Реклама / Ads
0| 3648 |21.03.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Зеленчукопроизводителите: Протестираме заради рязкото поскъпване на водата

.
Зеленчукопроизводителите протистират срещу високите цени на водата Източник: БГНЕС
”Оставаме в стачна готовност. Ще продължим нашите протестни действия, докато се изпълнят исканията ни. Ние сме първите, които влязохме в проблема, но той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е за проблеми в цялатата организация ”Напоителни системи””.
 

Това заяви пред БНР в предаването "Преди всички" Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

 

Днес земеделци ще протестират с блокада на главния път Разград – Търговище заради рязкото поскъпване на водата за напояване.

 

"Не искаме безплатна вода, не искаме подаръци, искаме да си платим всичко, но в разумни граници.

 

Това е драстично увеличение. Нашият протест иска да покаже това, че ние сме решени да се борим за цената, която беше и миналата година изключително висока.

 

Служебният кабинет не трябва да пипа цената на водата.

 

Нека да дойде редовно правителство и да започнем да работим, да правим дългосрочна стратегия и политики за едно поливно земеделие в България, а не да решаваме въпросите на парче", категоричен бе той.

 

Преди седмица в ефира на "Преди всички" зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков каза, че държавата поема ангажимент да поеме разликата в цената на водата от тази и миналата година. По думите на Петков обаче до момента нищо не се е променило:

 

"Очаквахме, че щом има такова политическо изявление, ще последват и нормативни актове към него. От 9 март, когато беше нашата среща в "Напоителни системи" до днес вече са 10 дни и нямаме в писмена форма потвърждение на думите на зам.-министъра.

 

Смятаме, че това е една поредна лъжа, тупане на топката.

 

Имаме сериозни притеснения, че това е само протакане на времето. Нашата основна цел не е да правим протести, а да работим и да сядаме на масата за диалог, когато имаме проблем".

 

По думите му трябва да започнат да поливат не по-късно от 1 април, за да може през май да има вкусни български плодове.

 

Ако на ягодите например им сложим вода с 300% надценка, те ще са значително по-скъпи - няма да са конкурентоспособни и няма на кой да ги продадем, обясни Божидар Петков.

 

При тази цена на водата, която ще се оскъпи до 720 - 800 лв. на декар, килограм ягоди ще бъдат на цена най-малко 2.5 лева на полето, изчисли той и уточни, че цената на рафта в магазина ще е съвсем друга.

 

"Очакваме водата да бъде пусната и да поливаме, а всички преговори и спорове да продължат, но да завършат с цена от сезон 2022 г.", обяви той.

настояват още цената за напояване да е на едно и също равнище за всички земеделски производители:

 

"В различните райони е различна и на различните стъпала на доставка също е различна. Тъй като всички земеделски производители оперираме на едни и същи пазари, смятаме, че не би трябвало да има служебно предимство пред едни спрямо други."

 

Земеделците алармират и за големи загуби на вода в течове. "Не смятаме, че ние трябва да плащаме за това", категоричен бе още Петков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3698 |19.01.2023 Заради Нексо: Шефовете на Сметната палата и НАП казват в НС за даренията на партиите . 0| 3936 |08.12.2022 С близо милион ще бъде глобена фирмата заради забавения ремонт на трасето на трамвай №5 . 1| 3891 |15.11.2022 Българските земеделци отново ще бъдат финансирани заради войната в Украйна . 0| 3056 |23.09.2022 ЕЦБ ще повиши лихвите заради инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads