции. Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ, беше заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ", завършва съобщението.

В 13.30 часа от БНБ дадоха специална пресконференция по темата. В нея участва цялото висше ръководство на централната банка. "Ние призовахме всички медийни фактори да бъдат отговорни към ситуацията. Винаги съм призовавал, когато се говори за банки да бъдем много отговорни. Нека не си бутаме къщата сами. Много страни ни завиждат за стабилната банкова система", каза управителят на БНБ Иван Искров. "Няма да коментирам делото срещу колегата Гунев. Не искам да се шуми, защото това пак ще повлияе негативно върху стабилността на системата. Изрично сме помолени от адвоката на г-н Гунев да не говорим по тази тема. Анонимката срещу него си свърши работата. Аз съм сигурен, че това не е написано от наш служител.

След тази атака, която се получи драстично се увеличиха тегленията от КТБ. Днес от там ни уведомиха, че заради огромните тегления на средства, от тям няма как да продължат да плащат своите задължения. За това поставихме банката под специален надзор", каза още Искров. "Искам да заявя, че КТБ не е фалирала банка. БНБ действа много бързо. Вложителите не трябва да се притесняват.

Трябва да спрем да нагнетяваме напрежението. Не е било необходимо тези, които бяха подплашени, да ходят да си теглят парите. Пак казвам, банката не е фалирала. Намира се под надзора на БНБ. Моля хората да се успокоят. Нашият банков сектор няма връзки характерни за Запада. КТБ не влияе върху другите търговски банки. Много специалисти изказаха мнение, но КТБ няма никакво отношение към валутния борд", категоричен беше Искров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6962 |19.06.2014 Хърсев: Не полицаи, а банкери да извършват банковия надзор . 27| 5912 |30.11.2012 "Алфа банк" поиска контрол над "Икономедиа" заради дългове . 41| 9086 |02.03.2012 Партията с най-много милионери поиска отстрела им! . 11| 7787 |22.12.2011 Бизнесът поиска лицемерно: Икономика без приятелски кръгове!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads