Реклама / Ads
3| 5092 |02.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Токовият кошмар по морето бил умишлен

.
Трайчо Трайков
При представяне на свършеното от повереното му ведомство за последната година, състояло се в сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), присъстваха медии, синдикати и работодатели.
 
Проверката на ДАНС и МВР е установила, че е имало злонамерено посегателство върху електропреносната мрежа при аварията, която остави без ток черноморските ни курорти

В началото на своя отчет Трайков припомни основните принципи на работа на МИЕТ, които си е поставил при встъпването си в длъжност, а именно - яснота и прозрачност в икономиката, енергетиката и туризма, защита на обществения и държавен интерес, статически подход при вземане на решения, създаване на ад хок екипи за решаване на значими и конкретни проблеми.

Възстановихме Съвета за икономически растеж, похвали се Трайков. Променихме развитие на енергетиката така, че да печелят хората, посочи Трайков. Икономиката вече функционира по ясни и прозрачни правила, добави икономическият министър.

От думите му стана ясно, че една от основните цели, които той си е поставил, е да се взимат пробизнес решения.
По време на отчета си министър Трайков заяви, че основните икономически показатели показват, че българската икономика се стабилизира и се наблюдават тенденции за излизане от кризата. Износът през май тази година е достигнал 36,6%.

Основната гордост на министъра на икономиката е постигнатото по ОП „Конкурентоспособност". Стана ясно, че 588 договора са в изпълнение по програмата, като безвъзмездната финансова помощ възлиза на 740 881 295 лева. За тази една година са получени искания за плащания за 364 договора по програмата. Извършени са плащания към 146 договора, като безвъзмездната финансова помощ по тях е за 427 268 454 лева.

Оптимизирахме звената и увеличихме административния капацитет на служителите, които работят по програмата, отбеляза Трайков. Извадихме на светло консултантите, отбеляза още той.

По думите на министъра сериозен пробив е постигнат и по договарянето на програма „Jeremie".

В същото време Трайков констатира спад на преките чуждестранни инвестиции през 2009г., но според него този спад не е изключителен, спрямо спада на ПЧИ в ЕС и в световен мащаб. Въпреки това, основните мерки, които предприема министерството на икономиката, са за насърчаване на този тип инвестиции.

Осигурени са допълнителни облекчения за инвестициите, поставихме си цел два милиарда евро инвестиции до края на годината, обясни Трайков.

Според него има какво да се постига и по отношение на иновациите. Те формират относително малка част от добавената стойност в българската промишленост. Трудовият пазар у нас е концентриран в сферата на секторите с ниска цена на труда, изтъкна той. Поради тази причина МИЕТ подготвя нов закон за иновациите. Подготвен е и план за намаляване на административна тежест, като до две години тя трябва да бъде намалена с 20%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9309 |29.07.2010 Семейни хотели удариха в земята квартирите по морето; барове дерат кожи в криза . 0| 5886 |21.07.2010 Допълнителни автобуси до морето . 6| 5483 |29.06.2010 71% от нашенците ще гледат морето на снимка . 0| 5127 |22.06.2010 Проверяват туристическите корабчета по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads