Реклама / Ads
3| 5078 |08.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов недоволен от ДКЕВР, ЕРП-тата били лобистки

.
Бойко Борисов
Държавният регулатор трябва да обясни защо са държани толкова високи цени на енергията. Хората в борда на държавния регулатор си имат имена и са пратени там от политически партии. Вие много точно може да цитирате кои хора и кои партии са участвали в този пладнешки грабеж. Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти.
 

По думите на Борисов всичко опира до политическа воля. Всички тези регулатори и фирми са се водили от политическа воля. Когато нея я няма, тогава се подписват такива договори и се източва бюджетът. Сега вече кабинетът се е заел с това и накрая трябва да се стигне до добро решение за обществото, обясни премиерът.

Той уточни, че в състава на борда на ДКЕВР са старите хора. „Там се решава с гласовете на целия борд. Ще им видим протоколите. Ще видим кой как е гласувал”, каза Борисов. Що се отнася до оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, той коментира, че Семерджиев е на този пост едва от няколко месеца и е рано да се говори за уволнения.

Ако се съберат данни за някакви нарушения в ДКЕВР, ще бъде сезирана прокуратурата, уточни премиерът. И допълни, че вече има повдигнато обвинение на кмета на Ямбол. Така ще се  работи и в бъдеще – безкомпромисно към всички, защото истината трябва  да излезе наяве, защото някой няма право да ни краде, каза още Борисов.

Одържавяването на електроразпределителните дружества зависи от тяхната диалогичност и дали ще продължат със старите си практики. Лобистки и корупционни интереси личат като се погледнат договорите, обяви премиерът.

Борисов коментира, че инвестициите на дружествата нямат план, нямат срокове, няма контрол върху дружествата, а печалбата се генерира и не се знае къде отива. „Този, който е подписал договорите, знае защо ги е подписал. Ние или ще въведем нещата в ред, или съжалявам. Днес ще се срещнем с ЕРП-ата. Ще проверя инвестициите, за които говорят. Като кмет не си спомням много инвестиции, които да са правили. Като ги покажат, ще направим одит и всичко, което държавата е пропуснала да прибере, ще си го прибере”, каза премиерът.

“Навсякъде в света като кажеш “Национална енергийна компания”, означава милиарди плюс, а нашата е на милиард и сто-двеста милиона минус. Как няма да е минус, като от 90 лева, продаваш на 88 лева? Колкото повече работи тази компания, тя толкова повече затъва. Кое наложи ние да си дадем ЕРП-тата, които да продават на 146 лева? НЕК продава на електроразпределителните дружества електроенергия на цена 88 лева, при положение, че я купува на 90 лева”, каза Борисов. Крайният потребител купува електроенергия на цена 146 лева.

Премиерът каза, че досега за пет години ЕРП-тата не са платили никакъв дивидент на държавата. Той заяви, че ще ходи лично на всяко място, което посочат, че са инвестирали, за да види и да смята. Защото по сметките за тези 5 години може би над 1 милиард трябва да са дивидентите.

Вече стана ясно, че министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е договорил с електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, E.OН и EВН да платят дивидент на държавата, която притежава по 33% в компаниите, съобщи зам.-министър Мая Христова. По думите й в държавния бюджет би трябвало да влязат около 250 - 300 млн. лв. Ден след като премиерът Борисов заяви, че обмисля дали да не се стигне до разваляне на приватизационните договори с доставчиците на ток, Христова уточни, че държавата няма да стигне до този краен сценарий, затова и не се изчислява какви обезщетения биха били дължими.

Тя допълни, че според приватизационните договори ЕРП-тата имат право на 12% печалба. Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев потвърди, че в момента НЕК изкупува тока от централите на по-висока цена от тази, на която го продава на ЕРП-тата. Цените са утвърдени от комисията миналото лято и сега се прави проверка.

По думите му един от вариантите да се стигне дотук е държавната енергийна компания да не е купувала достатъчно от централите, които произвеждат по-евтин ток.

Относно казаното от премиера Бойко Борисов, че НЕК купува електроенергия на 90 лева, а я продава на 88 лева, Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, обясни, че предстои да се правят допълнителни анализи, за да се уточни точно какви са причините за това. Според него причините са главно в две посоки. „Миналата година, когато са определяни параметрите, по които работи НЕК са допуснати някои компромиси, както и това, че НЕК като компания не е спазила някакви изисквания, т.е. да купува от тези евтини централи, но всичко подлежи на анализ”, обясни още Семерджиев. Председателят на ДКЕВР заяви, че регулаторът прави проверка на НЕК, правят се проверки на електроразпределителните дружества.

Традиционно компаниите, които са в системата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), се застраховат по няколко видове застраховки – индустриален пожар, гражданска отговорност, каско на автомобили и т.н. в една и съща застрахователна компания „Енергия”, която е създадена в началото на 90-те години. Това каза Мая Христова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин”.

По думите й въпросът е в това, че договорите, които са имали всичките дружества са изтичали на 31 март 2010 година, но се оказва, че те са направили едно предварително сключване на договори със застрахователна компания „Енергия” още миналата година на 31 юли. Христова каза, че договорите са подписани от старото ръководство на БЕХ. Според нея предварителното застраховане по-скоро гарантира ангажимента на енергийните компании към застрахователно дружество „Енергия”. „Няма практика, която да налага и да предполага предварително застраховане”, посочи още Мая Христова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4886 |25.03.2010 Европейска подкрепа за бедствията иска Борисов . 0| 4736 |23.03.2010 Лекари обвиниха Борисов в нелоялност към съсловието . 9| 5397 |16.03.2010 Борисов прати АЕЦ "Белене" в Главна прокуратура . 21| 5625 |02.03.2010 Борисов отказа руските пари за АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads