Реклама / Ads
10| 15012 |14.12.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Хр. Вучева: Правителството харчи излишъка от бюджета незаконно!

.
Разпределянето на излишъка от бюджета, което направи в сряда Министерски съвет, е нарушаване на закона според мен. Според правителството това не е така. Много хора забравят, че бюджетът е закон. В момента не се прави разход, а се намалява излишъка.
 

Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият финансовият експерт проф. Христина Вучева, която коментира ударното отпускане на средства от правителството за строежа на АМ "Хемус", армията и редица други проекти.


"Когато има закон, той трябва да се спазва. Щом се увеличава бюджетът на дадено министерство, трябва ясно да се разпише за какво ще бъдат изхарчени тези средства - за инвестиции, за строежи. Сега хората не знаят тези за какво отиват. Кога ще има строеж на АМ "Хемус"? Тепърва трябва да има проекти, отчуждения. Какво ще се случи с тези милиард и триста, които са отпуснати сега? Ще отидат в някоя друга сметка. Какво пречи те да се запишат в бюджета на МРРБ за следващата година и да е ясно, че ще отидат за строежа на магистралата", даде пример проф. Вучева.

 

"Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." посочи още Вучева.

По думите ѝ имаме излишък от 2 млрд. и 800 млн. до края на октомври, което означава, че са събрани повече приходи или са извършени по-малко разходи.

Според нея в нашия случай са направени по-малко разходи.

 

Тя поясни, че от този излишък над 1 млрд. отиват в една сметка със странно название и не се знае за какво ще се използват.

 

Вучева наблегна, че излишъкът се използва само за погасяване на дългове и финансиране на дефицити.

 

"Правителството има право само да намалява или увеличава разходите на министерствата, но не и да разпределя излишъка", подчерта Вучева.

 

Тя заяви, че по времето на Орешарски, когато той е бил министър на финансите, се е спазвало някакво приличие по отношение на разходите.

 

Вучева е категорична, че за бюджета не може да се говори като бизнес проект.

 

Заедно с нея гост беше и предприемачът Красимир Дачев, който изрази различна гледна точка. "Това, което направи правителството, е една традиция за последните години. Правилно или неправилно, ще каже някой друг. Фактът е факт и той е хубав. В случая за пръв път видяхме едно правителство да отделя средства, които може да не бъдат харчени от него. Говоря за АМ "Хемус". Отделиха се 1,3 млрд. лева. Строителството ще започне сега, но лентичката може да бъде прерязана от някой друг, най-образно казано. Това за мен е едно политическо гледане в бъдещето и аз го адмирирам", заяви Дачев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7243 |22.11.2018 Проф. В. Димитров: Намаляването на субсидията ще направи партиите зависими от олигарсите . 6| 14084 |14.11.2018 Проф. Д. Иванов: Ако сметките на Горанов за растеж са верни, излизам на улицата . 6| 7092 |10.11.2018 Проф. Димитър Тадаръков: Бюджет 2019 г. е бюджет на страха . 2| 5321 |08.11.2018 Предстоящата сделка с ЧЕЗ влезе в политическия дебат, където икономическата и правна логика нямат място, смята експертът проф. Тасев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads