Реклама / Ads
7| 4769 |11.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строители прибягват до отчаяни ходове, за да не фалират

.
Продажбите на недвижимо имущество са тотално замразени, а хората нямат свободни пари за сделки. Само в столицата има замразени обществени и жилищни сгради за над 2 млрд. лв.
 

Собствениците на такива жилища няма как да си ги получат, преди сградата да вземе акт 16, обясни Иван Бойков от Камарата на строителите.

Драстичното намаление на отпуснати кредити от банките блокира пазара и строителите спряха работа заради липсата на свежи пари.

Строителите са прибегнали до различни отчаяни ходове като продажба на жилища с най-различни бонуси към тях, включени в цената, като чисто нов автомобил и гараж например. По морето пък предприемачите дори не търсят левовата равностойност, а са склонни буквално да подаряват кокетните мансарди срещу гипс и други строителни материали.

Те предлагат построените донякъде жилища на строителните борси срещу материали, за да довършат строителството. Компаниите, които са на ръба на фалита,  оферират и строителна техника на шефове на бетонови възли, за да разплатят стари задължения.

Междувременно вносители и производители са затегнали кранчето до краен предел и вече доставят стока само при плащане в брой или предоставена банкова бележка. Търговците се опасяват, че всяко забавено плащане може да стане невъзможно, ако клиентите им фалират и са принудени да си търсят парите на момента.

Купувачите вече са по-склонни да купуват жилища, които са в по-напреднал стадий на строителство и по този начин избягват възможните рискове. Това съвсем връзва ръцете на строителите, чиито сгради са в начален етап. Те предлагат дори услугата лизинг, като се скючва договор и апартамента започва да се изплаща разсрочено на тях. Това обаче крие и съответните рискове по отношение на тези договорености. 

stroeji71_2.jpg

Заради спада при продажбите, наемите запазват относително стабилни нива, като все повече хора предпочитат да живеят под наем и да изчакат да видят какво ще се случи на пазара. В тази връзка брокери прогнозираха покачване на наемите, за сега обаче няма резки движения нагоре.

През първите шест месеца на 2009 г. трудната финансова ситуация ще продължи да оказва влияние на жилищния пазар, тъй като голяма част от планираните проекти ще бъдат забавени или спрени. Много малко нови проекти ще започнат строеж през този период на годината.

Определящи за успеха на имота на пазара ще бъдат принципно най-важните неща за жилищата: инфраструктура, местоположение, достъп, концепция на проекта и др. Търсенето на среден и висок клас жилища ще продължи да намалява, тъй като потенциалните купувачи ще имат трудности с достъпа до финансиране.

Пазарът на жилища ще се движи основно от тези, които имат възможност да плащат в брой, както и от опциите за лизингови схеми и други подобни начини на плащане, предоставени от строители и инвеститори.

stroeji71.jpg
 снимки Вяра Йовева

Имотни експерти предупреждават търсещите жилище да не купуват в недостроени сгради, независимо каква е цената, тъй като невинаги е сигурно, че обектът ще бъде завършен. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5069 |11.02.2009 Продажбите на нови автомобили спаднаха с 45% . 8| 8850 |10.02.2009 Заложните къщи приемат с насмешка новата наредба за дейността им . 20| 5721 |06.02.2009 Цените на жилищата с ново понижение от над 10 на сто . 0| 5219 |05.02.2009 Deutsche Bank регистрира за първи път загуба в своята история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads