Реклама / Ads

14| 6490 |08.05.2020

”Лукойл България” със заплаха, че може да спре работа

.
Източник: БГНЕС
Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради готвените законодателни промени, свързани с данъчните складове, обяви генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев.

Субаев вижда тази опасност заради поправки в Закона за здравето, чрез които обаче се изменя и законът за акцизите.

 

Промените принуждават компанията да кандидатства за нов лиценз за данъчен склад. В едномесечен срок компанията ще трябва да раздели склада си на седем отделни данъчни склада и да лицензира всеки един от тях с решение на митническите служби. Трябва да бъдат сложени и още измервателни уреди на самия нефтопровод, който започва от рафинерията и свършва в София.

 

В момента “Лукойл България” има един данъчен склад и тръба, по която минават продуктите. Към нея са свързани базите в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и “Илиянци”. За тях има издаден един лиценз за данъчен склад, а контролът е от няколко митнически управления.

 

"Законът поставя много кратък срок за подаване на заявки за привеждане на новите складове в съответствие и лицензиране - само един месец. Като имаме предвид сроковете, размера на необходимата работа и практическата невъзможност да ги спазим, то да, опасността да спрем работа е напълно реална", заяви Булат Субаев пред БНР.

В законовите изменения има и изискване за предоставяне на банкова гаранция от 30 млн. за всеки склад. Становището на управляващите е, че поправките ще увеличат приходите в хазната.

 

"Ние сме притеснени заради това, че поправката се предлага чрез законопроект, който няма нищо общо с акцизното законодателство, а е свързан с регулиране на извънредното положение и мерките за борба с коронавируса. Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 година. За 14 години дейността ни многократно е проверявана и никога не е имало никакви нарушения на данъчното и акцизно законодателство. Можем със сигурност да твърдим, че компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и затова нямам никакво логично обяснение защо подобни изменения се внасят в такъв спешен порядък", смята Субаев.

 

В позиция на "Лукойл" се казва, че за 10 г. фирмата е внесла в бюджета данъци за над 8 млрд. долара, а дружеството няма никакви нарушения на митническото, акцизното или данъчното законодателство.

 

""Постъпленията в бюджета не зависят от това на колко данъчни склада ще е разделена нашата инфраструктура - от самото разделение допълнително в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място - това ще повлече огромни инвестиции и административни разходи", посочва още шефът на компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Со кротце, со благо под сатъра на ”Лукойл” 7| 6593 |21.11.2019 . Асен Христов от ”Еврохолд България”: Сделката с ЧЕЗ за 335 млн. върви, в КЗК е 5| 5481 |09.10.2019 . Дръпнаха шалтера в ”Лукойл”, Валентин Златев вече не е управител за България 26| 12487 |19.04.2019 . Хр. Казанджиев: КЗК и ”Лукойл” да обяснят защо поскъпват горивата 17| 7917 |27.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ