Реклама / Ads
1| 8139 |10.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нови седем яхтени пристанища ще бъдат изградени у нас

.
Проект за промяна на предназначението на пристанище Варна-изток и превръщането му в зона за яхтен, пасажерски и рекреационен туризъм представи председателят на общинския съвет във Варна Гуцанов.
 

Поне седем яхтени пристанища предстои да бъдат изградени в страната през следващите няколко години, стана ясно на проведената на 6 юни във ваканционен клуб „Ривиера" конференция „Изграждане и развитие на яхтените пристанища".

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев официално откри форума, на който присъстваха представители на държавната администрация, кметове на черноморски общини, представители на бизнеса, свързан с яхтинга, управители на яхтени пристанища, проектанти, инвеститори и др.

Конференцията се проведе в рамките на най-голямото яхтено изложение на вода Bulgaria Boat Show 2008. 

Държавната политика в изграждането и експлоатацията на яхтени пристанища и прилежащата инфраструктура, специфичен отрасъл на най-високия клас туризъм, бе една от основно дискутираните теми.

Проекта за промяна на предназначението на пристанище Варна-изток и превръщането му в зона за яхтен, пасажерски и рекреационен туризъм представи председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. Предстои преместване на съществуващия контейнерен терминал и изграждане на нов на стойност 160 млн. евро със съвместно финансиране на българското и японското правителство. В момента тече козметичен ремонт на яхтеното пристанище във Варна, в рамките на който се ремонтира и най-старият яхтклуб и предстои да бъде доставена и нова яхтена платформа, която ще осигури вода и ток за акостиращите съдове. Стойността на работите е 1.5 млн. лв.

Бяха представени и успешни модели на реализирани проекти, както и нови инвестиционни проекти за изграждане на яхтени пристанища у нас. В момента тече строителството на яхт портове в Созопол и Балчик, предстои и изграждане на съоръжение в Несебър. Този бизнес в България е в непрестанен възход, което налага строителство на нови пристанища, каза Любка Кирева, директор за Варна на „Хипо Алпе - Адрия - лизинг". За нас през 2008 г. приоритет ще бъде финансирането на такива съоръжения в България. Компанията е в преговори за финансиране на седем проекта на марини по Черноморието на стойност 140 млн. евро, добави Кирева.

До края на годината ще бъде окончателно завършено първото яхтено пристанище „Марина Диневи", което отговаря на всички съвременни международни стандарти. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7353 |22.05.2008 Поморие, Царево и Ахтопол стават яхтени пристанища . 0| 4976 |04.04.2008 218 млн. евро чакат да бъдат усвоени в сферата на туризма . 0| 5531 |04.07.2007 Седем от 10 кадри в света са заети в туризма . 1| 5774 |22.06.2007 Яхти за над 6 млн. лева ще бъдат изложени на пристанището в Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads