Реклама / Ads
0| 3116 |14.06.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проблемите при инсулинова резистентност

.
Източник: FreePik.com
Инсулиновата резистентност е състояние, което все повече привлича вниманието на лекарите и специалистите към себе си. Нарастващото разпространение на заболяването и сериозните последици за здравето, до които води, са причини за все повече и повече изследвания, с които здравните специалисти се опитват да създадат ефективно лечение. 
 

Проблемите, до които води инсулиновата резистентност са много и засягат различни елементи от цялостното състояние на организма.

 

Последствията не се ограничават само до метаболитни разстройства, а включват и риск от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и др. 


Ранното диагностициране и лечение на инсулинова резистентност е важно, за да се избегнат усложнения, които се появяват при напредване на заболяването. Това обаче е трудно, понеже симптомите в началото са почти незабележими.


В следващите редове, ще обясним какво е инсулинова резистентност и защо е важно да бъде диагностицирана на време. Ще обсъдим и как и защо трябва да промените рутината и ежедневието си, ако сте получили диагнозата. 


Какво представлява инсулиновата резистентност?


Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвната захар, помага на глюкозата (захарта) от приетата храна да бъде безопасно усвоена от клетките и преработена в енергия. Ако сте диагностицирани с инсулинова резистентност, това означава че клетките на тялото ви губят своята чувствителност към инсулина. Глюкозата трудно прониква в тях и в резултат на това, нивата на кръвната захар остават повишени, което кара панкреаса да произвежда още инсулин, в опит да компенсира.


Процесът може да продължи с години преди панкреаса да се изтощи и повече да не е в състояние да произвежда инсулин. Точно затова диагнозата в началото е изключително трудна. Липсват видими и осезаеми симптоми. Когато все пак такива се появят, обикновено инсулиновата резистентност е в напреднал стадий.


В дългосрочен план, заболяването води до сериозни последствия за общото здравословно състояние. Свързано е със сърдечносъдови заболявания, хипертония, метаболитен синдром и други хронични заболявания. Затова е важно да се информирате за рисковите фактори водещи до състоянието и да практикувате здравословен начин на живот. В сайта на ForLife ще откриете още информация по темата и подходящи хранителни добавки за хора с инсулинова резистентност.

 

Причини за инсулинова резистентност


Инсулиновата резистентност е сложен метаболитен проблем. Появата и развитието му се дължат на генетични фактори, начин на живот и др. Разбирането на причините водещи до състоянието им и това как можем да избегнем подобна диагноза са важни. Затова, сме ви подготвили кратък списък, в който изброяваме най-честите причинители на инсулинова резистентност. 


Ето някои от основните причини за инсулинова резистентност:


Генетични фактори – Инсулиновата резистентност може да бъде предавана по наследство. Ако в семейството ви има случаи на тип 2 диабет, предразположеността ви към заболяването е по-висока, отколкото на хората, които нямат подобни случаи в семейството си.

 

Затлъстяване – Затлъстяването е все по-голям проблем в световен мащаб и води до много отклонения в здравето, сред които е и инсулиновата резистентност. 

 

Липса на физическа активност – Заседналият начин на живот и минималното движение са начин да поканите инсулиновата резистентност в организма си. Чрез редовни физически упражнения, мускулите ви обработват глюкозата и подобряват инсулиновата чувствителност.

 

Неправилно хранене – Ако диетата ви е богата на мазнини, захари и преработени храни, нивата на захар в кръвта ви неизбежно ще се увеличат и ще доведат до по-високо производство на инсулин от панкреаса.

 

Това са най-честите причинители на инсулинова резистентност. Въпреки че генетичната предразположеност не може да се намали, дори при такава можем да доведем до минимум риска от заболяването като се упражняваме редовно и приемаме полезни за здравето ни храни и напитки с ниско съдържание на захар.

 

Хранителни добавки, подходящи за хора с инсулинова резистентност, както и за превенцията


Заболяването може да бъде управлявано и симптоматиката – намалена до минимум, чрез употребата на някои хранителни добавки. Те помагат да се контролират нивата на кръвната захар и да се подобри инсулиновата чувствителност на организма. Всяка от изброените добавки, може да откриете на страницата на ForLife. 


Ето някои от най-ефективните добавки за хора с инсулинова резистентност, или за превенция на появата и:


Магнезий – Недостигът на магнезий е свързан с повишен риск от развитието на диабет тип 2. Приема на магнезий под формата на добавка подпомага контрола на кръвната захар  и играе важна роля в контролирането на нивата на инсулин и глюкоза в тялото.

 

Хром – Това е микроелемент, който доказано помага за поддържането на оптимални нива на кръвната захар. Добавките, съдържащи хром, подобряват метаболизма.

 

Омега-3 мастни киселини – Те се съдържат в рибеното масло и лененото семе и имат противовъзпалителни свойства. Помагат за поддържане на добро сърдечно здраве, което е застрашено при хора с инсулинова резистентност.

 

Витамин D – Витаминът играе ключова роля в регулацията на инсулина и глюкозния метаболизъм. Недостигът му води до повишен риск от диабет. 

 

Преди да започнете прием на каквито и да било добавки, или лекарства, задължително се консултирайте с лекуващия си лекар, или специалист.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 33624 |13.06.2024 Голям индустриалец: Идват съкращения и безработица . 1| 17037 |12.06.2024 Отлив на българи, желаещи да работят във Великобритания . 1| 3937 |12.06.2024 Около 30% от БВП на Европа се харчи за пенсии. Къде е България? . 0| 3422 |12.06.2024 Безплатни консултации за лечение със стволови клетки с проф. д-р Ердал Карайоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads