Реклама / Ads
20| 5926 |14.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пенсионни фондове крадат клиенти

.
Приближените им банки насилват осигурените заради уж по-изгодни кредити.
 

Севдалина Спасова

Два фонда крадат кандидат-пенсионери, като претакането става през банки от тяхната финансова група при пълно неведение от страна на осигуряващите се. В Комисията за финансов надзор валят жалби за незаконното прехвърляне на осигуряващи се от един фонд в друг, научи „Торнадо”. Нарушителите са "Сила" и "ДСК-Родина". Те са част от банково-финансови групи и трезорите в тях крадат клиенти за фондовете на ръба на закона. Това става чрез т. нар. кръстосани продажби, които често са непрозрачни и пряко волята на затрупаните с документи за подписване клиенти.

Най-настойчивите прехвърлячи са фондовете, които са част от финансови групи, в които има банки, признаха официално и от КФН. Просто банките играят за тях. При всяка услуга, клиентът се подсеща, че тя може и да е по-изгодна, ако прехвърли партидата си в пенсионните схеми от групата, от която е съответната банка. Това е нормална част от пазарната игра, но проблемът е, че прехвърлянето в "нашия" фонд е част от сделката по кредита. Така се отнема правото на доброволен избор
на фонд за пенсионно осигуряване, коментираха финансови експерти. В най-тежката форма става въпрос за натиск или принуда, което е съставомерно в Наказателния кодекс. Само подписът на клиента пречи на КФН да прати някои жалби срещу двата фонда и банките в тяхната група на прокуратурата, споделиха от регулатора.

Как на практика става играта?

Когато се стигне до подписването на договор за кредит, често се натрупват няколко десетки листа за подпис. Клиентът няма никакво време да прочете какво всъщност трябва да разписва. Молбата за прехвърлянето в "нашия" фонд е някъде между листата, като на клиента предварително и отдавна е подхвърлено, че ще ползва леко намалена лихва, ако се прехвърли в него. Никой не му е казал, че играта струва 20 лв., нищо не знае той и за характеристиките и финансовите резултати на новия си фонд. След седмица човекът разбира за неволната си воля от писмо от стария фонд, откъдето питат доброволно ли се е прехвърлил. И той какво да им отговори - нали неговият подпис стои под молбата, нали той е искал условия за кредит с по-ниска лихва. По тази схема изгорял и 49-годишният Стамен Николаев от София, който алармира „Торнадо” за порочната практика.

В по-леките случай клиентът се насилва да смени фонда си срещу минимално намаление на лихвата по заема. Лошото е и, че става дума за неравнопоставено третиране на клиенти, за дискриминация на стари и нови. Когато "комбинираните продажби" са опция за новите клиенти и те водят до примерно свиване на лихвата по кредита с 0.5 - 1%, старите клиенти не се информират за тази възможност за облекчаване на плащанията си. Съществуващата система на "монопол" на новоизбрания фонд, която КФН продължава да търпи, създава възможност работодатели и кметове на населени места с под 10 000 души население да върлуват над подопечните си. Колко му е на един шеф на шивашка фабрика да поиска от 200-те шивачки да го упълномощят да им избере фонд. Ако системата се промени и първо трябва да се уведоми стария фонд, тогава всяка една от работничките "по лично убеждение" трябва да отиде и да поиска развод.
Още по-сладка е далаверата в малките населени места, където няма нотариус и ролята му се изпълнява от кмета.

Играейки си на нотариус, той може да прати в нов фонд стотици съселяни, без дори те да подозират. Такива прецеденти вече има регистрирани и с тях се занимават съдилищата. „КФН и тук трябва да помисли, дали ако се уведомява първо стария фонд, ще е необходима нотариална заверка на подписа на "местещия се" чрез посредник. Та нали той ще отиде лично да заяви желанието си. Това са икономии и на средства, и на време от негова страна”, коментираха финансови анализатори.

Над 100% ръст на прехвърлените пари

Според статистиката през цялата 2010 г. общо 182 899 осигурени лица са се възползвали от правото си да променят участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и са прехвърлили средства от един в друг съответен фонд в размер на около 183 млн. лв. В сравнение с 2009 г. лицата, променили участието си, нарастват с 59%, а размерът на прехвърлените средства - със 106%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7308 |01.06.2011 Фирми за пилета цакали клиенти с надписи менте . 12| 6934 |18.03.2011 Клиенти мамят енергото . 1| 5980 |16.03.2011 България се бави в усвояването на кохезионните фондове . 3| 4914 |03.02.2011 България трябва да увеличи усвояването на еврофондовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads