Реклама / Ads
19| 7480 |29.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Ще раздавам портрета на Овчаров, за да благодарим на виновника за газа

.
Енергийният министър се закани да подари портрет на Румен Овчаров на всички предприятия, които ще понесат огромни загуби от 25-процентовия скок на газа заради "неизгодно преподписан договор през 2006 г."
 

25% повишение на газа е изключително много за България, но то не можеше да се предвиди. Затова при следващото преподписване с „Газпром” ние ще настояваме параметри, с които да имаме по-голяма предвидимост”, каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той беше лаконичен и обеща да раздаде портрети на Румен Овчаров, както самият той го посъветва, на предприятията, които ще понесат загубите от по-скъпия газ. „Така те ще могат да му благодарят всяка сутрин за неизгодния договор, който подписа през 2006-та година за тъговия на газ” каза Трайков.

По думите му, ако Овчаров не е променил тогава параметрите, днес горивото щеше да струва на страната ни 70% от сегашната му цена. Той успокои, че на този етап поскъпването на газа с 25% ще ощети индустрията, за която горивото е суровина и по-малко битовите потребители, тъй като не сме в отоплителен сезон. Трайков обеща да посети лично компаниите, които са големи енергийни консуматори, за да проучи какви ще са щетите, които ще понесат.

„Единственото решение, за да не се стига до подобна ситуация, е договор с формула за образуване на предвидимост, терминал за компресиран или течен газ, както и различни алтернативи за пренос.”, каза още енергийният министър.
Той беше категоричен, че няма никакви вътрешни фактори, които са можели да повлияят на цената и допълни, че ако топлофикациите има по-ефективна система за когенерация, повишението на парното ще е по-малко. В тази връзка Трайчо Трайков каза, че в София проблемът бил нАй-сериозен. „Ние сме малък, но коректен партньор на Булгаргаз. Ние работим конструктивно за Южен поток и не сме се отказали от проекта, а напротив. Мисля, че бившият министър на икономиката Петър Димитров се заблуждава, тъй като в никакъв случай това, че не пожелахме да се включим в „Бургас-Александруполис” не означава обявена война на Русия.”, допълни Трайков.

По думите му двете държави ще продължат да работят като енергийни партньори. В заключение министърът на туризма изрази надежда, че това летовниците по българското Черноморие това лято ще са повече с 5-10% въпреки тежката финансова криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5035 |12.04.2010 Трайчо Трайков: България все още не е търговска марка . 0| 5062 |09.04.2010 Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата . 12| 5534 |19.03.2010 Трайков: Да дадем шанс на проекта "Белене" . 16| 5347 |20.02.2010 Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" е огромна сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads