Реклама / Ads
0| 5328 |04.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МРРБ подхвана нелоялните концесионери

.
Към днешна дата действащи са 67 концесионни договора и 20 договора за отдаване под наем на морски плажове. Това заяви Милен Топалов, изпълняващ длъжността директор на дирекция “Концесии” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитиран от "Всеки ден".
 

По думите на Топалов за  момента няма масово прекратяване на концесионни договори за морски плажове.

В края на 2009 г. и в началото на 2010 г. са прекратени 3 концесионни договори (морски плажове „Иракли”, „Малък плаж – Лозенец” и „Бургас-централен”) поради неизпълнение на основни задължения от страна на концесионерите и 2 концесионни договора (морски плажове „Приморско-юг” и „Кабакум-Бисер”) поради изтичане на срока на концесията.

Концесията за морски плаж „Иракли” е прекратена поради констатирани през годините множество нарушенията на концесионера на морския плаж по отношение изпълнението на задълженията му за осигуряване на основни дейности на морския плаж - водноспасителна дейност, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане. При многократните проверки е констатирано също, че не се предлагат чадъри и шезлонги на плажуващите, не се осигурява опазване на обществения ред, здравето и спокойствието на посетителите на морския плаж, каза Топалов.

Според него концесията за морски плаж „Малък плаж-Лозенец” е прекратена след многократно извършените през летния сезон на 2009 г. проверки от компетентни органи и представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, включително внезапни проверки след публикации в пресата за наличието на проблеми на плажа. Контролните органи констатирали нарушенията на концесионера на морския плаж също по отношение изпълнението на задълженията му за осигуряване на водноспасителна дейност, медицинско обслужване на посетителите на морския плаж, несъответствието на площта за свободна зона за плажуване и поставянето на преместваеми обекти, превишаващи в пъти по площ нормативните изисквания.

Концесионерът на морски плаж „Бургас-централен” е поискал прекратяване на договора по взаимно съгласие. През сезон 2009 година концесионерът обезпечава морския плаж със задължителните дейности, но без да изпълнява финансовите задължения по концесионния договор, поради което договорът не може да бъде прекратен по взаимно съгласие. Затова концесията на морски плаж „Бургас-централен” е прекратена поради неплащане от страна на концесионера на дължимото възнаграждение, допълни Милен Топалов.

Той каза още, че концесионните договори за морските плажове се проверяват постоянно документално и чрез проверки на място – по време на всеки летен сезон. През настоящия летен сезон контролът върху изпълнението на задълженията на концесионерите продължава, като първите контролни проверки на място ще започнат в началото на активния сезон. Ако се констатира неизпълнение на задълженията, съответният концесионер ще бъде санкциониран, като може да се стигне и до прекратяване на договора за концесия.

Относно това дали новите концесионери ще успеят да се подготвят за новия сезон от МРРБ казаха, че първо на морските плажове, които не са предоставени на концесия, ще се организират и проведат търгове за отдаването им под наем. Заради приетите промени при отдаване под наем на морските плажове ще бъдат определени нови първоначални наемни цени за отдаването на търг на свободните морски плажове, които все още се обсъждат. Процедурите за отдаване под наем на морските плажове са започнали през април и се очаква през май да бъдат сключени договори за отдаване под наем. По този начин новите стопани ще имат кратък период, в който да се подготвят за новия сезон.

По думите на Милен Топалов ресорът “Концесии на плажове” не се предвижда да мине към Министерство на икономиката. Дейността по предоставянето на концесии на морските плажове и отдаването им под наем остава във функциите на МРРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5171 |13.04.2010 ДКЕВР подхвана активите на ЕРП-та . 1| 5126 |08.01.2009 Определиха концесионерите на 5 морски плажа . 3| 5413 |21.08.2008 Плажни концесионери превишават правата си по морето . 1| 5212 |19.06.2007 Ще проверяват концесионери по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads