Реклама / Ads
17| 25379 |19.08.2017 ГЛАСЪТ

Защо трябва да чистим дебелото черво след изявления на Борисов

.
Да не подценяваме изчистването на дебелото черво
Почистете дебелото черво! От шлака и вредни натрупвания! Звучи здравеопазващо, но няма да говорим за храносмилателната система, гниенето на храни и образуването на газове. Работата е в това, че като потърсиш в Гугъл изявления на премиера Борисов за тероризма, се появява и натрапчивото указание как да се справим с чревните проблеми. Изглежда странно, но пък е полезно.
 
След кървавите нападения в Барселона търся какво са казали експерти по въпроси на тероризма. Интересувам се и от мнението на Борисов, защото той често заема позата на познавач - нали е кадър на Симеоново и е бил главен секретар на МВР. Като свързвам Барселона и Борисов, не правя намек за купената от него къща там за 1,5 млн евро на своя любовница. Имаше такава клюка, за която запознати твърдяха, че е чиста истина. Но тук е така: клюката и истината един косъм ги дели. Не казвам какъв... Днес обаче не сме на Купидонова, а на терористична вълна. Защото пак се проля невинна кръв. Спомних си, че преди година и половина в Лондон 29 страни заявиха, че корупцията е равна на тероризма по уродливост, щети и вредност. Дори подписаха Мемурандум за обединяване на силити във войната с корумрираните. Разследването на американците за скандала "КТБ" по закона "Магнтски", както и последните атентати отново показват, че двете заболявания са еднакво опасни. Затова е логично да потърсим какво е казал по въпроса нашият премиер. Той е нещо като български вариант на Цицерон -  дава дефинци и вади поуки от случващите се събития.

 

Ето какво казва Борисов в Лондон на 12 май 2016 г.: „Радвам се, че най-после се заговори за коалиция и че много държави по света разбраха важността на това, което ние правим от години. Крайно време беше да се изравнят тероризма и корупцията като еднакво опасни престъпления".


Разбирате ли сега? Това, което ние правим от години - борбата с корупцията - другите са го осъзнали едва през 2016 г. Ако имаше дипломи за лицемерие - познайте кой щеше да грабне платинената.


Ето още какво казва: Действително си спомням преди 7-8 години как започна да се говори за общите действия срещу тероризма. Всяка държава криеше своята информация не се споделяше, различни служби работиха по нея. След това по този бич се надигна една всеобща битка и в момента службите обменят информация, помагат си, защото една по една всички държави бяха ударени. Включително и България. Тероризмът и корупцията са едно и също.

Всички  знаят за огромния успех, който имаме в борбата с контрабандата. Бях се подготвил да излагам данни, колко милиарди повече са влезли в бюджета. Това не стана нужно, защото техните „опорки“ ги имаше и те ги знаеха. Явихме се на тази среща с доста свършена работа.

Сега Кристин Лагард ще посети България. Шефът на Международният валутен фонд ще направи всичко възможно да дойде до 2-3 месеца. Тя иска да се запознае по-подробно с бюрото за борба с контрабандата (?) и с новото бюро за борба с корупцията.”

 

Поемете дъх, защото има още: „Постави се и въпросът за обществените поръчки и намирането на общ механизъм за прозрачност, защото там има много корупция. Хем да се строи, а в същото време да е възможно най-ниската цена с високо качество, защото явно в цял свят с това има проблем. Всички най-честно го сложиха на масата и заедно съм убеден, че ще се намерят решения. Има много развити държави в които да вземеш подкуп от чужденец не е наказуемо. Сами проверете кои са.

 

Проверихме и открихме една - България. Но тя не е развита...  

Българите сме открай време разделени на две. Първо бяха комунисти и други. След това леви и десни, сини и червени. Минахме през царисти и останалите. Сега сме в период: ГЕРБ и всички останали. Някои го превеждат като: корумпирани и некорумпирани. Но не е много точно, защото и сред некорумпираните има корумпирани...

Герберистите твърдят (не казвам "вярват"), че Борисов е велик, честен и неподкупен. Гледа кучета и магнолии, грижи се за народа и ни осигурява светло бъдеще. Останалите са сигурни, че е патологичен лъжец. Засега печелят първите. И няма как да е другояче - в техния отбор са звезди като Цацаров, Пеевски, Цветанов - барабар с всички институции и тайни служби.

 

Да видим обаче какво казва статистиката по въпроса.

 

Според „Прозрачност без граници” България е най-корумпираната страна в ЕС през последните десет години. В света сме на 75-то място, през 2016 г. сме се смъкнали със 7 места. И Евростат ни класира на последното място. Там сме и през трите управления на Борисов.

Българската прокуратура пък е с най-ниско доверие от всички институции в страната – 6 на сто. А тя се е самообявила за флагман в борбата с корупцията. Флагман, който 92% от населението не го иска! 

 

През февруари 2016 г. премиерът заявява в парламента: „В началото на 2015 г. по мое разпореждане междуведомствено звено за разследване на корупцията е извършило задълбочен анализ на досегашните политики по противодействие на корупцията и е подготвило стратегическия доклад „Стратегически насоки за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 година.  Скоро ще заработи специализирано Бюро за борба с корупцията”.

На 22.02.2016 г. по време на представянето на новия председател на фондация „Конрад Аденауер” Борисов казва: „Не искам Бюрото за борба с корупцията да е орган на хартия. То трябва да играе действително ролята на втора прокуратура в борбата с корупцията."

 

Ебаси, ако „втората прокуратура” ще е ефективна колкото „първата” – по-добре да не хабим патроните...

Борисов най-обича да се хвали с „постиженията в борбата с контрабандата”. Били колосални. Тогава как да си обясним факта, че няма нито един задържан крупен контрабандист, нито осъден? Нито един!  Дори след като турските служби, правителството и президентът Ердоган връчиха на Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров цели папки с доказателства за контрабанда на цигари от „Булгартабак” през Турция към Ирак, Сирия и Иран, в която бе замесен депутатът от ДПС Делян Пеевски – тук не последва нищо. Освен, че Пеевски увеличи темпото на придобиване на фирми и милиони.

 

Онзи ден ченгета от ГДБОП прибрали мъж, защото писал лоши неща за Борисов във Фейсбук. На другия ден премиерът лично му се извинил и двамата си поговорили по човешк. Спестено бе само едно: че именно Борисов командва ГДБОП и без негово знание там дори не смеят да... изпуснат газовете, както се казва... Стана обаче нещо много странно: след разговора гражданинът започна да се извинява пред медиите през няколко часа. Този със сигурност ще е депутат в следващия парламент. Ползва тактиката на един известен депутат от ГЕРБ: първо плюеш, после лижиш. Или получаваш награда - при Борисов е форма на сииноними.

 

В Пловдив пък дансаджии привиквали фенове на „Ботев”, защото скандирали срещу властта. Не са ги изпратли в Белене, а само са си говорили и дансаджии бли много убедителни.  Което го могат - могат.

 

Борисов твърди още, че не е знаел как негов депутат дерибействал в Добрич от години. Е да, но нали сам Борисов твърди, че лично одобрява водачите и листите за парламента. А въпросният депутат е втори мандат в НС. Освен това "дясната му ръка" Цецо за какво е? За какво е? - питаме втори път. А може с Борисов да не са знаели, че рекета и изнудването са престъпление. Нали Борисов казва в Лондон, че даването на подкуп на чужденец е законно. Защо в Добрич да е различно. Шест години е било нормално, чак сега се оказа, че не било и то според прокуратурата. Но тя утре може да каже обратното - правла го е. Тези 6% доверие не се постигат току така...

 

Премиерът обяснява и за Калиакра: голф игрищата, ветрогенераторите и екосанкциите на ЕС – били все заради тройната коалиция. Но защо 7 години не си мръдна пръста да поправи неправдата, а ряза ленти там, а баровците Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Красимир Гергов му се реваншираха с висок рейтинг и пускане на подходящите новини по бТВ.

И за Цанков камък обяснява премиерът, но без да споменава Доган. Само Корнелия Нинова бла виновна.

Убеждава ни и че с обществените поръчки всичко е законно, но знаем, че не е така. "Законно" в неговите уста означава определен кръг. Освен това каза, че Пеевски с е вдигнал чуковете от държавата, о се оказа, че приятелят му е тук  се опитва да задигне цялата държава. Досегашните му постижениия показват, че ще успее.

 

А Борисов се нерви, че пришивали Пеевски към него и ГЕРБ. Ами то си е така: копче се пришива на балтон. А кое е копчето и кое - балтона - няма голямо значение значение. Важното в случая е, че са свързани здраво.

 

Такъв е животът у нас - две паралелни действителности. В тази на Борисов корупцията е преборена, всичко процъвтява, а дори и да има някакви остатъци от лоши практики, новият закон и новото бюро ще ги ликвидират.

От друга страна статистиката показва тъкмо обратното: толкова сме затънали в корупция, че дори терористите ни заобикалят. Като нищо ще им вземат процент за нещо.

 

В тази връзка е нормално да се питаме отново и отново: патологичен лъжец ли е Борисов или ние не разбираме нищо от голяма политика? И ако е лъжец, големците в Брюксел не виждат ли? Или смятат, че на такъв народ - такъв управник му приляга. Това го има в Дантевата "Божествена комедия": Лъжа и сила - оръжие на Злото! Но кой чете Данте днес? Виж "Винету" е друго нещо.

 

Което пък поражда следващ въпрос: Какво ще стане, ако се заемем да почистим дебелото черво на тази оскубана и изнасилена държавица? Къде ще изтече шлаката? 

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8518 |18.03.2024 Семеен оргазъм в България след преизбирането на Путин. Хиляди мъртви, но Жить стало веселее, а копейки? . 31| 12834 |17.03.2024 Манол Глишев: Каква е Дърева на Вселенския патриарх? . 5| 10224 |14.03.2024 Манол Глишев: Българската православна Църква: избори три в едно . 19| 10012 |13.03.2024 Платената подлост: Плъховете на Путин у нас плуват към потъващия кораб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads