Реклама / Ads
0| 5001 |18.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК ни заплашва със санкции за водите

.
Законодателни промени, които да позволят данъчни облекчения при изграждането на електроцентрали от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с нови технологии поискаха представителите на коалицията от неправителствени природозащитни организации “За да остане природа в България”. Това стана ясно по време на пресконференцията, която нейни представители дадоха в Националния пресклуб на БТА.
 

По думите на Свилен Овчаров от сдружението “Зелени адвокати” е необходимо да се въведат и по-високи данъчни ставки за използването на стари технологии при производството на ток от възобновяеми електроизточници (ВЕИ), тъй като в България съществуват само технологии от първо поколение, купувани втора употреба.

От друга страна, екозащитниците очакват облекчаване на процедурите за изграждане на електроцентрали от ВЕИ в индустриални зони и ограничаването им в защитени територии.

Представителите на природозащитната коалиция отново изразиха подкрепата си за действията на Министерството на околната среда и водите в желанието му да сложи ред в хаоса от последните няколко години при изграждането на електроцентрали от ВЕИ. Те определиха налагането на мораториум като крайна, но необходима мярка.

Природозащитници очакват следващата наказателна процедура от Европейската комисия срещу България да бъде за неизпълнение на рамковата директива за водите. Причината е в масовото застрояване на повечето български реки с малки ВЕЦ в последните години, без да се извършват качествени оценки за въздействие върху околната среда. В периоди на маловодие, изпускането на клапите на ВЕЦ в реките води до отравяне на рибата километри по течението, посочиха природозащитниците. Според тях изграждането на ВЕЦ в планинските реки е причина за унищожаване на рибните запаси.

Като заплаха екозащитниците определиха и масовото изграждане на електроцентрали от възобновяеми източници в горските територии, заради ниската цена на земята. Според тях съществува натиск и върху земеделските стопани да продават земята си, която се използва за изграждането на подобни централи. Допускането на тези практики в дългосрочен план е недопустимо и трябва да бъде ограничено, смятат екоактивистите.

Междувременно днес на пресконференция в Добрич бившият министър на енегетиката и икономиката Петър Димитров подчерта, че наложеният от правителството на Бойко Борисов мораториумът за ВЕИ ще прогони и малкото инвеститори у нас.

Той не си спести и критиката към настоящия кабинет и обяви, че неговите действия едва ли ще доведат до изход от кризата през тази година. По думите на Димитров свиването на публичните разходи и преди всичко на разходите в социалната сфера допълнително “помпят” кризата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5308 |13.01.2010 Пускат на пазара дребните производители . 4| 5820 |22.12.2009 Тютюнопроизводители скараха управляващи и опозиция . 12| 11032 |15.12.2009 България става водещ производител на патешки дроб в Европа . 2| 5376 |04.12.2009 Приватизират Булгартабак, печелят тютюнопроизводителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads