Реклама / Ads
1| 5730 |06.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП се прицели в ДДС измами от чужбина

.
Данъчни пускат брошура срещу източването на ДДС от чужденци, каза Николай Петков от Централното управление НАП по време на семинар, организиран от Нотариалната камара.
 

 

Доброволната регистрация по ДДС е вратичка, която чужденците използват и започват да злоупотребяват с правото на данъчен кредит, обясни Николай Петков. Това се наблюдавало при все повече чужденци, съобщава в. „Стандарт".

Те правят фирми у нас и искат да се ползват от правото си на данъчен кредит - обикновено като дейност на дружествата се използва покупка на недвижими имоти, строително-ремонтни дейности и т.н.

 

Чужденецът купува парцел, застроява го и понеже е фирма, която е регистрирана, че извършва икономическа дейност, ползва данъчен кредит за строителните материали. В последствие обаче имотът не се използва като офис, а за лични нужди, което реално е злоупотреба с правото на данъчен кредити. Основно чужденците са се възползвали в т.нар. "луди години" - 2007-2008 г., по време на бума на строителството.

 

"Проблемът е сериозен, само за 2007 г. държавата е платила 25 млн. лева ДДС, което не е трябвало да се ползва - това представлява щетата от този риск", коментира Петков, цитиран от "Стандарт нюз" .

Сега заради икономическата криза и намалялото търсене на имоти, се изплаща по-малко ДДС. Въпреки това все още чужденците се възползват от тази "вратичка".

 

От НАП правят редовно ревизии и проверки, с които доказват, че имота не се използва за независима икономическа дейност.

„Стремежът е да се разграничат данъкоплатците, които целенасочено източват бюджета или просто не познават закона. Обикновено им е казано, че в България няма проблем да работят по този начин", обясни Петков.

 

Тъй като сделките първо се  изповядват при нотариусите, от НАП ги призовават да им съдействат като обяснят законодателството на чужденците. Дори са подготвили специална брошура, която да бъде разпространявана от нотариусите, за да нямат проблем чуждите граждани след това с данъчните.

 

Данните показват, че най-много такива сделки са извършени в София, Пловдив, Варна и Бургас.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6658 |18.07.2011 Кр.Стефанов: С горивата и зърното са големите измами с ДДС . 0| 5127 |06.07.2010 SMS брани клиенти от измами . 3| 5257 |08.10.2009 Данъчни изгоряха заради ДДС измами . 0| 5048 |14.11.2007 Над 50 на сто от сайтовете за самолетни билети правят измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads