Реклама / Ads
7| 5016 |16.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нов имотен регистър тръгва от февруари

.
Според премиера през последните години се отчита сериозно увеличение на посегателствата върху недвижимите имоти и регистърът ще подобри контрола върху опитите за реализиране на имотни измами.
 

Нов имотен регистър ще тръгне от февруари във всичките 131 районни съдилища в страната. Това съобщи по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев, предаде Агенция “Фокус”.

Станишев беше запитан относно политиката на правителството за противодействие на измамите с имоти. Според премиерът регистърът ще подобри контрола върху опитите за реализиране на имотни измами. Премиерът допълни, че в последните години се отчита сериозно увеличение на посегателствата върху недвижимите имоти. „Съгласен съм, че този вид престъпления е един от най-коварните и подлите”, каза Станишев и добави, че много от фактите говорят за разкрити престъпления в тази област. Премиерът обясни, че поради особения начин на извършване, тези деяния се водят като измами и документни престъпления. Имотните измами се извършват чрез подмяна на истинските нотариални актове с неистинските; изготвяне на неистински договори; изготвяне на молби и декларации, в които длъжностни лица издават фалшиви актове; използване на неистински фалшиви лични карти и др.

stanishev_stroitelstvo.jpg
 снимки Вяра Йовева

Някои по-характерни измами, които се проверяват от ДАНС, са свързани с доведен нотариус против волята на собственика прехвърля имота на трето лице, съдии по вписванията извършват неправомерни вписвания, прокурор подпомага реализацията на придобиването на земеделски земи чрез измами.

Имотните измами се реализират с участието на сдружения на заинтересованите лица. Този вид престъпления са особено сериозни, защото посягат върху основните, фундаменталните права на гражданите, каза Станишев. По думите му засилването на наказателната отговорност при подобни престъпления би могла да бъде като превенция срещу тези престъпления.

54 проверки на нотариуси и 22 проверки на съдии по вписванията са извършени през първата половина на 2008 г. Завишава се контрола от страна на Инспектората към Министерството на правосъдието. Тази година ще се предвиди извършването на тематични планови проверки, свързани с имотните измами. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7762 |12.02.2008 ПИБ подмени всичките си карти, от 28 февруари ще са валидни тези с чип . 1| 4919 |02.01.2008 Търговският регистър тръгва днес от трети опит . 0| 5390 |08.10.2007 Супер Боровец тръгва със супер старт . 1| 5904 |20.08.2007 Китайски туристи тръгват към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads