Реклама / Ads
11| 11636 |21.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Само във Фрог: Газов цирк за милиони - румънската тръба към България замразена

.
През 2016 г. с музика и светкавици бе открит от премиера терминал за газ в Русе, по който трябваше да потече румънска газ от Ръмъния към България и така да рушим монопола на Газпром. Врътна се тогава едно кранче за парлама, после се хвърлиха милиони на вятъра, но газ така и не потече. Оказва се, че в Румъния не са си мръднали пръста по въпроса.
 

Излиза, че сме налели милиони за някакво бутафорно кранче и партньорството ни с румънците е повече от ялово и кухо. Газ няма. Северните съседи не ги е еня за това.А  вместо някаква диверсификация се получил поредния газов цирк или газов маймунджулук.

 

Вижте общото мнение на няколко експерта по въпроса:

 

Този интерконектор струва около 24 млн. евро, от които 9 млн. са от Европейския съюз. Всичко започна с гаф и излагации - първо пуснаха тръба по Дунав, но я повредили и я спряха.

 

Проблемът е, че от румънска страна трябва да сложат компресорна станция, за да може да тече по голям обем на газ, защото сега може само до 500 млн. кубика годишно. Но това е на теория. На практика още нищо не сме внасяли по тази тръба. Главната причина - Булгаргаз купува от Газпром. И още една причина - румънците още нямат свободен газ за износ, може би ще имат към 2021 година.

 

Ще кажете, че какво са тези 24 млн., след като се каним да дадем 3,3 млрд. за "Турски поток". И е така. Но ако започнем да събираме милионите стават много - 58 млн. опростени на олигарха Домусчиев, 8 млн. на мюфтийстото, над 30 млн. на футболния Левски, четиридесет и кусур милиона за дупката на Георги Гергов във Варна, милиони на свои фирми в строителството. Експерти може да продължат този списък.

 

Затова сме най-бедни в ЕС. Затова младите българи хващат пътя към богата Европа. Има още десетки "затова".

 

Калин Софийски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9629 |10.03.2019 Иван Хиновски: Медведев торпилира идеята за газов хъб . 8| 5272 |05.03.2019 Хотелиери искат държавата да плаща реклама в самолетите . 17| 10378 |05.03.2019 Милер на 180 градуса: „Газпром” обърна гръб на газовия хъб „Балкан” . 6| 7248 |24.01.2019 Мартин Димитров за Фрог: Законът за горивата е безобразен, бърка в джоба ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads