Реклама / Ads
68| 18561 |04.09.2021 ГЛАСЪТ

БСП да покаже: статукво или антистатукво, за Радев или против Радев

.
Източник: бТВ
Същественото е да постигнем съгласие по това, което можем да променим – закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, състав на ВСС, дълбока реформа по отношение на КПКОНПИ. Думите са на лидера на БСП Корнелия Нинова. Изречени са преди няколко дни, по повод отказът на ИТН и „Демократична България“ да преговарят с „червените“ за съставяне на правителство с третия мандат, връчен от президента Румен Радев на Нинова.
 

Чудесно казано. Но…

 

Винаги това „Но“ вгорчава усещането, че БСП вече е модерна левица, като в истински демократичните държави.

 

Да видим.

Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше да се гласува на първо четене закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, пропадна поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и някои от БСП. Някои от БСП…

Председателят на комисията Андрей Николов не даде ход на заседанието, след като установи, че в залата присъстват само депутатите от „Демократична България“, ИТН и „Изправи се! Ние идваме“ и няма кворум. По подобен начин вчера ГЕРБ и ДПС в отсъствието на депутатите от БСП опитаха да бламират приемането на промените в закона за НСО. На живо видяхме коалиция в защита на Гешев прилагаща процедурни хватки. И се промъква усещането, че БСП се присламчва към ГЕРБ, ДПС и БСП в опит да се спаси статуквото.

 

Проверка на Фрог нюз показа, че социалистите веднъж са подкрепили идеята Бюрото да мине под шапката на главния прокурор, а сега са променили мнението си на 180 градуса. Добре, приемаме, че партията се развива, но случката с правната комисия е наистина неприятна. А самият Иван Гешев неочаквано се появил на комисия и със задоволство наблюдавал случващото се… Някъде в джипката се е хилил доволно и Бойко Борисов.

 

Днес БСП иска промяна на антикорупционната мегаструктура КПКОНПИ, но през 2019 г. половината й депутати гласуваха за Сотир Цацаров да я оглави. Получи се скандал в партията, но за обществото е важен резултатът, а той е – Цацаров вилнее в КПКОНПИ…

 

За да е „Но“-то още по-неприятно представители на БСП почнаха да се изказват, че представители на предполагаемия нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев опитвали да привлекат на своя страна хора от БСП. е, и от „Демократична България“, но от „Позитано“ 20 са загрижени за посегателствата към техните редички.

 

Тон за тази опорка зададе Калоян Методиев, бивш шеф на кабинета на президента Радев, който напоследък се изявява като политически наблюдател, който остро критикува позиции на държавния глава. В конкретния случай той задава въпроса дали Радев е запознат и стои зад привличането на социалисти към т.нар. нов проект. Изглежда като обикновен коментар, но всъщност е опит да се предизвика съмнение относно лоялността на отношенията Радев – Нинова. Това се прави не за първи път. В навечерието на президентските избори въпросната теза носи неприятни внушения.

В същото време прави впечатление, че младите гласове в БСП, които бяха на протестите и изразяваха доскоро ясни мнения за радикална промяна на модела на управление на Борисов и в съдебната система, днес са дислоцирани на 3,4 линия…

 

Случайно ли или пак се е намесил Методиев? Така поне говорят хора в партията. Дано са се заблудили, но ако са прави?

 

Нинова свърши огромна и доста "черна" работа като избави партията от олигарси, замесени в мръсни игри. Но проблемите не свършват с това. Случващото се днес  не е вътрешно-партиен проблем. Гешев и специализираните съд и прокуратура, както и сегашният ВСС са стълбовете на система, превърната в тояга срещу опонентите на статуквото. А това засяга всички.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 19377 |17.05.2017 Гражданите и статуквото – Давид срещу Голиат . 16| 17987 |26.01.2017 Статуквото си има министри. Решението - железен Радев . 15| 9664 |07.11.2015 Статуквото срещу Реформите - по-общия прочит на протеста около МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads