Реклама / Ads
14| 5781 |23.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руски холдинг се прицели в "Е.ОН България"

.
Руски енергиен холдинг проявявал интерес към покупката на 100 % от дружествата на "Е.ОН България", съобщи днес руското издание "Комерсант", позовавайки се на достоверни източници.
 

  

Става въпрос за държавния холдинг МРСК, който е оператор на обединени електроразпределителни мрежи в Русия. Неговият шеф Николай Швец още през август в интервю за изданието съобщи, че компанията му би искала да управлява разпределителни мрежи и в други страни и в частност в Европа.

 

Според изданието холдингът има интерес както към миноритарния държавен дял от 33 на сто, който се очаква да бъде пуснат за продажба през борсата до края на годината, така и към мажоритарния дял, който в момента се управлява от немската Е.ОН.

 

Още през лятото от управата на "Е.ОН България" казаха, че биха продали своя дял, но се изчаква да мине приватизационната процедура, за да се види кои ще са новите съсобственици. От немската компания отдавна са недоволни от правителствената политика на ценообразуването в България, но към това сега се присъединяват финансовите проблеми на компанията майка, която е изправена пред тежки съкращения на разходите и на персонала.

 

Източникът на "Комерсант" уточнил, че необвързващо предложение за придобиването на 100 процента от капитала на дружеството вече било направено, а обвързващото трябвало да се внесе на 24 ноември. за това обаче било необходимо одобрението на съвета на директорите на МРСК. Ръководството е заседавало, но по други въпроси, според официалната информация.

 

Шефът на Фонда за енергийното развитие Сергей Пикин коментира, че подобна сделка за българска мрежа "може да бъде само политическа поръчка от страна на държавата". Задължението на МРСК е да гарантира сигурността на енергоснабдяването в Русия, а и в момента компанията има проблеми с финансиране на собствената си инвестиционна програма и при това положение покупката на активи и "нелогична и трудно обяснима".

 

Според "Комерсант" останалите кандидати за дяловете на Е.ОН в България са държавната чешка компания ЧЕЗ, която държи електроразпределителното дружество, обслужващо Западна България, и Националната електрическа компания.

 

От ЧЕЗ обаче се въздържат дори от коментар дали проявяват интерес към покупката на миноритарния държавен дял в управляваната от тях мрежа, който също се очаква да бъде пуснат на борсата. В същото време по неофициална информация ЧЕЗ също търси начини да се оттегли от българския пазар.

 

Засега само ЕВН, която е мажоритарен собственик на мрежата в Югоизточна България, е заявила интереса си да придобие и останалия държавен дял, но компанията развива проекта за строеж на каскадата "Горна Арда" и с произвежданата от нея енергия смята да обезпечава собствените си нужди.

 

Борсовата продажба на миноритарните държавни дялове в трите електроразпределителни дружества се планираше да става акция по акция и да стартира през октомври -ноември, но все още процедурите се забавят по неясни причини. От Агенцията за приватизация и следприватизационне контрол предпочитат да подминават с мълчание темата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5676 |06.11.2011 НАП се прицели в ДДС измами от чужбина . 1| 6428 |01.09.2011 Темида отсвири руския иск за запор на "Булгартабак" . 2| 5130 |03.10.2010 БДЖ стават холдинг . 0| 6377 |17.09.2010 Българската луканка се завръща на руския пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads