Реклама / Ads
25| 11530 |15.11.2015 ГЛАСЪТ

Българският принос към тероризма - пари за бомби и калашници

.
Безучастно ли ще наблюдаваме труповете на избитите от терористите?
132 души станаха жертви на тероризма в Париж. Десетки са ранени. Светът е потресен. Те не загинаха, защото бе петък 13-и. Убиха ги оръжия и взривни устройства, осигурени и платени от организираната престъпност. Не е тайна, че контрабандата на наркотици, петрол, хора и цигари финансира тероризма.
 
Мръсните пари проливат кръвта на невинни. Запомнете това.

 

Френският президент заяви, че страната му е във война. Обяви извънредно положение, границите бяха затворени, армията е в повишена бойна готовност.

 

Франция е във война. Европа е във война. Светът е във война.

 

Къде сме ние? Част от цивилизованото човечество или зад тези, които заливат с кръв свои и неверници? 

 

През септември 2015 г. български медии публикуваха скандална информация за контрабанда на цигари, произведени от "Булгартабак" в Турция. Цитиран бе доклад на турските служби от месец май 2015 г. Българските власти и досега не обелват и дума за потресаващите разкрития. Защо?

 

Угрижените думи на съпричастност изречени от премиер, президент и шеф на пармалент по повод трагедията в Париж са факт. Но дали не са протоколни и лицемерни? Защото ако не са, би трябвало отдавна да се води разследване на съмненията и фактите около връзката "контрабандираните цигари - тероризъм", а такова няма. Ни дума, ни сричка дори. Освен онова универсално "опраскай", което по неповторим начин изобрази с 8 букви родната действителност.

  

Българската марка цигари Prestigе залива (повече от 10%) нелегалния пазар в Турция (70 млн население, на 2-ро място в света по изпушени цигари годишно). Печалбите се изчисляват на около 700 млн евро годишно. Около 40 на сто - около 300 млн евро - отиват при терористите в Северен Ирак и Сирия, които осигуряват логистична подкрепа за контрабандата. Това пишат и подкрепят с аргументи и факти турските служби. Доклад по проблема има и в американското посолство в София от месеци. Дипломатически източници твърят, че мисиите на Великобритания, Германия, Франция и Белгия също са информирани.

Управленската върхушка у нас, както и прокуратурата и службите също са наясно за какво става дума. Но мълчат. Няма извършено дори едно действие за разкриване на българските участници в схемите за контрабандиране и финансиране на терористични групировки, които палят и убиват. Това навежда на мисълта, че има нещо много гнило в цялата работа. Партньорите ни от САЩ и ЕС биха си затворили очите само ако цялото това безобразие прикрива някакви политически сделки от международен мащаб. Няма друго обяснение да се търпи бездействие, което поощрява корупцията и финансира терористични актове.

 

През м. август 2015 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева придобиха 5% от акциите на "Булгартабак холдинг". И досега по косвени линии и според източници от пазара собствеността на мажоритарния дял в цигарената компания се свързваше с Пеевски, но това е първата му пряка връзка с дружеството.

Анкара е все по-недоволна от поведението на българските власти и нееднократно изразява това. Засега не публично. В София обаче няма дори имитация на раследване.

Представете си колко хора могат да бъдат избити с оръжия и взривове за 300 млн евро? Не ми се мисли.

 

Но не е само това. Все по-често в политическите среди можете да чуете, че контрабандният канал за цигари, преминаващ през България към Западна Европа, се контролира от бивш шеф в българските тайни служби. Сега този човек е експерт и съветник на хора от висшия управленски и партиен елит.

 

Вярно, че проблемът с цигарената контрабанда и печалбите, които отиват при терористите са отговорност на българската държава като цяло и институциите: прокуратура, МВР, служби, Министерство на финансите, агенция Митници и пр. в частност. Но Брюксел, САЩ и Русия също имат отговорности и би трябвало да не проявяват чак такава търпимост към арогантността на родните мафиоти. Нищо, че те са дупе и гащи с политическия елит. Засега май само митниците могат да отчетат някаква дейност в тази посока. Е, и министър Владислав Горанов, който дружно с "Булгартабак" и неговия приятел Пеевски рекламират "битката" с контрабандата. Д-р Менгеле рекламира УНИЦЕФ... Вълкът пее "Заблеяло ми агънце" в Х-фактор. Смешно ли е?

 

В Париж загинаха 132 души, а нас ни облъчват с реклама срещу контрабандата, платена от "Булгартабак". "Булгартабак", който произвежда най-контрабандираните цигари "Престиж"... Бекет и Йонеско пасти да ядат.

 

Премиерът Бойко Борисов е бил 4 години главен секретар на МВР. Вече 5 години е начело на държавата. И какво произтече от това? А, да, една формална проверка на "Булгартабак" и мачкане на пеевските конкуренти в бранша.  

Именно г-н Борисов би трябвало да знае по-добре от всички други, че подобна дейност е възможна само с "политически чадър" и подкрепа от най-високо място. Би трябвало да знае и последствията от нея. Кървавите последствия. Днес е Франция - утре може да сме ние.

Да не би случайно главните във властта и политиката да участват в разпределението на "благата" от черния бизнес? Или пък Пеевски им е по.ценен от българите и цивилизования свят? И двете?...

 

Ще излезе ли най-сетне главният прокурор Сотир Цацаров да каже нещо за тези сериозни неща, вместо да се занимава със замитането на скандала "Червеи"? Вместо да се чуди по какъв още начин да осуети проверките на десетките сигнали за съмнителни действия на Пеевски по придобиване на активи от КТБ. Или как да се забравят по-бързо смъртта на единия главен свидетел по делото "Октопод", и опита за убийство на другия ключов свидетел, определено набързо и припряно от ловешки ченгета и магистрати "битов инцидент"? Кога най-сетне институциите ще се заемат с това, което им е работа, а не с мокри поръчки? Или вярват, че няма кой да им потърси сметка?

 

Финансирането на терористични групировки чрез контрабанда също е тероризъм. Отказът от правосъдие е престъпление. Отказът от върховенство на закона е предателство. Правителството и институциите имат тежки грехове към българите. Видовден всъщност означава разплата.

 

Само с платени оръжия и бомби ли ще се изчерпи българският принос към тероризма? Няма ли да се присъединим към цивилизования свят, за да защитим себе си и децата си? Не можем ли поне веднъж да се опълчим на злото?

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Ако подобни писания дразнят официалната и неофициалната власт - знаят как да действат. Случайна катастрофа или нещо от този сорт. Няма аз да ги уча - професионалисти са.

Апропо, ЕК, ЕС и посолствата в София ще продължат ли да съзерцават убийството на една държава и един народ?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 10181 |06.04.2015 Ц. Василев: Приноса на прокуратурата и доверените й лица към съсипването на КТБ и разграбване на активите . 64| 17114 |24.05.2014 Старобългарският език е латинският на Източна Европа . 45| 14438 |30.12.2013 Удрят Волгоград както Хитлер, войната с тероризма гълта милиарди . 31| 22342 |21.05.2013 Българският народ днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads