Реклама / Ads
1| 5325 |23.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Парламентът даде "зелена светлина" на студентските кредити

.
След близо 6 месеца дискусии и дебати, политиците узакониха специалните кредити за студенти, които са дългогодишна практика в по-развитите страни по света.
 

Kредити ще бъдат отпускани на студенти и докторанти до 35-годишна възраст. Сумата, която ще имат право да ползват от банките зависи от това, в кой ВУЗ учат. За българските учебни заведения се предвиждат да се дават от 500 до 20 хил. лв. Желаещите да получат образование в чужбина пък, ще разполагат с до 100 хил евро. Кредитите трябва да бъдат върнати на банките в срок от 10 години, като срокът за погасяването им започва веднага след пълното дипломиране на ползвателите. Предвидена е обаче и 1 година гратисен период, през който студентите могат и да не изплащат вноските, които са договорили с банките. Сумите, които те ще отпускат няма да бъдат обезпечени, тъй като се предполага, че не всеки студент има самостоятелни доходи, които да деклрира. В зависимост от това, каква е политиката на съответната банка обаче, клиентът трябва да сключи договора с двама поръчители. Лихвеният процент ще е с два пункта по-висок от основния лихвен в БНБ.

Според студентите това е в голям плюс за развитието на образованието ни, тъй като с последното покаччване на цените във ВУЗ-овете, е практически невъзможно да се следва в страната ни без помощ от родители или роднини. Това е и един добър начин младежите да започнат да водят по-самостоятелен живот. Друг позитив е, че кредитите се заемат от семестър до семестър, т.е. когато студентът има нужда. При смърт или при трайна работоспособност на 70% в рамките на 3 години, кредитът се опрощава.

za_kredit.jpg  снимки Вяра Йовева

За да се следят евентуални нарушения и от двете страни, е създаден Национален съвет за кредитиране на студентите и докторантите към министъра на образованието и науките. В него ще вземат участие представители на МОН, Министерството на финансите, Съвета лна ректорите, БАН, Селскостопанската академия, Националното представителство на студентските съвети и на Асоцияцията на банките в страната.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5116 |23.07.2008 Поскъпването на апартаментите се забавя до 5,9% през второто тримесечие . 0| 5247 |23.07.2008 Поскъпването на апартаментите се забавя до 5,9% през второто тримесечие . 0| 5394 |23.07.2008 Поскъпването на апартаментите се забавя до 5,9% през второто тримесечие . 0| 5081 |22.07.2008 Хотелиери и артисти се спречкаха заради авторски права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads