12|
11366
|15.12.2009
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
България става водещ производител на патешки дроб в Европа
Производители и износители на патешки продукти в България и Унгария са избегнали ефектите на кризата благодарение на ниски заплати и конкурентни цени, пише изданието Индипендънт.
Двете страни са водещи производители на патешки деликатеси в Европа след Франция. Тази година се очаква произведеното количество патешки дроб в България да достигне 2,100-2,200 тона спрямо 1,800 тона гъши дроб и 800 тона патешки дроб в Унгария. “Сушата и зърнената криза през 2007 и 2008 г. ни удариха по-тежко от кризата в момента,” коментира Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите в България. Според собственикът на Волекс Пламен Челебиев (компанията произвежда всякакви патешки продукти, включително яйца и дроб) фирмите на този пазар са оцелели благодарение на ниските заплати, които плащат – четири пъти по-ниски от тези във Франция. Уили дьо Неф е белгиец, който доставя 4-5 тона патешки дроб на 800 супермаркета във Франция и Белгия на седмица чрез фирмата си в България. “Кризата не ни е засегнала,” казва той и се хвали, че е открил нов пазар и неговите клиенти са доволни от цената за сметка на качеството. Производствените му разходи в България са 20-25% по-ниски спрямо Франция и Белгия. Според експерти предимствата за България и Унгария са евтината работна ръка, по-ниски инвестиции, кланици и средства за насилствено хранене. Френските партньори на Волекс признават, че французите са предубедени към вносни патешки продукти, но са принудени да се освободят от предразсъдъците си поради ниските цени, а и качеството е същото.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads