Реклама / Ads
34| 45172 |05.03.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (27 февруари – 2 март) Понеделник, 27 февруари Премиерът поръчал на Дянков да намери начин да се освободят SMS-даренията от ДДС. А Трайчо предложил да се тури таван на цената на услугата, защото голяма част от парите оставали като цена на SMS-а.
 

Ние поставихме този проблем още на 13 февруари, като обърнахме внимание на БНТ, че от тяхната кампания с SMS-и за с. Бисер се пълни хазната и гушата на оператора. Щото от 1.20 лв., колкото праща дарителят, само 45 ст. стигат до дареното наводнено лице (37.5%). С което не искаме да кажем, че премиерът е прочел от нас. Той едва ли ни чете. Нищо лично, просто не чете. Гледа телевизия. Изтъкваме този факт, за да видите, че ние, д-р Филипов, лидер на ПП „Четвърти километър”, мислим поне с 10 дена преди властта. И като дойдат изборите, нали... Така де, а стига вече са се учили на нашия такова да бръснат…

„Четвърти километър” на всеки километър! Да живее нашият лидер!

Демек аз!

В Благоевградското село Церово обмисляли да си направят герб (не ГЕРБ) с магаре на него. Ако трябва да сме честни, лъвът е силна хипербола за националния ни характер. Докато магарето не е. Имаше един виц, беше “Златна решетка” за 1981 г., ако не се лъжа. Едно магаре паднало в дълбока яма. Събрали се американец, руснак и българин да го вадят. Американецът искал да докара кран. Руснакът предложил да му заповядат и то ще излезе. Инж. Ганев рекъл, че е достатъчно да се храни магарето. То ще яде, ще се.. и ще се издига. Броите ли колко магарета издигнахме само за последните години? Лично ние им изпуснахме бройката… Та така погледнато магаре в герба няма да е неуместно.

„Труд” написали портрет на  25-годишния циганин Огнян Исаев, който впечатли г-жа Клинтън с цитат от  Мартин Лутър Кинг. Огнян завършил журналистика, а сега карал магистратура по психология. Браво! На път е да престане да е циганин. Циганинът като се изучи и престава да е циганин.

Та Огнян разказва, че най го впечатлило дето бодигардовете на Хилари Клинтън били черни. (О, ама ти да видиш президента им!) И написал в блога си: „Представете си българският президент да бъде охраняван от роми!”

А нема ли да го откраднат? Ба, некой е умрял за него…

Не, ние това не си го представяме. Но си представяме циганин президент на българите, щото то е въпрос на не много далечно бъдеще. Когато вкараха Бат Сали в Биг Брадър и си рекохме айде, почна се. Щото, както многократно сме писал, и при американците така се почна. Направиха маса предавания и филми, в които черен се разхожда из Белия дом - «24 часа», «Държавен глава»... да не ги изреждаме. В Америка каквото стане на кино, после става и в живота. И така чрез филми и друга агитация първо се пребориха със сегрегацията (е, не съвсем), после направиха квартерона Пауъл държавен секретар, минаха през цял негър като Кондолиза и някак естествено стигнаха до Обама.

А ние, слава Богу, още немаме филм, в който некой лачен циганин се разхожда по "Дондуков". Още по-учудващо е това, щото и у нас киностудията я държат евреите. Между другото, новият роман на Умберто Еко „Пражкото гробище” е посветен на евреите. В добрия смисъл.

Но, ако циганите на тоя етап мечтаят само да охраняват президента, нема що да ги насилваме. Нека си втасат от само себе си. Дето се вика, времето е тяхно. Дано само Софка да не вземе да обърка работите… Яхабиби жотем, волим те мон шери…

Защото не само ние трябва да сме готови да им отстъпим властта, ами и те трябва да добият нужното съзнание. Вчера чета, че във Вашингтон избирателят Махамед Шохам фраснал сина си с каната през лицето и му избил половината зъби, щото малкият келеш не слушал внимателно речта «За състоянието на съюза» на президента Обама. Кога на един индобългарин ще му мине през акъла да бие чавето, щото не слуша новогодишното поздравление на президента? Никога! Така мисля, де...

Пък Румен Петков много се „емоционализирал”, че разни хора, включително и на „Позитано”, нападали безогледно президента Първанов. Искали да го принизят. „Искам, вика Петков, да кажа на тези мижитурки и мишки (Благодаря! Ще ти го върна! – Т.Ф.), че Първанов е доста нависоко…”

Да, в момента е доста нависоко. На 13-я етаж в „Красна поляна”. И именно там го намерили от „Труд”, за да му направят «първото» и «единственото» чифте интервю със Зорка.

Личи си как сам си дава кураж, че „има живот и след властта”. Той, разбира се, не е същият живот… Абе криво му е, какво ще да разправя. Та накрая на интервюто го питат дали има договорки между него и Боко. Нямало. «Трябва, вика, да си с болно съзнание, за да мислиш, че с Борисов сме в някаква комбина. Освен това, за разлика от някои политически лидери, нито аз, нито моята съпруга сме имали бизнес с правителството на ГЕРБ.”

След обстоен анализ по метода на изключването, стигнахме до извода, че Моника е врътнала нещо с властта. Ама тя с кой ли не врътна… Гоце не е забравил, че Моника пусна платено съобщение из вестниците, че се любели с Мариана Тодорова…

Хубаво нещо са публичните скандали. Дето се вика, „ако дръпнеш една котка за опашката, ще научиш неща, които не би могъл да научиш по никой друг начин”. И при скандалите така.

 

Вторник, 28 февруари


Подвел съм ви оня ден, когато ви писах, че според нас контрабандата на цигари е къде половин милиард годишно. И лъвският пай от нея отивал при някой си Генерала. „24 часа” изчислили, че цигарената контрабанда ощетява хазната с по 1,5 млрд. лв. на година. Но по-интересно е друго. В момента МВР, тоест Цветанов, залавяло около 10 пъти повече цигари в сравнение с митниците, тоест Танов, на когото Борисов оня ден даде публичната си подкрепа. Той и за това му я даде, де, да види Цветанов…

Петър Якимов, говорител на Българска легия "Антимафия" също оценява загубите за хазната на 1.5 млрд. лв. „От тях, вика, половината отиват в контрабандните канали.” През 2008 г. били обложени с мита и акцизи 22 млрд. къса цигари. А през 2010 и 2011 по 10.9 млн. И в бюджета за 2012 били заложени 11.5 млрд. къса. „Това, вика Якимов, е първото правителство, което има спад с 50% още през втората година от мандата. Т.е. това, което правеха другите в последната година, тези го направиха в първите си години.”

Ами те де да знаят, че първите няма да са и последни?!

С наркотиците положението било още по-трагично. През 2008 г. е заловен 1 т хероин, 2009 – 720 кг, 2010 – 190 кг, 2011 – 297 кг. Кокаин: 2009 г. – 234 кг, 2010 – 10 кг, а за 2011 г. (седнете да не паднете!) 650 гр. А само вчера във Франция хванаха две български мулета с килограми… При горивата сравнението с 2008 г. показвало, че на властта й се губели 800 млн. лв.

Милиарди! Поне два-три! Само от контрабандата. И сега правим панаир с едни бонуси, дето лемурите ще връщат и които в най-добрия случай няма да го докарат и до милион. Бас ловя. Ако има с кого, де…

Много ми е противна тая история и не ми се говори за нея. Прилича ми на това как евреите гледат порно филм - лентата наобратно и накрая курвата връща парите. И народът се кефи, кефи…

През май Н. Пр. Гудуил Зуелитини, крал на зулусите, пряк наследник на Шака Зулу, може да посети София по покана на културното министерство. По тоя повод агенция „Блиц” дали краля на снимка и в нея апликирали портрет на Веждито.

Уж щото Вежди е домакин, а в същност подлото внушение е нещо като намерете 10-те разлики. Да, де, ама то няма толкова. Само дето зулусът е гол до кръста, а Веждито е с костюм и връзка. И на Гудуил брадата не е толкова бяла, което го прави да изглежда като по-малкия брат на Вежди. Честно, не ви лъжа. И зевзеците в министерството му викали вече Шака Зулу…

 

Сряда, 29 февруари


Организираната престъпността намалява, похвалиха се гл. секретар на МВР и министър Цветанов. Но неорганизираната, която иначе е доста добре организирана, хич даже и не намалява. По данни на МВР само в София най-малко по 10 апартамента на ден се инвентаризирали. Но това са само част от кражбите. Щото много хора вече не се обаждали в полицията. То нема и смисъл, де. В най-добрия случай ти пращат 5-6 човека, които да ти нагмарат  цялата къща, да я наръсят с някакъв гаден прах, дето не се измива, да ти загубят половин ден да им вариш кафе и накрая те оставят да чакаш, те щели да ти се обадят, като ги хванат. Чакам от 1998 г. Щото и аз, като вас, имам висока култура на чакането…

Не знам, но имам усещане, че мен като редови гражданин ме касае и неорганизираната престъпност, даже повече. И всички комшии, на които им е правена инвентаризация наскоро, така мислят.

По този повод „Стандарт” съветва, ако станете обект на недобросъвестен интерес от айдуци, да не викате за помощ, а да викате за пожар. „Колкото и невероятно да звучи, пишат колегите, на думата "помощ" реагират много по-малко хора, отколкото на "пожар”.

Абе, не е точно така. През 2003 г., когато гл. секретар беше господин сегашният премиер, полицията ни посъветва, ако ни нападнат, да викаме “Крадат кола-а-а-а”. Това щяло да мобилизира де-що има собственици на прогнила ламарина и ще изкара по прозорците. Пожарът беше обявен за втори по отклик призив. Разбира се, възможно е, че предвид това, че колите вече по-често ги палят, отколкото ги крадат, ценностната система да се е променила и пожарът да е излязъл на първо място.

Та въпреки непрестанните успехи в борбата с престъпността на няколко кабинета в продължение на 10 г., още сме на нивото пази се сам, щото няма кой друг…

И според нас това е съвсем логично.

Цветан Цветанов: „В мотивите или решението на съда винаги могат да излязат съответните предположения за някакви съмнения.”

„Концентрирана несвързаност”!

Слушам го тоя нов Цецерон, па и шефа му, и се замислям, че във време, когато се говори толкова просто, трябва и просто да се пише. Никой, който е подценил вкуса на читателя, не е загубил. Пък и освен това е прието да се смята, че простотата е така да се каже сестра на таланта. Другата му сестра е краткостта. Но краткостта се явява тъща на хонорара, докато простотата не е… Както и да е, да не се отплесваме…

 

Четвъртък, 1 март


Шефката на Агенцията по вписванията не била взела 48 бонки, а 73! Щото се била трудила денонощно. По-рано имало опашки, вземали се рушвети, а тя въвела ред. И госпожата от здравната каца, и тя се била изметнала от работа и си заслужила бонусите.

В „Погнусата” Жан-Пол Сартр разказва за един свой чичо, който на смъртния си одър се обърнал към жена си, която неотлъчно стояла до него: „На теб не благодаря, Терез, ти просто изпълни дълга си.”

Наскоро ми се наложи да видя с очите си как изпълняват дълга си във въпросната агенция. Да, верно, опашки нямаше. Но тази госпожа, която ме обслужваше, ме гледаше с такова презрение, даже омраза, че аз почнах да мисля кога и къде съм я настъпил. Честно ви казвам, гледаше ме с поглед, който ме караше да се чувствам недостоен да й говоря. Направо ми се разтреперяха дрехите на гърба от яд…

От ГЕРБ контраатакуват с бонусите на червените. Щото, дето вика един пич, „Ако имаш две ризи, дай кирливата на ближния.” Само през 2007 г. министри и заместниците им си раздали 700 хил. Като Румен Овчаров, наречен от Курумбашев „500 милиона на цяло”, взел над 60 хил. Сега естествено ще ни сервират нова порция гербери с бонуси. И това ще е единственият бонус за нас - познанието, че всички са вземали – и сегашните, и предишните. И бъдещите. И всегда, и нине, и присно, и во веки веков… Щото то не зависи от тях, а от нас. А ние си мислим, че от нас нищо не зависи… И затова.

Бонусите обаче са върхът на айсберга. Сакъз за медиите. Огромни суми изтичат от други места. Ако бях на мястото на опозицията, щях да вием като флекс по цял ден. Защо си траят за невижданата контрабанда? Щото се надяват до година-две те да я прихванат и на свой ред да се нацуцат. Нямам друго обяснение. А и не знам някой да има.

 „Народе????”

„Кой те в таз робска люлка люлее?”

„Стандарт”: „Ще се опитаме да приличаме на хъшовете. С тази шеговита историческа отправка беше обявена Осмата световна среща на българските медии в Букурещ.”

Смятат да се налеят като чалтици на срещата. Няма друг начин да заприличат на хъшовете. Шефът на БТА Минчев ще е Странджата. С нашите пари, де…

Друго е времето бе, господа. Не може да има хъшове днес. Виж, Македонски да мете редакцията на „Монитор” – това може. Преди две седмици прокуратурата в Плевен обяви конкурс за чистачки. Явиха се осем висшистки!

И благодарение и на свободолюбивите медии „всеки втори одобрява работата на Борисов”. Това по данни на правителствената НЦИОМ.  51% одобрявали Борисов, а 35% кабинета. Уплашен съм! Половината българи бодро си порят в килватера на управляващата ни глупост и не им дреме, че след няколко месеца няма да има пари дори да се платят пенсиите. Тогава ще ги питам. То тогава и те ще се  питат, де…  Ама ще е малко късно. Гледам, че лекинко почват да ни подготвят за външен заем.

Казал съм ви, повторил съм, популизмът съвсем не е невинна игра, безобидна приказка. Популизмът е приказка, разказвана с користна цел. Много користна. И както каза преди време д-р Николай Михайлов, лекува се с глад.

Та ще се излекуваме, не бойте се. Да му мислят тия 51%. Знаете ли, че има една такава зависимост - колкото по-прост е човек, толкова повече трябва да яде? Да, да пукна, ако ви лъжа! Човек, който се занимава с умствен труд, трябва да употребява на ден 100 г белтъчини, 100 г мазнини и 400 г въглехидрати. Което е къде 2000 калории. При лек физически труд, например да разнасяш папките нагоре-надолу, тази цифра нараства до 3500. А ватенките трябва да приемат по 4500-5000 калории. А калориите, както знаете, са с пари.

 „Господари на ефира” дали златен скункс на Бил Гейтс от „Напоителни системи”. Отвсякъде си го заслужи. Обаче мен ми разказаха една версия, която, ако е вярна, заслужава два скункса. Източник, който никога не ни е подвеждал, твърди, че министър Найденов извикал Харизанов и му обяснил, как през „Напоителни системи” ще трябва да се пусне голяма обществена поръчка. Дал му списък на фирмите, които трябва да спечелят, коя колко, също списък на консултанти и изобщо цялостно разпределение на сумата. По неясни причини младежът отнесъл цялата информация по-нагоре, даже най-нагоре. От където му благодарили за гражданската позиция и обещали да се заемат с въпроса. И се заели... Да, така внезапно може да престане да ти върви, само ако те ударят от много високо… И аз сега седя и мисля, ако това е вярно, де, тоя младеж честен ли е, или просто е бил зле осведомен.

 

Петък, 2 март


Шефът на СДВР комисар Йорданов вика пред "Стандарт": „Не бива да се спекулира с това, че понеже хората са гладни, отиват да крадат. Защото кражбата на бутилка уиски не е от глад."

Да, де, ама е от жажда! А жаждата също е жизнено важна нужда, незадоволяването на която води до смърт. Даже е по-опасно, защото без да яде човек може да издържи да кажем 40 дни, а без да пие десетина дена… Човекът, дето рекъл шопът, е обратното на камилата.

Братя, в тая връзка ще ви кажа една новина и ще ви я оградя с пунктирче, за да можете да я изрежете и залепите на видно място дома:

………………… ………. …………….. …………….. …. ….

Мъжките пороци са закодирани в ДНК-то.

Според последните изследвания на мъжкия геном, проведени от  британски лекари, мъжете не са виновни за пороците си. Това, дали си падат по едри бюстове, дали обичат да си пийват, дори и да се напушат, е заложено в ДНК-то им. Учените открили, че представителите на силния пол, които се опитват да се преборят с наследствените си пороци, са изложени на два пъти по-голям риск от инфаркт или инсулт. Затова съветват да следваме природата си, гените си, ако не искаме да ни тресне инфаркт или инсулт.

…………… ………………….. ………………………………….

Аз го залепих на вратата на хладилника. За да подсеща който трябва, че, ние не пием само щото ни се пие, което не отричаме, а и да държим инфаркта надалече. Нали затова англичаните са казали: „A cup of brandy a day keeps the doctor away”.

Пък и някак си животът у нас… Хората от млади почват… Ето, във връзка с поредното убийство в Студентски град ректорът на Лесото вика:  „Само в карето, където са нашите общежития, има 36 ресторанта и само една книжарница.” Ама не във всички карета е така. Някъде няма нито една книжарница.

Да, животът у нас… Чета, че почти половината от жените между 18 и 25 г. предпочитали да имат по големи гърди, нежели по-високо IQ. И много ни се иска да възразим на младите дами, но няма с какво. Наскоро четохме интервю с Даниела Симидчиева. “Дейли телеграф” я обяви за най-умната жена в света, щото има IQ 192. Магистър по икономика и социология, бакалавър  по електроника и автоматика, владее няколко езика…

„Хората, вика, непрекъснато ми задават този въпрос: “Като си толкова умна, защо нямаш пари?”

Оправданието й е като на всички, които не сме успели да забогатеем: „За да бъде успял в обществото ни един човек тук и сега трябва поне малко да му липсва морал. Това дали е интелигентен, или не, някак остава на заден план…”

Даже изобщо го нема в плана… Да беше жив Бай Борис Димовски, щях да го помоля да направи една реплика на „Сит търбух за наука глух” – една тиква и от дръжката и да излиза подписа на… Тиквата…

Пък един мой настолен приятел вика: „Когато не си богат, трябва да си придаваш полезен вид…” И тук интелектът се явява даже още по-голяма пречка.

И докато размишлявах върху тази тъжна констатация, гледам в „Новинар” изследване на социални психолози в Калифорнийския университет, което доказало, че „Богатите хора лъжат повече”. Учените били изненадани.

Не знам що се изненадват. На нас ни се вижда естествено, че лъжат повече. Иначе нямаше да са богати.

Казвал съм ви сигурно за един древен мъдрец, който разрешил на учениците си да извършват всички грехове, без един –лъжата. Защото лъжата е майката и таткото на всички грехове. Ако попитат например някой гербер, най-първия гербер дори, облажва ли се от контрабандата, но му е забранено да лъже, ще трябва да си признае. Ако се облажва, де. Ама не вярвам.

Абе, той от какво живее? Заплатата му е 1500 евро, бизнес няма право да върти, бонуси не взема по идейни причини… Освен да си яде спестяванията.

Пък в Брюксел Меркел, те нали са едни куртоазни, попитала Бойко какво прави Плевнелиев. И нашият отговорил без да се замисли: „Това, което му кажа…” Не че, ако се беше замислил, нещо щеше да се промени, де…

 

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 43696 |27.02.2012 Четвърти километър . 44| 22640 |20.02.2012 Четвърти километър . 53| 72758 |13.02.2012 Четвърти километър . 30| 49193 |06.02.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads