Реклама / Ads
1| 5172 |13.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ДКЕВР подхвана активите на ЕРП-та

.
Ангел Семерджиев
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави преглед на начина, по който се формира нормата на възвръщаемост на електроразпределителните дружества (ЕРП). Това съобщи днес председателят на комисията Ангел Семерджиев.
 

Към момента, съгласно одобрената от ДКЕВР регулаторна рамка, на книга гарантираната печалба на дружествата е 12%.

По думите на Семерджиев  формално тя е била 12 %. Но ДКЕВР през годините винаги е определяла по-ниска стойност на активите на ЕРП-та и те фактически са начислявали норма на възвръщаемост върху по-малка база", призна Семерджиев.

Преразглеждането на формирането на печалбата на ЕРП-тата, както и регулаторните одити в предприятията, които се правят за първи път след приватизацията им, трябва да доведат до намаляване на цените на електроенергията от 1 юли, посочи председателят на ДКЕВР.

Той обаче не пожела да се ангажира как конкретно това може да повлияе върху цените на трите ЕРП – ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН. Той допълни, че движението надолу ще е различно за трите дружества, като всичко било въпрос на анализи.

По време на открито заседание на ДКЕВР за обществено обсъждане на новите общи условия на ЧЕЗ-електроразпределение стана ясно, че се увеличава обезщетението, което ЕРП ще дължат на своите клиенти в случай, че ги оставят без ток за повече от 12 часа.

В момента общите условия на ЕРП-та е записано, че за първите 12 часа без ток, снабдителите трябва да платят на потребителите си по 20 лева компенсации, а за всеки следващи 12 часа – по още 10. Сега се предвижда тези суми да станат съответно 30 и 20 лева.

Същевременно от 30 на 90 дни се увеличава и срокът за предявяване на претенции и жалби от страна на клиентите. Освен това при прекъснато заради неплатена сметка електричество от ЕРП-та ще са длъжни да го възстановяват на следващия ден след плащането на задължението, независимо дали денят е работен или почивен.

Няма да се променя таксата от 19 лева, която клиентите, забавили плащанията си, дължат за повторно включване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5363 |12.04.2010 Две ЕРП-та мераклии да купят държавните дялове . 0| 5075 |09.04.2010 Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата . 2| 5021 |08.04.2010 Активите на банките продължават да се влошават . 3| 5079 |08.04.2010 Борисов недоволен от ДКЕВР, ЕРП-тата били лобистки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads