Реклама / Ads
16| 5344 |19.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: В руски газов плен сме

.
Трайчо Трайков
Българският пазар бил изцяло в ръцете на Русия по отношение на доставките на природен газ. Не сме врагове на България, казали руснаците.
 

България получава скъп газ за домакинствата, за нуждите на потребителите, за пазара и това са цените с незабавна доставка, които се котират всеки ден, коментира по БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че за добив на газ от собствени ресурси е проявила интерес най-голямата американска компания, защото била убедена в това още през април.

През следващите седмици щял бъде обявен конкурс за проучване и се очаквал интерес от повече от една компания. Само за проучвания са необходими в порядъка няколко стотин милиона долара, каза Трайков.

Министърът разказа, че в някои моменти при преговорите представителите на руската страна казали "Ние не сме врагове на България”. Още от началото на управлението на кабинета "Борисов” с руската страна има нормален диалог, уточни той и акцентира върху факта, че Русия е наш неизбежен стратегически партньор в енергийната тематика.

Българският пазар бил изцяло в ръцете на Русия по отношение на доставките на природен газ, каза министърът, добавяйки, че желанието било формулата на ценообразуването да запази своя характер, но да се вземат предвид възможностите на българския пазар да поеме една или друга цена. Поради промените в договора от 2006 г., получаваме четири пъти по-малко транзит на газ.

На "Булгаргаз” не би му навредила финансова инжекция
, каза Трайков и добави, че ако искаме можем да намалим колкото искаме цената на газа, но това би означавало да не се съобразяваме с ефекта върху дружеството. Предстои подписване на нови дългосрочни договори. Договореното било първо да получим проект до 10 август за българските предложения за договори, а второ, “Булгаргаз” щял да сключва договор директно с "Газпром”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5755 |16.07.2010 Трайков: 835 млн. ни струва "Южен поток" . 6| 4803 |08.07.2010 Трайков разследва газовите дружества, намесва се и ДКЕВР . 1| 4713 |05.07.2010 Харчим 2 пъти повече пари за руския газ . 19| 7480 |29.06.2010 Тр. Трайков: Ще раздавам портрета на Овчаров, за да благодарим на виновника за газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads