Реклама / Ads
0| 4760 |16.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ремонт на бюджета през есента

.
Менда Стоянова
Ще има промяна в Закона за бюджет 2010. Тази промяна при всички случаи ще се случи второто полугодие и даже по-скоро есента, тогава, когато са по-ясни параметрите на изпълнението на приходите, на това как върви икономиката, т.е. много неща, които все още не са достатъчно ясни.
 

Това заяви Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание,  цитирана от Фокус.

По този начин шефът на парламентарната комисия по бюджет, първа от управляващата партия ГЕРБ, заговори за конкретни планове, касаещи финансовата рамка на страната ни за 2010 г

Причина за корекциите са не само допълнителните плащания, които излизаха през последните седмици, но и редица други фактори. Сред тях са и прогнозите за развитието на икономиката, които заедно с тези за ръста на приходите все още са доста несигурни. Никой не може с точност да прогнозира как ще се развият нещата до края на годината и какъв размер от приходи ще влязат в бюджета. Законът за бюджета е един финансов план - приходи и разходи и то в годишен размер и тези параметри трябва да се спазят в годишен размер.

Законът за държавния бюджет е единственият закон в държавата, който по Конституция единствено и само може да бъде разработван и внасян от правителството - негова е отговорността да подготви, аргументира, да направи изчисленията и да ни ги представи за обсъждане, посочи още Стоянова.

Тя посочи, че още от другата седмица може да стартира обсъждането в комисията на антикризисните мерки разработени от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Специално промените, касаещи антикризисните мерки няма да бъдат големи като обем, но вероятно ще предизвикат сериозен дебат, включително и в комисията, посочи нейният председател Най-вече дебатът ще се получи в комисията, защото когато се оформят конкретните текстове, които ще засягат фирми, браншове, физически лица, трябва още един път да се обсъдят и много внимателно да се прецизират. Вече започнаха обаждания и искания за участия в работни групи например на браншовите представители от застрахователния бизнес. Знаете, правителството прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с начина на облагане на дейността на застрахователите и презастрахователите.

Припомняме, че според тези промени ще бъде облаган приходът на застрахователното дружество, а не неговата печалба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4772 |09.04.2010 Ревизират бюджета заради неизгодни договори . 0| 5435 |06.04.2010 1.39 млрд. лв. дупка в бюджета прогнозират експерти . 2| 4906 |01.04.2010 1.4 млн. лева дупка в бюджета . 2| 5315 |29.03.2010 24% ДДС пълни бюджета със 700 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads