Реклама / Ads
1| 5200 |01.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ройтерс: България бaвно се съвзема от рецесията

.
Най-бедната държава - членка на Европейския съюз (ЕС) България бавно се възстановява от рецесията, която намали доходите и увеличи безработицата, като удари популярността на десноцентристкото правителство, съобщава Ройтерс.
 

В анализа за ключовите политически рискове в България, оповестен от агенцията, се отбелязва, че забавените реформи и несигурността във връзка с икономическата политика подкопават подкрепата за правителството на малцинството на премиера Бойко Борисов, въпреки че то все още изглежда стабилно, тъй като се радва на подкрепата на десните партии, а опозицията е слаба.

Икономическата криза, съчетана със скрити дефицити, разкрити през април, принудиха балканската страна да се откаже от плановете си за бързо влизане в еврозоната и принуди правителството да се бори с увеличаващите се фискални дефицити. Правителството трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да гарантира бързото влизане в Шенгенското безвизово пространство.

България изпадна в рецесия миналата година, когато световната икономическа криза прогони чуждестранните инвеститори и принуди бизнеса значително да ограничи дейността си. Икономиката се сви с 4,9% през 2009 г. Увеличаващият се износ помогна на развиващата се икономика да излезе от рецесията през второто тримесечие, но бавното възстановяване на външното търсене и намаляващите външнотърговски кредити вероятно ще задържат растежа на нулево равнище тази година. Правителството заявява, че икономиката ще нарасне с 3,6% през 2011 г., но много анализатори предвиждат по-бавен растеж от около 2%, тъй като бумът на пазара на недвижимите имоти и в строителството, който подкрепи предишния растеж, е малко вероятно да се повтори. Ако растежът остане слаб, данъчните постъпления ще са по-ниски от очакваното и социалните разходи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване на бюджетния дефицит наполовина до 2,5% от БВП догодина и ще увеличи дълговото бреме. Страната все още разполага с голям фискален резерв, но по-ниските приходи могат също така да я принудят да потърси спешно финансиране на външни пазари с високи лихви.

Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и намали правителствените разходи с около 20% през 2010 г., но като цяло се очаква разходите да са по-високи, тъй като правителството се опитва да избегне протестите и да запази непроменени разходите за здравеопазване и инфраструктура. То планира да запази непроменено равнището на данъците и на разходите, за да избегне нов спад на вътрешното търсене и да стимулира растежа. Правителството обаче планира и увеличаване на плащанията за социална сигурност с 1,8%, за да подкрепи затъналата в дългове пенсионна система.

Ройтерс отбелязва, че трябва да се наблюдава дали растежът ще се различава от прогнозите на правителството. Малко е вероятно това да удари лева, тъй като той е вързан за еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на дълга на България и да затрудни достъпа й до международните пазари. Дали правителството ще отпусне фискалната политика, за да запази популярността си преди местните и президентските избори следващата есен? Дали ще може да заема пари от местни и международни пазари на приемлива цена? Кабинетът обеща да реформира неефективната здравна система, но реформата беше възпрепятствана от протестите на лекарите заради закриването на болници и недостатъчното финансиране. Заплахата от масови стачки принуди правителството да разводни реформирането на пенсионната система. Страхът от обществено недоволство и наближаващите мести и президентски избори следващата есен може още повече да забавят реформите.

Усвояването на средства от еврофондовете се подобри през миналата година, но страната все още усвоява едва около осем процента от седемте милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради бавната администрация и липсата на добре изготвени проекти. Откриването на хронични дефицити и глобите от ЕС за нередности засилиха страховете на държавните служители, които проверяват два пъти по-усърдно проектите, за да избегнат грешки, които биха могли да забавят процеса.

Ройтерс отбелязва, че трябва да се проследи дали правителството ще продължи реформите и ще намали неефективните разходи или безпокойството за популярността му и страхът от обществено недоволство ще забавят реформите. Дали правителството ще може да подобри усвояването на средствата от еврофондовете? Ако това не стане, е малко вероятно да се промени стойността на активите, но може да отблъсне чуждестранните инвеститори, да забави подобряването на инфраструктурата и да подкопае възстановяването на икономиката. Дали слабото възстановяване на икономиката ще ограничи способността на правителството да съфинансира подкрепени от ЕС проекти?

Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след рухването на комунизма. Шурабаджанащината и необходимостта от раздаване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки отблъскват чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж. Усилията на правителството за справяне с организираната престъпност и корупцията бяха похвалени от ЕС, но все още не са осъдени корумпирани високопоставени служители и гангстери, което да докаже, че то е сериозно. Неотдавнашното оправдаване на бивши членове на правителството и на криминални босове ще направи по-трудно за правителството да докаже, че може да наложи строго върховенство на закона. Правителството планира да създаде две агенции за борба с корупцията и специализирани съдилища, които да ускорят делата срещу корумпирани служители и мафиотски босове, но е изправено пред съпротива от страна на съдебната система. Ройтерс отбелязва, че трябва да се проследи дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. Това е малко вероятно да промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че България се превръща в място за по-лесно правене на бизнес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6998 |30.11.2010 България получи "слаб" по ефективна екополитика . 6| 5675 |26.11.2010 България тръгва срещу Швеция за парите в земеделието . 1| 5134 |23.11.2010 България е 51-ва по правене на бизнес . 2| 5853 |18.11.2010 СБ: Икономиката на България се възстановява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads