Реклама / Ads
17| 6753 |03.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков: Затварянето на “ЛУКойл” не е наказателна акция срещу Русия

.
Трайчо Трайков
Ако българската и руската страна не стигнат до конкретни споразумения за Белене, можем да пуснем булдозерите, да разрошим всичко и да строим наново. Това обяви по БНТ министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
 

Той разкри, че късно след обед вчера в НЕК са получили писмо, че руснаците са готови за преговори по “казуса Белене”. Ако те не изтеглят своя финансов иск от арбитражния съд, ние подготвяме свой контра иск за 61 млн. евро неустойки. НЕК има право да получи тези суми от Атомстройекспорт, заяви Трайков.

Според него не било изключено още днес да има ясен и знаков отговор от руската страна по скандала. Ако се стигне до нови преговори, България ще бъде на тях с ясни позиции. Иска ме си дължимите пари, както и важна информация, за която ни мотаят – цената на различните компоненти, къде са произведени, условията на финансиране и т.н.

Трайков посочи, че е оптимист за проекта Белене. А за България ще се случи това, което трябва и което е най-изгодно за интересите на страната.

Той отрече твърденията на руски медии, че отнетият от правителството лиценз на “Лукойл” от Митниците е наказателна акция срещу руските интереси заради Белене. Досега нямаме получени официални претенции от руската страна, а за това какво пишат техните медии и анонимни източници – не искам да коментирам, категоричен бе министърът.

Действията на държавата по отношение на рафинерията са ясни и принципни – спазване на закона. Нелепо е да се търсят други измерения и да се правят внушения за опити да бъдат ограничени руските интереси, коментира още Трайков.

Той е категоричен, че от създалата се патова ситуация с отнетия лиценз на Лукойл в държавата не са се създали затруднения за бизнеса и администрацията, нямало е опашки и паники за гориво.

Гориво има колкото искате – и у нас, и около нас. И другите вносители бяха готови да задоволят потребностите. Но съдът даде ясен сигнал към малките играчи – не внасяйте гориво, защото големият играч се връща на пазара. Малките вносители можеха да загубят средства от тази игра. Но трябва да е ясно, че пазарът не може да бъде травмиран от отсъствието на един играч, обясни ситуацията икономическият министър.

Той очаква в съдебния спор в края на август между държавата и “Лукойл” да победи този, който защитава интересите на правото.

Действията на Митниците са аргументирани от желанието да се спазва закона, категоричен бе Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6513 |01.08.2011 Тр. Трайков: Сега ще се види живеем ли в законова страна и в пазарна икономика . 18| 5816 |28.07.2011 Тр. Трайков: Има резервно гориво; цените не трябва да скачат . 29| 6591 |02.06.2011 Тр. Трайков: Злоупотребата с "Белене" е още по-голяма! . 19| 5610 |28.05.2011 Тр. Трайков: Имаме шистов газ за следващите 300 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads