Реклама / Ads
0| 5527 |04.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Седем от 10 кадри в света са заети в туризма

.
Мениджмънт на спортни и СПА центрове, на атракции и организатор на уикенди с екстремни преживявания са сред най-новите хитове, които вече се учат като отделни специалности в Европа. Всеки 7 от общо 10 работни места в света са в туристическия сектор. Заради динамичното развитие в тази област на индустрията образователните програми по туризъм и добилият популярност английски термин hospitality manag
 
Най-добрите образователни програми са създадени по начин, по който подготвят младите хора за успешна професионална реализация на различни мениджърски позиции в туристическата и ресторантьорската индустрия. Студентите, които изберат тази кариера, изучават психология, малко медицина, логистика, маркетинг, както и конкретните им приложения в управлението на различните организации. Те са много търсени от хотели, ски-курорти, голф клубове, ресторанти и авиокомпании. Тези професионалисти могат да започнат кариерата си като директори в отдел Храна и напитки, маркетинг мениджъри, комплексни управители, управители на развлекателни центрове, СПА центрове и голф клубове и да стигнат до управление на собствени вериги хотели. Бакалавърските програми по туризъм, или hospitality, включват обучение по финанси, маркетинг, човешки ресурси, право. Много програми предвиждат дискусии върху успехите и неуспехите на обучаващите се. Това е резултат от все по-големите сривове в други сфери на този бизнес и е опит младите да анализират случилото се. Истината е, че туристическият сектор генерира повече от 4 трилиона долара нетни доходи, които се превръщат в милиони работни позиции по света. Ето някои от по-необичайните сектори, в които може да учите:

Организация на мероприятия (Event Management)
Координация на музикални и художествени фестивали, корпоративен конгресен мениджмънт, изложби и специализирани мероприятия, управление на значими спортни прояви, връзки с обществеността. Завършилите обучение по Event management са широко търсени от частния бизнес, държавни и международни организации. 

 611.jpgХотелски и hospitality мениджмънт

Обхваща хотелиерството, ресторантьорството и управлението на курорти. Тези програми "дълбаят" из основи в международния хотелски операционен мениджмънт, техническите приложения в hospitality мениджмънта, както и операции в малкия бизнес. Кариерни възможности са управление на хотели и мотели, клубове и казина, ресторанти, бар и кетъринг мениджмънт, организиране на конференции и специални събития, продажби и маркетинг. Имате много подходящи възможности само след пет-шест години да основете своя фирма, познавайки отблизо игрите в бранша.

Спортен мениджмънт и организиране на свободното време
Това е най-новата сфера, към която десетки ВУЗ-ове прибавят по нещо ново. Вече има и конкретни курсове по СПА мениджмънт. По света тя е една от най-търсените, тъй като балнеолечението трябва непрестанно да бъде представяно пред богатите клиенти в нова опаковка, за да могат те да харчат парите си за последния продукт. Сферата "Спортен мениджмънт" обхваща също фитнес, приключенски туризъм и дейности на открито (пещернячество, алпинизъм, кану, парапланеризъм и дори пейнтбол), възстановителен туризъм, организиране на мероприятия.

Мениджмънт на пътуванията и туризма
Според статистиките през 2010 г. се предвижда световният туризъм да достигне 1 билион международни туристи, от които 195 милиона само в Азиатско-Тихоокеанската зона. Travel and tourism management е вълнуваща сфера за професионална реализация, защото училищата по туризъм предлагат на възпитаниците си да се концентрират върху маршрутите или върху екстремната страна. Възможностите за кариера са в туристически курорти и атракции, консултации по туристически мениджмънт, туристически монопол, маркетинг и продажби в туристическата индустрия, корпоративни туристически организации, сред които агенции, круизни компании, туроператори и туристически агенти, авиокомпании, рент-а-кар компании и др. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5512 |25.06.2007 Само три на сто от кадрите в туризма остават тук . 0| 5860 |20.06.2007 Седем плажа във Варна са отворени за посетители . 0| 4848 |01.06.2007 Още седем месеца мъки със строежите по морето . 0| 4989 |02.03.2007 54-и сме в света по привлекателност и развитие на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads