Реклама / Ads
31| 13386 |26.02.2020 ГЛАСЪТ

Ако все още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск

.
Не са малко режимите, които са омърсили ръцете си с репресии в името на демокрацията и благоденствието на нацията. Когато в наше време се случва нещо подобно, то буди опасения и страх. Някои все още дават за пример Пиночет и хунтата в Чили, но забравят жертвите на същата хунта.

Насилието е скритата философия на управлението. Властта се страхува и използва силовите структури за репресивни мерки с цел сплашване.

Преди много години в съветска Русия „железният“ Дзержински казал: "Ако все още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск." Колко актуално…

 

Пуснете телевизора и ще видите въоръжени до зъби мъжаги с маски на лицата, които арестуват хора в различни райони на страната. Опитайте се да се поставите на мястото на арестуваната от цял взвод антитерористи шефка на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева. Не сте забравили и кметиците на "Младост" как бяха проснати като терористи по очи на асфалта. Също и задържанията на килограм по села и паланки. Зад тези действия стоят Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Борба с престъпността трябва да има, но не и по начин, който всява страх сред населението и разчиства сметки с неудобни на властта. Иначе двете институции съвсем ще заприличат на извънредните органи, познати от времето на „червения терор“ в СССР и „кафявите ризи“ в Германия през 30-те години.

На 24 август 1572 година във Франция се случва Вартоломеевата нощ. Хугенотите са клани като прасета, за да бъдат превъзпитани от властта на краля в католицизма…

 

30 юни 1934 година е белязан от „Нощта на дългите ножове“ в Германия. Хитлер се разправя с доскорошните си приятели щурмоваците на Рьом. Те са обвинени в заговор за преврат. Което странно напомня всекидневните крясъци на пеевските медии за заговори срещу сегашното правителство и власт. Случайно ли?

 

Да не забравяме и Кристалната нощ – антиеврейският погром в Германия. Действат националсоциалистически формирования, пълнят се първите концлагери.

 

Жестоки чистки бележат 30-те години и в Съветския съюз. Вихри се Големият терор, разпореден от Сталин с цел противодействие на предатели и заговорници в подготвян преврат. За една година са осъдени на смърт и изпратени в лагерите в Сибир над 2,5 млн души. Сред тях лекари, учени, инженери, работници и представители на изкуството и културата. Периодът е наречен „ежовщина“ на името на Николай Ежов, ръководител на НКВД. Задържаните са били категоризирани. „Първа категория“ – да се разстрелват веднага. „Втора категория“ – да се съдят от специализирани съдилища и изпращани в лагери.

 

Маккартизмът в САЩ. Мракобесното течение действа през 40-те и 50-те години на ХХ век. Повдигат се обвинение в подривна дейност и заговор, в много случаи без никакви доказателства, или скалъпени такива от свидетелски показания. Активно действа тогава Федералното бюро за разследване – ФБР. Маккартизмът, наричан така на името републиканския сенатор Джоузеф Маккарти, който раздухва опасността от шпиониране на съветските тайни служби и заплаха от проникване на комунизма. Ударени са политически опоненти, също и стотици филмови дейци, писатели и пр.

Изброените примери характеризират диктаторски режими. Първите признаци са разширяване пълномощията на прокуратура и силови структури.  

Това става у нас. През ноември 2019 г. повече правомощия бяха дадени на жандармерията. През 2018 г. правителството разшири правомощията на ДАНС.

 

Преди дни депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха законопроект за промени в закона за Държавна агенция ”Разузнаване”. По познатия вече способ - чрез преходните разпоредби, се предлагат промени също в закона за ДАНС, в закона за движение по пътищата, закона за електронните съобщения и закона за противодействие на тероризма.

 

За неограничените правомощия на главния прокурор, Специализираната прокуратура и Специализирания съд да не говорим. Те се превърнаха в основен инструмент за натиск, все по-често срещу опоненти на властта.

 

Арестите и повдигането на обвинения целят внушаване на страх и демонстрацията на сила. Медиите са пълни с репортажи, новини, коментари и анализи за „правилните действия“ на въпросните структури. В центъра на „железния юмрук“ са прокуратурата и придружаващите я ДАНС, МВР, КПКОНПИ, НАП и пр. Над тях е главният прокурор. До него премиерът, който призна: „Разбрали сме се, че ще се размаже всичко, което цапа въздух, вода и земя. Така ще се прави. С този прокурор се разбрах да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа. Всички служби са впрегнати в тази сфера“.

Гешев се усети, че това „разбрали“ издава четата и се опита да се разграничи, като заяви, че никой не може да му нарежда какво да прави. И без нареждане знае „червената нишка“…

 

И още. През пролетта на 1925 година журналистът Йосиф Хербст „изчезнал безследно“, след като разкрива престъпни действия на правителството.

На 15 май 1925 г. Гео Милев е извикан за „малка справка“ в полицията и повече не се завръща…

 

Руският музикален гений Дмитрий Шостакович, изразявал несъгласие с диктатурата на Сталин, пет нощи стоял с куфар пред асансьора в кооперацията, очаквайки да го арестуват.

 

Преди дни в столицата на Чехия преименуваха площада пред руското посолство на името на Борис Немцов, руският опозиционер, който критикуваше политиката на Кремъл и бе разстрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва.

 

Какво правим ние, днешните българи, останали по различни причини в страната си? Какво?!

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 16760 |04.07.2019 В черепната кутия не са открити ум и съвест, но Иван Гешев едва ли знае това . 19| 19361 |31.05.2019 Мис Пиги: Дон Делян, не изяждай повече от това, което можеш да вдигнеш . 12| 17424 |17.01.2019 Индианците пираху: Ако змия те целуне, значи ще те яде. Запомнете това . 19| 13130 |24.08.2018 Да учиш или да купиш диплома? Висшето гнои, но това устройва мнозина
Реклама / Ads