Реклама / Ads
7| 10466 |14.06.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 07 юни - 11 юни.
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 7 юни

Чета в „Стандарт”: „Ромски клан от Козлодуй бе закопчан буквално по пижами при операция "Крадците".
По пижами? И кой ви каза, че циганите спят с пижами? Всеки етнос си има особености. Да сте видели, например, циганин с очила? И с пижамите така. Ами напишете „по бели гащи”, като искате да ползвате банални метафори. Не, всъщност, бели не може… Има и такава особеност на етноса, че там бялото е сиво…
Пък „Труд” съобщава, че в с. Забърдо апаши нарязали паметник на партизанин, но успели да отнесат само едната му ръка. Щото той бил монтиран с хеликоптер на непристъпно място. Да де, ама няма толкова непристъпно място, на което индобългарски крак да не е стъпил. Боже, те изядоха на английската кралица лебедите, та един партизанин… Това не е първият случай със скрабиран партизански паметник. Те у нас паметниците на партизани са повече от самите партизани. Преди няколко години откраднаха триметров партизанин край Гаврил Геново. Всъщност, те бяха два партизана, но крадците отмъкнаха само единия и то без обувките. Аз обаче се чудя на изкупчиите. Идва един тъмен субект, носи ти бос партизанин и ти няма да му шибнеш два шамара и да извикаш полицията!
Симеон Дянков вика, че през 2006 г. инвалидите у нас били 180 хил., а през 2010 г. 480 хил. Тоя ръст му намирисвал на източване на здравната каца. Прав е. И понеже споменахме индобългарите, та пак с тях ще дадем пример. По-лани в ромският квартал „Нов път” във Видин имаше психоепидемия, която се прояви в мениерен синдром и депресия. По 8-10 случая на месец, основно сред цигани със спрени социалните помощи. Тази епидемия опроверга наложилите се възгледи, че депресиите (рекурентно депресивни разстройства -РДР) не ходят по циганите. Оказа се, че ходят. Но са видоизменени. При РДР суицидалитетът е къде 50%, а сред индобългарите нямаше нито един случай на самоубийство. И освен това, ако обикновено РДР рецидивира в 50 до 85% от случаите, при индобългарите рецидивите бяха 100%. Което дава възможност, като се хване веднъж, до живот да се кара на социални помощи. Колкото до мениеровия синдром (пенсиите му викат вертиго), той не е толкова опасен. Лекува се с флунаризин, цинаризин, кърпелин... Не, кърпелин май нямаше... Макар че трябва да има… Едно 100-200 хил. от инвалидите могат да се излекуват с кърпелин.
Пък социологът Петър-Емил Митев вика за аникризисни мерки на правителството: „Още от пътешествието на Алиса в страната на чудесата е известно, че когато не знаеш къде отиваш, можеш да тръгнеш по който път си искаш и да стигнеш там, където най-малко си очаквал.”
Лелиий… каква памет има тоя човек, бе! Сега е на 74, вероятно е чел „Алиса…” преди 60 г. и цитира почти дословно. Освен ако не я е чел през второто детство. Щото дори и професорите се вдетинясват, нема какво да се заблуждаваме. Той, според мен, точно за това ректорът Илчев беше намислил да се отвори и детска градина в СУ-то, та да се затвори напълно цикълът. Но да не се отплесвам, исках да кажа, че не мога да отрека, че професорът е прав. Когато не знаеш къде отиваш, всеки път ще те заведе там. Важното е да се правиш, че знаеш. И хората отстрани се лъжат. Зам.-държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг рече: „Възхищаваме се от управлението, което премиерът и неговият екип са предложили на народа, за да построят силна икономика и за да предприемат стъпките към изграждането на едно светло бъдеще за България.”
Светлото бъдеще! Ще светнат като крушки, пенсиите веселушки. И не само те… Между другото, не помня дали съм ви споменавал, но в Книга Трета, Мойсеева, където се изреждат животните, които праведните люде могат да ядат, се споменават и скакалците… В Кърджалийско сега скакалци с лопата да ги ринеш. Много силна храна, само протеини.
Макар че пък Дянков вика по телевизора: „След 3 до 6 месеца хладилникът ще е по-пълен, джобовете ще са по-пълни. Хората ще разберат как с политиката от началото пазим бедните, пазим бизнеса.”
Пайса-а-а…
Във връзка със съобщението на Бойко, че изплатил на Станишко 20-30 хил. лв. за неползвани отпуски, експремиерът вика на „Труд”: “А вие, ако сте истински журналисти, ще попитате колко е взел той при напускането на МВР.”
Абе, братя, дали да се зарадвам, или да се потисна, че Станишко ме чете. Щото явно от нас се е подсетил. Преди известно време писахме: „Мисля, че Бойко като е напускал МВР, са му изплатили отпуските. И той не е възразил. Защото още не е осъзнавал цялата значимост на проблема. Забелязали ли сте, че всеки проблем изглежда по един начин за гражданина, и по съвсем друг за държавника?”
Нека чете. Човек не може да си избира читателите. Ако можех да избирам, мислите ли, че точно на вас щях да се спра?!
Шегувам се, ей!
Както се и очакваше, почнаха и Славчо Трифонов.
Депутатът от „Атака” Борислав Стоянов сезирал прокуратурата и в. „Шоу” за офшорна фирма на Славчо, която била на един и същ адрес с офшорката на братята Маргини и също като тях, ползвала услугите на скандалния ректор на Свищовката академия Величко Адамов. Офшорката на Слави източвала 90% от парите на българската фирма “Седем осми”. Това, според мен, не е престъпление. Може би само малко ограничава правото на Гологлавия да патриотарства. Но, както съм казвал, след Волен Сидеров нищо в областта на патриотизма не изглежда невъзможно…
„Човек е заченат в грях и е роден в поквара, пътят му минава от смрадливите пелени до вонящия покров. Винаги ще се намери нещо…”
Така казваше Уили Старк, героят от „Цялото кралско…” Този Уили добре познаваше хората - „Душата на народа – това е моята наука”. И малко прилича на един друг човек...
„Аз съм нетърпелив. Затова и не мога да бъда джентълмен.” (У.С.)
„Аз много бързам. Искам бързо да стават нещата.”( Б. Б.)
„Когато се заловиш с нещо, налага се да работиш с хората, с които разполагаш… Кирпич без слама не се прави. (У.С.)
„Цецо съм го взел като човек, дето носеше папките…” (Б.Б.)
От мен си ще вметна, че и само със слама не става... Всъщност, за да не остане някой с погрешно впечатление, оригиналният кирпич се прави с плява, не със слама.
Социологът Цветозар Томов вика, че „обстановката в България е такава, че и едно магаре да е вътрешен министър и да обявява всеки ден публично полицейски наказателни акции, ще изпревари по рейтинг ако не Борисов, то поне Първанов.”
Научавам, че на много места кметовете, особено червените, вече ходели с един час по-рано на работа. Лягат на пода по корем с ръцете отзад. Ако до 8 ч. не дойде Цветанов да ги арестува, започват работа."
Ако ме питате мен, няма кмет, дето да не е за арестуване. Те отдавна не се делят на крадливи и честни, а на умни и глупави. Един пич пише така: „В едно задръстено общество, където всички са виновни, единственото престъпление е да се оставиш да бъдеш заловен. В свят на крадци, единственият грях е глупостта.”
Така де, не е ли така?
Веждито завел премиера на театър. Харесало му. Мисля, че в скоро време ще го видим и на оперета, а до края на мандата като нищо ще ощастливи и операта… Не е редно да остави артистите изцяло на Параванов.
Пък в Старо село, Кюстендилско, Бойко събрал очите на местните, като пристигнал, шофирайки лично служебното БМВ. Но нека го предам така, както колегите от „Труд” го описват: „Като влезе в двора на черквата, си изплю дъвката на моравата и влезе в храма да изслуша службата.”
Ако беше некой рогач, немаше да се сети да изплюе дъвката и щеше да мляска в светия храм. Лично аз съм сигурен, че ако е имал малко повече време, е щял да потърси кошче, но това е дреболия, която бледнее пред респекта към вярата. Трябва просто да внимава, да не направи такова нещо на моравата пред Белия дом, или при английската кралица.
Но стига политика. „Стандарт” съобщава: „Кризата удари и секса”. Споделил им го сексологът д-р Илия Врабчев. Добрутро! Че тя, кризата, първо там удря. Иначе що народът ще вика, че болен става, кахърен – не!
Ало, пенсиите, при вас не е от кризата! На вас знаете ли какво само може да ви помогне. Във "Фарс или никога вече самота" Вонегът разказва как гравитацията на Земята става променлива. В известни моменти тя така отслабва, че всички мъже получават ерекция от само себе си. Свят без гравитация – това ви трябва!
Все пак неможенето не бива да се абсолютизира. Щото докторът вика така: „Няма импотентни мъже, има непохватни жени”. За туй, братя, издигнете лозунга: „Какъвто си го направите, такъв ще го ползвате” и снемете всяка отговорност от себе си. Между другото д-р Врабчев разправя, че го посетила двойка на съвкупна възраст около 150 г. да питат дали е нормално да правят още секс. Отишли при джипито си, но тя ги нарекла развратници, заплашила ги с инфаркти и ги изгонила. Обаче д-р Врабчев вика, че доде може да мърда човек, може да упражнява смешните движения.
В тая връзка още едно научно съобщение от „Труд”: „Камерън глади бръчки със секс”. Възможно е. Даже не е нужно да се стига чак до секс. От една възраст нататък самото събличане вече спомага за изпъване на бръчките на лицето. Затова д-р Филипов препоръчва вместо ботокс и други гадости, нещо съвсем хомеопатично – ходене без тюбетейки. Дейдита могат да опитат бръснене по безгащи.
Малко просташко стана, ама това е животът…

Вторник, 8 юни

„Новинар” пише, че учени открили защо пияните харесвали грозни жени. Общо взето, щото са пияни. Но колегите се позовават на шотландски учени, чието изследване „наскоро” доказало този факт.
Наскоро? Въпросното изследване на шотландците е проведено през 2002 г. Помним го, щото сме го разказвали на тогавашните си читатели. Карай…
Та шотландците открили, че нуклеус акумбенс, център в мозъка, който отговаря за преценката за красота, се влияел от алкохола. Според тях, ако черпиш едно гадже 1 л бира, то ще започне да те харесва с 25% повече. При 2 л бира – с 50%. При три литра бира… При три литра, направо се напикава… Идиоти!
„Ехото на Москва” съобщава, че от 6 до 14 юни мавзолеят на др. Ленин щял да бъде затворен. Руснаците още ходят да го разглеждат. Помня, че през 2007 г., във връзка с 90 г. на Октябър, Путин договори със руските комунисти мумията да се погребе накрая, щото поддръжката й излиза къде $1 млн. Зюганите обаче поставиха условие да им я даде за малко, да й направят последен тур за овации. (А ние нашата мумия я изпратихме без такива официалности!) Тогава писах на Путин, че, ако рекат да събарят мавзолея, ние имаме подготвен човек, който в момента не е ангажиран, в смисъл, че е свободен радикал…
Между другото на др. Ленин го преобличат на всеки 3 г. в крак с модата. Представяте ли си, вождът на световния пролетариат облечен като буржоа, с костюм на „Долче и Габана”, или пък „Армани”… А може и "Ерменеджилдо Дзеня", любимият на наш Гоце дизайнер. Понякога, в мигове на саморефлексия си мисля, че от рустикален интелектуалец първо поколение не може да се очаква Бог знае какво. Но и Гоце е от Сирищник, расъл е също с клозет на двора, пък Дзеня…
Гледам го на снимка по вестниците, една мома му поднася рози. Как я гледа само… Хитро, бих казал даже похотливо… Както правилно отбелязва Иво Инджев в новата си книга („Президентът на РъБъ”) Гоцето е извървял пътя от „комунизма към хедонизма”… Много си падал по хапване, пийване… Тия трите работи…

Сряда, 9 юни
„Стандарт” съобщава: „Данъчни продават картечници”. В НАП София обявили търг с явно наддаване за части за немски картечници МГ-34 и МГ-42, оптични мерници, военни ножове… „Продават се стоки с възможна двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели”, пишат колегите.
Могат, могат! Ох, как още могат! Какви граждански цели може да обслужи една немска картечница! С една такава под опашката на Коня може да се подмени целия политически елит. Щото ние нямаме късмета на поляците и можем да разчитаме само на подмяна по електорален път. Но с избори попадаме все на посевките на службите – Воленовци, Янета, Гоцета, Боцета…
КЗК глобила ЕВН, токоснабдителите на Югозападнала България с 337 347 лв. за злоупотреба с господстващо положение. Много хубаво, щото тия монополисти се държат с нас гаче сме им крепостни. То не, че не сме, де… Обаче така, както е много хубаво, не е на хубаво. Щото тези 340 хил. лв. те ще си ги вземат пак от нас.
Истината ви казвам, един добър картечар няма да остане без работа…

Четвъртък, 10 юни

Проучване на "Алфа рисърч" показва, че 33% от анкетираните са недоволни от правителството, а 26% одобряват политиката му. Най-рязък спад в доверието имало сред младите и средната възраст в големите градове и хората с високо образование и доходи. Причините били главно в лошата банда кадри и синкопното поведение на управляващите, които скачат като марокански скакалци от идея на идея и ни една не изкарват до края.
Нищо, сега като се бутне барбекюто на Доган, народът пак ще ги заобича…
„Дейли телеграф” пише, че Саркози забранил да се назначават високи гардове в охраната му. Щото до тях изглеждал като Гъливър в страната на великаните. Сарко е изключително чувствителен на тема ръст. Еле пък откакто се взеха с Карла, която е 178 см. Поради което Карла не си позволява обувки с висок ток, а Сарко пък не си позволява с нисък. За да компенсира скромните 165 см. ходел с 9 см ток. Ако обърнете внимание, ще забележите, че ходи гаче има точилка в з… Пък тамошните вестници пишат, че като ходил да се среща с работниците в един завод, за срещата били подбрани само ватенки с ръст под неговия. Мисля, че ако Сидеров стане президент, всички, които сме над 1.65 ще изпаднем в немилост…
Тоя е изключителна пудра. Сарко имам предвид. Макар че… Само по време на президентските избори беше дал 35 000 евро за грим. Доста политици на се гримират като кикимори. По-лани се писа, че ирландският премиер Бърти Ахърн за една година похарчил 28 000 евро за гримове! Добре, че нашите поне това не правят. Не съм чул царят да се гримира. Нито Костов. То Костов няма и да го хване. И Параванката не се гримира, само леко го соанират и му слагат фиксатор за алаброса. За Станишев не се наемам да имам категорично мнение…
Та за Сарко, де. Вероятно заради тия му пудренски работи холивудският актьор Рупърт Еверет рече пред сп. Воаси", че е гей. Ужас! Горката Карла! Ама то винаги така става. Хубавите ябълки свинете ги ядат... Според мен обаче Еверет бърка. Сарко е евреин. Не може чак пък такъв късмет накуп...

Петък, 11 юни
Викам на мойта вчера: "Жена, "остави ме на бира". Ако имаш да казваш нещо, кажи го сега или замълчи до 11 юли, когато свършва Световното по футбол. Делегирам ти цялата власт вкъщи. Ключовете на колата са на шкафчето, парите оставих еди къде си..."
Не че съм некой голям запалянко, но що да не се възползвам... Уморих се да управлявам семейството, особено бюджетния дефицит. Сега ще си почина. И на щерката викам: Айде стига вече тате носи, мама меси. Тате вече ще е с Меси… Лионел Меси.
Разправят разни, че този свят бил мъжки. Мъжки е дръжки. Легенди. “Мама чисти, татко чете вестник”... Чете, ама друг път… Седи наш’та (или ваш’та) в кафенето, крак връз крак, льока “Блъди мери”, пуши “Davidoff Light” и хич не й пука, че не е помела, че не е сготвила, че децата ходят пенкилер по улиците, че главата на семейството е и без салата, и без ракия... Позор! Щото така е намерила.
Дома имам една снимка на баба и дедо. Дедо е седнал на стол. Зад него, почти част от интериора, баба стои диван чапраз, готова на минутата да се отзове на всяко мръдване на дядова мустак. И туй положение на дядо е било узаконено в първата, най-демократичната, Търновската конституция, според която под български гражданин се разбира само лице от мъжки пол. Жените получават избирателни права чак през 1937 г. И не всички, а само тези, които знаят какво е да се грижиш за мъж. Старите моми едва социализмът им даде избирателни права. По ТК Дончева и Катето Михайлова щяха да станат депутати, ама друг път.
Едновремешният българин е гледал на жената като на битова техника, понеже тогава битова техника не е имало. А днес цели области са феминизирани. Науката, образованието... За журналистиката да не говорим. Тя е почти на 100% женска, което до известна степен ме освобождава от отговорност. И същевременно знаете ли каква закономерност съм забележил? В местната власт у нас жените са около 10%. В НС са около 20%, а сред евродепутатите ни гонят 50%. Излиза, че колкото по-далече е една власт от къщата му, толкова по-склонен е българинът да я остави на жена си. Но дома българинът си остава турчин. Затова като почне „Листопад” и се лепят за телевизора, от носталгия по патриархалните нрави.
Чета, че в Пазарджик жените заплашили, че масово ще изневеряват, ако мъжете им се отдадат на футбола. Една англичанка никога не би постъпила така. Просто няма да намери с кого… 60% от английските мъже мислели повече за футбол, отколкото за секс. Например феновете на "Челси" мислели по 90 пъти на ден за футбол, а на "Ливърпул" - по 104 пъти. Имат футбол - мислят! Ние какво да мислим с тоя измислен футбол?! И затова има толкова изневери… Възможно е, разбира се, и от мъглата нещо да им става на мъжете в Мрачния Албион. Чел съм, че те не получавали нощна ерекция, а им изтръпвал палецът на десния крак. То затова се казва, че хората на континента имат сексуален живот, англичаните имат футбол.
Пък ние имаме само Бойко, Господ здраве да му дава…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11320 |07.06.2010 Четвърти километър . 16| 12955 |30.05.2010 Четвърти километър . 12| 12199 |23.05.2010 Четвърти километър . 9| 11145 |17.05.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads