Реклама / Ads
0| 4416 |30.04.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Месечните вноски по ипотечните заеми ще нараснат с 60-90 лв., а потребителските кредити- с 15-30 лв.

.
Експерти очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с 60-90 лв. Източник: БГНЕС
Експерти по кредитиране очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с между 60 и 90 лева. Това ще бъде резултат както от повишаването на лихвите в световен мащаб, така и от решението на БНБ, с което задължава банките да увеличат резервите си.
 

Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на кредитния портфейл на банките в условия на несигурна икономическа среда и висока инфлация може да доведе до влошаването им, припомни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев:

 

"Вдигането на минималните резерви е мярка, която Централната банка използва, за да накара банките да са по-внимателни в кредитирането. Тя също в решението си обявява и това, че очаква в следващите месеци нарастване на лихвите и затова иска пазарът да е защитен от бъдещо влошаване на кредитите на потребителите.

 

Какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити?

 

В края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5 процента, което не е толкова страшно, в момента те се движат между 2 и 2,3 и 2,8", когато говорим за новоотпуснати ипотечни заеми, а при вече изтеглените кредити от този вид?

 

"При тях също ще има леко нарастване, но то ще е постепенно и повече ще се случи в следващата година. Това означава за средните кредити в различните градове в България по-висока вноска с между 60 и 90 лв.", което според Тошев на фона на ръста на доходите няма да откаже хората от планираната покупка на имот с ипотека.

 

А как ще се отрази това на потребителските заеми? "Ръстът ще е малко по-висок – около 1 процентен пункт до края на годината, но те са за по-малки суми и това означава още по-ниско увеличение на месечната вноска – между 15 и 30 лева".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5839 |31.10.2017 Срокът за плащане на данък сгради и автомобили на вноски изтича днес . 11| 5647 |24.08.2014 АИКБ: Високите осигурителни вноски убиват икономиката . 1| 6357 |17.06.2014 Ипотечните кредити - рекордно ниски . 7| 5348 |16.05.2011 Ипотечните кредити изплуваха от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads