Реклама / Ads
33| 11945 |05.06.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (24-31 май)
 

Понеделник, 30 май

От "Станция Нова" на НТВ хванали Васа Ганчева в корупционна крачка. Как не я е срам! "Неподражаемата Васа Ганчева, основоположничка на жанра „модерната тв критика"… Дърта магарица! Искала си пари, за да хвали определени предавания в рубриката си в „Уикенд”. Тия от Нова й предложили да похвали "Съдебен спор". И госпожата ги похвалила като за хиляда лева. Мискинка!
По тоя повод в Нова ТВ събрали разни хора, част от които напълно неоснователно, да коментират постъпката на Васа. И Блъсков се изтъпанчил на телевизора да морализаторства. Иван Бакалов правилно му обърна внимание, че авторът на най-голямата измама в журналистиката - партийната книжка на Софиянски, няма право да се прави на набожен.
То само книжката на Софиянски да беше... Вестниците на Блъсков (и не само те) през всичките години са правили точно това, което прави Васа Ганчева. Рек(ет)лама (М. Мелтев). Някой от подгъзващите журналисти пише един гаден текст, който се праща на платежоспособното лице с придружително писмо: „В редакцията се получиха материали…” Дрън-дрън. И в повечето случаи рек(ет)ламираното лице се сеща за какво става на въпрос... Блъсков е основоположник на тоя жанр.
Минчо Спасов от НДСВ вика за Бойко: „Всичко сочи, че той още не е скъсал контактите си с предишните си приятели. Примерно решението, което лично прекара през МС на 16 март. То е единствено в полза на "Лукойл", на който беше дадено безвъзмездно концесионно право върху единствения петролен терминал - пристанище Росенец, южно от Бургас... Необяснимо е защо това решение не беше внесено в МС от министъра на транспорта, а лично от премиера. Той е докладвал предложението с едно-единствено изречение: "Приема се."
Не е прав бай Минчо, в дневния ред на МС си пише, че го внася Цветков. А Бойко го приема.
Ето едно към едно цялата дискусия в стенограмата на МС от 16.03. 2011:
„Точка 33: Проект на Решение за предоставяне на концесия на пристанищен терминал Росенец….
Бойко Борисов: Приема се точка 33.”
Всички министри скочили да протестират как така се приема без обсъждане.
Ама някой друг път…
Фандъкова съобщи по телевизора, че щяла да помоли мюфтийството да не пуска волумето на говорителите на макс. Е, нека опита и тя. Бойко като кмет също помоли главния мюфтия да ги намали. И той уж ги намали, ама… По-лани разрешиха на турските гастарбайтери в Кьолн да си направят нова джамия, но с изричното условие, че няма да й се монтират високоговорители. И турците се съгласиха. Къде как мине.
Не разбирам защо им са тия говорители. Чел съм някъде, че в сходна ситуация един американец попитал ходжата: “Вашият бог да не е глух, та му се молите с високоговорители. Ако е бог, трябва да чуе и молитвите, изречени наум.”
Както и да е. Аз обаче си мисля за друго. Толкова ли са много два бога, та не могат някак да се разберат? Вавилонците например почитали 65 000 богове. Персийците са имали стотици. Гърците, римляните… А ние с два бога не можем да се оправим… Според нас, най-големите беди на хората са дошли от това, че от божествен плурализъм се е минало към еднолични режими…

Вторник, 31 май

Н. Пр. Уорлик продължава да замазва кофти впечатлението, което оставиха грамите на Байърли: „Доказателството за сигурността, която изпитват американските компании тук, е пред очите ви. "Кока-Кола" обяви, че планира да направи още една голяма инвестиция… Има една английска поговорка, която гласи: „Гласуваш с краката”. Т.е. виждаме как американските компании тичат тук, идват на крака, за да инвестират.”
Леко да си не счупи некой краката…
В Гърция е направо 1997 г. Народът се юрнал да си тегли влоговете. За един ден изтеглили 1.5 млрд. евро. Сигурно ще почнат да гърмят банки. Отделно ЕС ги натиска да затварят губещите държавни предприятия. Барозу предупреждава, че "ситуацията е много сериозна".
Сериозна ще е, то колко години купон тече в Гърция…
Една позната работеше в общината в Янина, та ми разказваше как работят комшиите. Отиват в службата към 9.30. До 10.30 пият фрапета, после поработват до 11.30. От 11.30 до 12.30 келнерите от барчето тръгват с таблички с узо и мезедакя: долмадакя (лозови сърмички), дзадзики (снежанка), хирино (свински хапки), луканико (суджучета) и т.н. И така до къде 12.30. Поработват още 2 часа и в 14.30 си отиват в къщи да обядват. Следва сиеста, на която испанците могат само да завиждат. Към 18.30, като отмине жегата, отиват да пият кафе по града. Къде 20 часа са на таверна да вечерят. В 22.30 отиват на бозук цидико. Там пият и танцуват до къде 4.30 сутринта. Тогава отиват на паца (шкембе). И за цялото това усилие получават редовно 13-та и 14-та заплата. Именно този разказ ме накара навремето да стана убеден привърженик на присъединяването ни към ЕС. Е, не излезе така, както го мислех…
Не знам, но си мисля, че гърците все някак ще се оправят. Викат, че разликата между гърка и евреина била, че и двамата ще продадат майка си, ама гъркът нема да я достави… Най-много да додат на нашия хал. Ама тия дватрийсе години, дето си отживяха, нема да ги върнат…
Ново потвърждение на отдавна известни ни неща. В грама на посланик Байърли, оповестена от Уикилийкс», се казва: «Румен Овчаров е свързан с корупционни схеми и руски енергийни интереси…»
Овчаров вика, че грамата била несериозна, плод на слухове. Да, бе! Той и Бойко вика, че Байърли си писал грамите по жълтата преса. Само дето Байърли не е клоун като Зурлик, пардон, Уорлик. Байърли в момента е посланик в Москва. А САЩ навсякъде могат да пратят клоун, но не и там…
А за АЕЦ „Белене” флагманът на атомното лоби у нас Овчаров вика: „Така, както я караме, накрая ще си платим сметките, ще си изядем боя и ще си излижем солта…”
Може и така да стане. Само че във вица, дето го цитира Овчаров, става дума не за бой, а за друго, далеч по-срамно…
Между другото, сега в цялата суматоха се забравя кой размрази проекта „Белене”. На 04.05.2004 оня мушморок царят съобщи за правителствено решение да се строи централата. И я нарече „най-големият инвестиционен проект в страната за последните две десетилетия…” Дали ще сбъркам, ако допусна, че първата „вноска” при него е отишла? А втората при автора на „големия шлем”. Бойко е чак трета жичка за водичка.
Пък Румен Петков влязъл в болница. Много му се събра и на него, Уорлик направо го извади от контакт… „Стандарт” съобщава, че е приет в белодробната клиника. Лекарите предполагали, че е изкарал настинка, която е преминала в пневмония. И накрая дописката на колегите завършва по следния неочакван начин: „Бившият вътрешен министър не бе открит за коментар.”
„Из цялото село те търсих, дедо попе, само у вас не проверих.” Ами как ще го откриете, бе, нали е в болница, в белодробната клиника. Това е точно като милиционерското: „Заподозреният се качи в асансьора и изчезна в неизвестна посока…”
Не, във вестниците почнаха да приемат вече и от неделното училище…

Сряда, 1 юни


Първи юни. Ден на детето!
Бягайте, деца! Бягайте от тази страна на фалшиви герои и истински престъпници. Зарежете лъжепатриотите и инфантилните им песнички от рода на „Не, не съм избягал”. Ако една държава върви 22 г. надолу, обратният ход ще отнеме поне още толкова. Най-бързият изход от кризата си остава аерогарата. Жалко, но факт. "Магистралата е висша форма на свобода на човека", каза министър Плевнелиев, без да съзнава какво всъщност казва... Потърсете си друга родина, деца! Слагайте една снимка на Бойко в джоба и като ви домъчнее, я изваждайте... Може и на Станишев.
Ако останете тук, ви е съдено да натрупате тъжно социално познание. Ние се заблуждавахме, че при демокрацията дали ще си беден, или богат, си зависи само от тебе. На вас е съдено да разберете, че и бедността, и богатството се предават по наследство. Съжалявам…
„Медиапул”: „68% от всички спестявания са в депозитните сметки на 4.8% от гражданите.”
„Труд”: „Доходите падат, спестяваме тройно по-малко пари.”
„Новинар”: „Все повече обедняваме, пестим от лекарства и цигари.” И т.н. и т.н.
Да, положението никак не е розово.
А, да не забравя. От Брюксел съветват: „Мийте си редовно ръцете”. Това за вас се отнася, деца! Чисти ръчички – това е най-важното. Ние някак си не успяхме да се приучим. То за нас не беше и толкова важно, щото на нас ръцете ни бяха все под масата. Но това време свършва вече. Под масата не остана. Общо взето, всичко е взето… Преходът свършва и тези, които идват след нас, ще трябва да си намерят друго оправдание…
А на вас, мили родители, традиционно препоръчвам, да биете децата си всеки път, когато забележите, че почват да приличат на вас. Ако искаме да се оправим, трябва да селектираме нова порода, различна. А това може да стане само, когато са далеч от нас. Защото ние уж все им даваме добри съвети, но всъщност им даваме лош пример...
Айде, тука стана малко пастор Филипов…
Във връзка с Деня на детето образователният портал „Академика” организирал 22 000 деца да се оплакват едновременно, като рецитират „Аз съм българче”.
Днес още един от депутатите на Сидеров - Стоян Иванов, си призна че е подписал поръчителство за заем от 150 000 евро в полза на офшорни компании. “Ние, вика Стоенчо, не сме идиоти. Знаели сме какво подписваме. Но такава беше общата психологическа обстановка – казаха ни, че е мярка за лоялност.”
Брадчед, идиоти сте, бе! Алчни идиоти. Идиоти, които са се надявали, че ще изкарат поне по един милион от мандата. И като извадиш 300 за Волен, пак остават 700 чисти. И за всеки от тези идиоти, братя, ние плащаме по 200 хил. лв. годишна субсидия (словом: двеста хиляди!) Тия, които напускат сега «Атака», ще си дялнат с „приемното политическо семейство” по 100 хил. Нека им е зле…
Бягайте, деца! Надалече!
„Общност на демократичните сили“ издигна Софиянски за кмет на София. Другите сили в тази общност са Сашо Праматарски, Любен Дилов, Евгени Бакърджиев и други отдавна умрели, но вампирясали политици.
Бягайте деца, почват да ни повтарят!
Депутатът от КБ Георги Божинов поиска от Тетка Цачева да уволни шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова. Защото рече в интервю за „Сега”: „Партиите в опозиция – БСП и ДПС имат профил, който в по-голяма степен се състои от маргинални обществени прослойки в сравнение с десните избиратели и управляващите в частност”.
Демек, който не е на власт е маргинал. Което не е лъжа, де… „Това изявление, реве Божинов, обижда широки слоеве на българския народ!” Ама много широки, всенародни слоеве обижда! И за да са толкова широки, съществен принос има и БСП… Но тия работи бързо се забравиха и другарите сега се стягат да ни потретват.
Обаче, братя, аз ви предлагам, като дойдат пак да ни искат подкрепата, ние да направим като Хаджи Генчо, кога момиченцето на Стоимен Таралеша му иска сушени кайсийки, че на майка му й се прияли:
- А защо ме не повикахте, когато заклахте жълтия мисир, когото бяхте отхранили с орехи? А? Вие го бяхте заклали в онова време, когато ви докараха червеното вино. Помня аз... Заборавихте да ме повикате... Я кажи ти дяду си хаджию: когато вие заколите сурата свиня, то щете ли да повикате и дяда си хаджия да я поопита, или не? А? Аз обичам свинския кебап...”
- Добре, дядо хаджия, ние ще да те повикаме да поядеш кебапец...
- Ха, ха, ха, ще да те повикаме! Всичките хора така казват, когато им трябват кайсийки, а като ги вземат, то и заборавят дяда си хаджия…”

Заборавят, заборавят…
Ей, господа, верно, че положението никак не е розово, но не си въобразявайте, че е червено!
В тая връзка се сещам за едно научно откритие. Канадски учени създали лекарство – Метирапон – което заличава лошите спомени, като неутрализирало отрицателните емоции на подсъзнателно ниво. Хапчето намалявало количеството на кортизола, който участва в процеса на съхраняване на информацията.
Това не е нещо ново. Психолози от Корнелския университет още по-лани измислиха подобно лекарство. Даже тогава ми казаха агенти, че от правителството на Станишев направили запитване до екипа да искат подробности – колко ще струва, как се приема... Оказало се, че хапчето не е скъпо, но се пиело по три пъти на ден, задължително след ядене. И другарите загубили интерес. Три яденета на ден даже и те не могат да осигурят...

Петък, 3 юни


Калин Руменов пише в „Новинар”, че единствения начин да види Васа Ганчева в съдебна зала, па макар и като ищец, е да я нарече „магистрална циганка” и „продажна кучка”. И тя да заведе дело срещу него. Тя със сигурност ще заведе. И най-вероятно ще го спечели. Защото Руменов я нарича още „много загубено парче”, голям алчен гъз” и други такива съставомерни комплиментарности.
Ще го осъди като едното нищо. Щото не се прави така. Ето вчера чета, че Окръжният съд в Кайзерслаутерн признал фразата “Leck mich am Arsch” („Целуни ми задника”) за оскърбителна. Едип пич си пушел на гарата. И едно ченге му наредило да изгаси цигарата. На което пичът рекъл: „Целуни ми задника!” Ченгето се обидило и го дало на съд. И Окръжният съд го цунал една тлъста глоба. Но преди това по-нисшата инстанция го оправдала с мотива, че фразата е общоприета.
Ами разбира се, че е общоприета. Влязла е даже в класическата литература. Например в Швейк. Там, ако помните, имаше един вечен студент по медицина - Фридрих Велфер, който избягваше да завърши, защото стипендията от чичо му надвишаваше евентуалната лекарска заплата четири пъти. Обаче идва войната, Велфер е мобилизиран «по безподобно просташки начин», като му е присъдена диплома „по съкратената процедура“. Въпреки, че на писмения изпит г-н Велфер отговорил на всички въпроси "стереотипно": "Lecken Sie mir Arsch!" Демек, "Цунете ми гъза!"
Немскоговорящите ще забележат една важна разлика в двата случая. Г-н Велфер е употребил учтивата форма: "Lecken Sie mir Arsch!". Докато тоя пич на гарата е говорил на полицая просташки на „ти”: “Leck mich…” Затова ви съветвам, ако решите да призовавате някой служител на реда към гореописаното свещенодействие, за всеки случай да го направите в учтива форма: „Бихте ли бил така добър да ме целунете по задника?” Мисля, че никой съд няма да ви осъди за учтиво питане.
Край пазарджишкото село Юнаците археолози открили най-старото селище от градски тип. Датирали го някъде през каменната епоха, преди 6200 г. Боже, в родния ни край още преди 6200 г. е имало граждани! Къде ли са се дянали?
„Старите вестници поскъпнаха тройно”, ликува „Стандарт”. Килото се изкупувало вече по 30 ст. Което прави 300 лв. на тон, щото те вестниците в тонове връщат. Още някоя година и ще стане по на далавера да произвеждаш стари вестници, нежели нови. В последните години забелязвам тенденция вестниците все по-малко да разчитат на парите на читателите. Щото читателят е капризно нещо – един иска едно, друг друго… „Колкото по-голям е пазарът, толкова по-грижливо трябва да избягваш спорните въпроси”, обясняваше Бийти на кап. Монтег. Избягваш, избягваш и то накрая нищо не остава. Далеч по-сигурно и печелившо е да се разчита на правителството. Например в броя на „Телеграф” от 30 май преброих 12 рекламни карета на НАП и Агенцията по заетостта. И как ще публикуват грамата на Байърли за бандитското минало на премиера? Да не са луди…
Като стана дума. Фолк певицата Цветелина Янева се разнежва пред сп. "Максимум" за приятеля си, депутата от ДПС и собственик пресгрупа „Доган хабер” Делян Пеевски: "Не беше, вика, любов от пръв поглед, с времето разбрах, че е добър човек, че е много внимателен, грижовен, става сутрин и ми зарежда телефона, мисли за най-дребните неща: дали съм яла, дали ми е добре. Той е едно голямо дете, просто колкото е голям, толкова е и дете."
Едно голямо дете, което още не пуска нянката. На държавата…
Не е глупава тази мома, ако, че на пръв поглед човек може да сбърка. Щеше да звучи много пресилено, ако беше казала, че е любов от пръв поглед. Ние например, когато видяхме Пеевски за пръв път, възкликнахме: „Пеевски изглежда като правен в час по трудово обучение…” Което беше голяма грешка. Защото е argumentum ad hominem, а той, едно, че е просташки, и друго, е несъстоятелен, когато се оценяват обществените качества на един човек. И това наше прибързано изказване впоследствие ни попречи да разберем колко е грижовен Пеевски. И знаете ли що така стана? Щото няма нищо по-измамно от чуждата мъдрост. Ние безрезервно повярвахме на Камю, че „след определена възраст всеки човек е отговорен за физиономията, с която ще се сдобие”. А после като проучихме американския опит в коректността, разбрахме, че това е едно изгледистко изказване. Иначе и от други хора, които са го опознали, съм чувал, че Пеевски е добродушен и грижовен човек. Те много от едрите хора са добродушни. Фидосова е изключение, което само доказва правилото. В частни разговори съм чувал служители на Пеевски да викат на него и майка му „Кашалотите”. Щото са едрички. Но според мен това не е точно. Ако се търси такова сходство при Дилян, то е по-скоро с морска крава, морско теле по-точно. Има дори визуална прилика. Едно такова сравнение може да накуцва само в това, че морските крави не са хищници…
Ало, пенсиите! Знаете ли, че морските крави (ламартини) имат само кътници, които се регенерират през целия им живот - преместват се напред с около 1 мм на месец и постепенно се изхабяват, а през това време им растат нови в задната част на устата. А? Несправедлива е била природата към вас…
Братя от последната възраст! „Труд” съобщава: „Търсенето в интернет забавя стареенето”. Проучване на университета в Калифорния показало, че сърчването активизирало мозъка и го предпазвало от оглупяване. Какво да търсите ли? Откъде да знам, бе! Каквото искате търсете. Що ме занимавате с глупости?! Човек ви казва съвсем добронамерено, че трябва да правите повече секс, защото е полезен за здравето, вие викате: „С какво?” Каже ви да ядете пълноценно, вие контрирате: „Какво?” Това не е наша работа! Нашата работа свършва с това, да ви кажем да ядете. Оттам нататък си има партия, правителство, църковно настоятелство… Така де, не е ли така?

To be continued
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 11477 |29.05.2011 Четвърти километър . 22| 12846 |22.05.2011 Четвърти километър . 18| 12188 |15.05.2011 Четвърти километър . 12| 12231 |07.05.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads