Реклама / Ads
0| 4847 |01.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Още седем месеца мъки със строежите по морето

.
Днес народните представители окончателно одобриха на второ четене Закона за устройството на българското Черноморско крайбрежие и решиха той да влезе в сила от 1 януари 2008 г. С това строителството, което вече създава сериозни проблеми по морето ще продължи до края на годината.
 


Документът трябваше да стане действащ от началото на тази година. Корекцията на датата, от която ще се задействат ограниченията за строежите по морето, стана по предложение на депутатите от ДПС Камен Костадинов и Несрин Узун.

След прегласуване, със 72 гласа "за", 52 "против" и 16 "въздържал се" парламентът подкрепи датата за влизане в сила от 1 януари 2008 г.

Срещу това възразиха от опозицията, като се изказаха мнения, че това удължаване на стратирането ще доведе до големи щети за следващите поколения.

Законът за Черноморието предвижда на територията на Черноморското крайбрежие да се създадат зона "А" и зона "Б". Първата зона обхваща частта от акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м от границите на морския бряг или на морските плажове. Върху дюните се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти. Зона "Б" обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра от границата на зона "А", с изключение на урбанизираните територии на населените места.

Забраните, отнасящи се до строителни дейности в зона "А" и в зона "Б" няма да се прилагат за законно изградените и разрешени обекти, както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове, реши парламентът.

Незаконно изградените обекти на територията на морските плажове трябва да се премахнат в едномесечен срок от влизането на закона в сила, от лицата, които са ги изградили.

С глоба от 3000 до 6000 лв. ще се наказва физическо лице, което ограничава свободния достъп до морския плаж или определя такси за това. При повторно нарушение санкцията ще стига до 12 000 лв. За същото юридическите лица или едноличните търговци глобата ще бъдат глобявани от 6000 до 12 000 лева, а при повторно нарушение - до 24 000 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4670 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето . 0| 5589 |29.05.2007 Българи и чужденци от ЕС равноправни пред докторите по морето . 0| 5851 |23.05.2007 Дъждовете не уплашиха българите, те вече потеглят към морето . 0| 5169 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads