Реклама / Ads
32| 14013 |11.06.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (6-10 юни)
 

Понеделник, 6 юни

Зам.-мин на вътрешните работи Веселин Вучков съобщил, че всяка четвърта жена у нас е биена. През 2010 г. общо 26 500 жени били биени. Което показва, че това „всяка четвърта” не е правено на годишна база. Щото жените у нас са 52% от населението – около 4 млн. Ако годишно се бият 26 500 жени, то за да се набият по веднъж всичките 4 млн. жени с това темпо ще ни трябват 150 г.
А мъже не се ли бият? Бият се и още как, ама понеже при мъжете има скрит вот по престижни причини и цифрите изглеждат незначителни. И освен това не може да се вярва на всяко оплакване на бита жена. Лично съм виждал съседката да млати съседа със сабото по главата и да пищи: „Не ме бий бе, простак!” И после се обажда в Анимус… Всеки случай е индивидуален.
Ама то домашното насилие не е само бой. Даже боят е най-малкото. Чл. 2 от Закона за защита от домашно насилие определя: „Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права…”
Значи, ако ти отнемат свободата на словото, свободата да боравиш с дистанционното, свободата да имаш 2 лева твои си в джоба, свободата да пиеш 3 ракии, без да пишеш цяла нощ обяснения, ако вместо да се възползваш от правото си на спокоен сън, тя те върти цяла нощ като пенсионер два лева, уж, че й хъркаш и т. н., това си е чисто насилие по силата на закона! Какво значи «икономическо насилие»? Ти да бачкаш като вол, тя да прибира заплатата! И върхът на законодателното нахалство е, че тоя закон защитава и тъщата (ал. 7 - лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен). Откъде накъде, бе! Нали е закон за «домашното насилие». Тя какво ти прави в къщата?!
Е, има и мъже, които живеят на гърба на жена си. Като експрезидента Стоянов. Вика: „Жена ми издържа семейството”. Уж се шегува, де… „Аз, вика Пешето, не съм богат човек, бизнесът не ме привлече, през последните години усетих облекчението на по-скромния живот…”
Вижте какво, вземете си една салфетка, преди да продължа. Щото нататък става покъртително. „Когато се върна късно и няма никой у дома, хапвам каквото намеря в хладилника - стар хляб, малко сирене, кашкавал...” Пенсиите, тоя е по-зле и от вас, не ли?
Според Пешето, неопетнени от политиката са излезли Филип Димитров и Едвин Сугарев. Е, и той, разбира се. Но Иван Костов не се разбира…
От Българска асоциация по рециклиране прогнозират, че поради новия закон за отпадъците, щяло да има масови фалити на фирми, които изкупуват цветни метали. Без работа щели да останат 20 000 души.
Не знам как са ги сметнали. Според нас без работа ще останат много повече. Защото тия, които събират цветни метали, са само малка част от ангажираните в тоя бизнес. Например, ако един индобългарин може сам да открадне за два часа примерно 100 м. телефонен кабел, в неговото възстановяване ще участват поне 5 човека, които ще се трудят няколко дни. Същото е, когато група индобългари отреже високоволтови проводници, ограби трансформатор и т.н.
Но проблемът не е само в безработните. Другото важно нещо е, че по този начин ще падне БВП. Всички средства, които се хвърлят, за да се отстранят щетите от индобългарите, влизат в БВП. А те са в пъти повече, от реализираните от циганите печалби, които също влизат във БВП. БВП мери всички активности, а не само полезните. Ако кражбите на цветни метали се увеличават, това повишава и разходите за полиция, съд, затвори, за охрана на собствеността и т.н., които влизат в БВП. И точно сега, когато БВП бележи ръст извън претенциите на стохастичната грешка, тоя закон може да ни спъне.
Историците твърдят, че бронзовата ера у нас е приключила през 1200-1100 г. пр. Хр. Ама не за всички е приключила. Циганите например още живеят в бронзовата (медната) ера и това ни образува БВП! Представяте ли си тоя парадокс?!
Министърът на еврофондовете Томислав Дончев обяснил в Търново, че по програма на ЕС ще се построят общински жилища за 10 млн. лв. за циганите, които ще им се дават под наем. „Проектите, вика министърът, по които някой строеше апартаменти и в тях се настаняваха хора, които за 3-4 м. ги опустошават, няма да бъдат повторени, ще развием у всеки чувството да бъде собственик.”
Браво! Но, ако позволите, да попитаме: „Как?” Как ще го развиете това чувство? И „Протестантската етика…” на Макс Вебер да им преподавате, пак нема да стане…
„Сега”: „Борисов вдига пенсии и заплати напук на бизнеса и здравия разум”.
Е, не, тук без мен. Този път ние не само няма да се присъединим към общия хор на критиците, но и ще похвалим премиера. Нямало пари, бюджетът нямало да издържи… Ако ще да издържи! Хората трябва да издържат, щото някои вече едва стискат… Па предизборно било?! Предизборно ще е, какво друго. Аз за толкова години демокрация, следизборно увеличение не съм видял. На пенсии и заплати де, щото на цени съм видял много пъти.

Вторник, 7 юни

Оня ден Люба Кулезич беше поканила в предаването си по Нова ТВ осъдения за педофилия ексдепутат от „Атака” Владимир Кузов. Не разбрах от какъв зор… Да кажем, като модерни хора, че всеки има право на забрава. Има такава категория в съвременното право – за хората, изтърпели присъдата си. То па една присъда му дадоха…
По тоя повод Мартин Карбовски пратил на Кулезич SMS:
"Е, надсра се! Реабилитираш педофили в гейове! Дърта рейтингова *урва!"
„НаДсра се”! „Насра се” е моментна констатация, а „надсра се” е обобщение на рецидивиращо поведение, едва ли не венец на една цяла кариера…
„Лично аз само като си помисля колко вида думи има и че трябва да ги познавам, за да разбера употребата им и възможните им комбинации, направо се прехласвам. Смятам, че няма нищо по-красиво например от това, че в езика има съществителни и глаголи. Великолепно е нали? Съществителни, глаголи…” (Мюриел Барбери, „Елегантността на таралежа”).
Съществителни и глаголи! Особено глаголите! Насра, надсра… Не е ли великолепно?!
Как да не е, бе!
Не мога да ви кажа защо някои журналисти прибягват до такива изразни средства. Понякога си мисля, че става дума за синдрома на Жул дьо ла Турет. Друг път съм по-склонен да смятам, че е философско-религиозен въпрос, отнасящ се до приемането или отричането на Сътворението. В смисъла, в който Кундера поставяше проблема: «Моментите на дефекация са ежедневно доказателство за неприемливостта на Сътворението. Или – или: или лайното е приемливо (и в такъв случай трябва да спрем да се заключваме в клозета!), или сме създадени по неприемлив начин.
От това следва, че естетическият идеал, съответстващ на категоричното приемане на битието, е светът, в който лайното е отречено и всички се държат така, сякаш то не съществува.”
Амо то съществува...
Сахлим Карамустафа, бивш учител и изследовател на турското съпротивително движение, вика: Доган никога истински не е лежал в затвора.”
Стига, бе?! Пък аз си спомням как през 2004 г. Валерия Велева, преди да стане „Мадам В.”, води Доган в Централния софийски затвор, да види килия 17 (а), в която бил лежал. И там двамата ляха сълзи и сополи (още едно доказателство за неприемливостта на Сътворението). Повече тя, де…
Като я споменахме. В понеделник „Мадам В.” направи „примоция” в „Стандарт”, където почна работа. Да ви е честита, колеги, придобивката! Търколил се капакът и си намерил гърнето…
Според „Алфа Рисърч” се оказва, че към момента положителните оценки за работата на правителството паднали на 19%, докато отрицателните се вдигнали на 41%. А пък доверието към премиера се разделило на три почти равни части – 35% били изкъде него, 35% - против, а на 30% им бил безразличен. Ако някой е прочел заглавието в „Стандарт” („Две трети си искат Бойко за премиер”) да си го осмисля сам, аз нямам данни за такова твърдение. И Алфите нямат…

Като си говорим за неприлични изказвания… Шефът на митниците Танов какво каза… Чак ме е срам да го повторя. „Сред митничарите, вика, цари известно объркване и несигурност - идват избори, а никой отгоре не ги търси и не им иска да започнат да събират за партийните касички.”
По-брадата история не бях чувал!
Някакъв началник на митница му обяснил, че когато митничарите се отчитали нагоре, те били по-спокойни, защото има кой да се грижи за тяхната сигурност.” Кога човек си е прост… Хич не се усеща, че признава, че митничарите крадат по прежному. Само че с известно притеснение…
Дали в левове взимат, или в евро? Не че има значение, но е възможно премиерът да се поинтересува…
Г-да митничари, отворете им сметка в някоя банка и им внасяйте дължимото. Ще дойде време, те ще си ги подирят…
Толкова ли прости изглеждаме?
Сигурно. Те не случайно гърците се бъзикат. „Тихо да не събудим българите!”…

Сряда, 8 юни

На дискусия, организирана от омбудсмана на републиката, се обсъждала промяна в методиката на изчисляване на данъка смет. Обмисляло се данъкът да се изчислява на кило, а не както е сега според размера на жилището. Обаче, пише „Стандарт”, не било ясно по какъв начин общините ще измерят боклука на всеки гражданин.
Какво толкова не е ясно? Слага се един кантар до всяка кофа и приемчик мери. Даже може и още на място да си плащаш. Като при синята зона. На всяко паркомясто се назначава отделен човек. Може и циганин. При боклука, при паркоместата не може, щото ще избяга с оборота. Те колко българи избягаха...
Колегите от „24 часа” предлагат данъкът да е според обема на боклука. Лично мен на обем повече ме устройва. Щото, когато през 2007 г. от БСП казаха, че се обмисля и такъв вариант, аз седнах и си конструирах една компактна балировачка, която сложих на балкона. Уплътнява ми боклука около 7-8 пъти. Булката тогава не ми даде да я вкарам в експлоатация, щото, вика, много ще мирише. И беше права за него момент. Но оттогава досега морфологията на нашия боклук силно се промени и в него вече няма нищо, което да мирише. Като на повечето хора, де... Между другото, обърнете внимание, че кофите за боклук вече почти не миришат.
Така че за боклука съм абсолютно готов, каквото и да решат. С водата е по-голям проблем. Сметката ми скочи на 30 лв. на месец за двама. Как не сме бабучасали вече... А кладенецът, който копам в мазето, споменавал съм ви, ако не се лъжа, върви бавно, щото гледам комшиите да не разберат. Можели да се подкопаят основите?! Бабината им на припек! Ама ще стане. Той Граф Монте Кристо и абат Фариа цял тунел изкопаха без никой да забележи... Е, докато свършат, абатът умря и тунелът остана неизползван... Но до тогава ще трябва да се задоволявам с палиативни мерки. Например казанчето. Подмених му канапа с твърд теглич. Страшно ефективно. Дръпнеш и веднага върнеш. Има ли смисъл за пет капки да изтича 9 л. вода? Не, нали? Обмислям и други мерки и своевременно ще ви информирам. Пък може през това време общината да развали концесията на тия разбойници. Бойко това го е обещавал многократно – и като кандидат, и като кмет. Сигурен съм, че поне едно от обещанията си ще изпълни.
За вълка говорим. Точно докато пиша това и го дават по Битивито. Миролюба Бенатова го интервюира в градинката на МС. Турили го на един стол до скулптурата на сърничката. Такъв контрапункт се получава, да се разплачеш – най-нежното и най-поетично същество и до него едно… не толкова нежно същество… И пак: Спортната зала, АМ „Тракия”, АМ „Струма”… Абе, някой да знае случайно дали е жив Мирча Кришан?
В никакъв случай не омаловажаваме пътищата. Още през VI в. преди Христа персийският цар Дарий рекъл: „Не войските, а пътищата крепят империята.” Мога да цитирам подобни оценки и от римляните, от гърците, от германците... От българите обаче не мога. Щото ние сме малко като казаците. Наричаме път мястото, през което възнамеряваме да минем…
Като стана дума. „Труд”: „Магистрала „Струма” ще е удобна и за мечките”. Съобщил го министър Плевнелиев. А дано, щото тунелът при ГКПП „Илинден", който ни струваше милиони, изобщо не им бил удобен. Какво удобен, оказва се, че мечките изобщо не били влизали в него. Може би ги е страх от тъмното, а може и клаустрофобични чувства да им образува… Обаче защо се оказа след като профукахме милионите, а не преди това, не мога ви каза. Както и да е. Та по магистрала „Струма” няма да се правят тунели, а мостове. Не знам, учените да кажат. Защото е възможно мечките да имат и страх от високото.
Проектът за магистралата включвал още изграждането на „заешка ограда”, с бетонна основа. Защото, оказва се, зайците копаели под мрежата. „Оказва се”! Какви са тия аматьори, дето все им се оказва? Чета по вестниците, че вероятно ще се окаже, че магистрала „Люлин” зимата ще е пързалка, поради ветровете, които „бучели” там. От където и имената Мало и Голямо Бучино. Не знам, на мен ми се струва, че това „оказва се” е една от същностните разлики между умните и простите. Умните успяват нещо да предвидят, да избегнат… На простите все им се оказва.

Четвъртък, 9 юни

Сидеров реве като Корейко, когато Остап Бендер му измъква милиона: „Сегашният закон за политическите партии е написан изключително порочно, в тази част за субсидиите. Когато някой напусне парламентарната група и се обяви за независим, обаче напише една декларацийка – аз принадлежа към партията БСП, ГЕРБ, ДПС... от субсидията на „Атака” се режат за човек – 50 000 на транш и отиват в тази партия.»
„Саша Корейко си представяше своето бъдеще така: върви той по улицата и изведнъж по водосточната тръба, край самата стена намира вишнев, скърцащ като седло кожен портфейл. В портфейла — много пари, две хиляди и петстотин рубли… А по-нататък всичко щеше да бъде извънредно хубаво.”
И сега, когато наистина стана „извънредно хубаво”, някакви хора се опитват да измъкнат вишневия кожен портфейл… Не да ревеш, ами да се скъсаш! Но такъв е животът, особено когато си се събрал с „млечни братя”…
„С парите човек трябва да се разделя леко, без стонове.”
Но проблемът е, че сега, с увеличаването на минималната заплата, загубите на Сидеров се увеличават. Ако при 240 лв. МРЗ всеки ваш глас е носел на партията по 12 лв. на месец, при 270 лв. МРЗ вече ще носи по 13.50. Наистина, не да ревеш, ами да се скъсаш…
Дали да питаме големия патриот, народния трибун Сидеров защо, когато се изготвяше бюджет 2011 г., не се обади да предложи, предвид на продължаващата криза и нуждата от солидарност, субсидията на политическите партии и през 2011 г. да се намали с 15%, както беше през 2010 г.? Всички се ослушаха и си прибраха пълната сума, към 50 млн. лв. Или, може би, да зададем този въпрос на Бойко Борисов? Щото най-големият пай от субсидията отива в ГЕРБ…
Аман от лицемери…
Мартин Димитров вика: «Кунева не направи необходимото, за да спаси 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за това ще я питат в нейната кампания...»
Мартинчо, верно, че ти 93 г. още си пишкал на ламарина да ти дрънка, но има книги за тая работа. И стари вестници, в които се споменава как стана тая работа и каква е ролята на Костов и Надка в нея. Хич не ги оправдавам жълтите. Даже по тяхно време бях заръчал на булката, ако нещо ми се случи, да ми сложат и една глава „Енергетика”, за да мога да обясня горе, на приемащия ангел, защо съм ползвал толкова устноматерни сквернословия... Най се вбесявах на наглите лъжи на Пасито, когато ни успокояваше, че само временно затваряме глава „Енергетика”, а после ще я отворим отново. И ние верно от тогава много пъти я отваряхме – да я четем… Но в интерес на историческата истина трябва да кажем, че предателството към малките блокове на АЕЦ започна през 1993 г. по времето на Беров. През 2003 г. Шервашидзе даже се извини, че е подписал за затварянето на Първи и Втори блок… После през 1999 г. Костов и Надка също сякоха ядрения клон. И накрая Монките го досякоха. Всички участваха, всички! Параванов, преди да стане държавна глава се пъчеше: “Не трябва да се поддаваме на натиска на ЕС за реакторите.” Пък после и него го хвана политическата катаракта...

Петък, 10 юни

Председателят на Дружеството по хранене проф. Божидар Попов открил Америка. Вика, че водката и ракията морят опасните ешерихия коли. Добрутро! Мазол хванахме на езика да повтаряме, че по-скоро в Мъртво море ще намериш бацил, нежели в чаша ракия. Професорът вика, че открил дезинфектиращото действие на ракията като млад доктор, когато 30 души получили хранително отравяне от гергьовска трапеза – единствено жени, деца и мъже трезвеници. Мога да подкрепя тези наблюдения на младия проф. Попов. През 2002 или 2003 г., не помня, след една сватба в Кърджали 13 души попаднаха в болницата със салмонелоза. Сред тях нямаше нито един пияч. Какво да се убеждаваме, като е казано отдавна: В бирата се крие силата, във виното мъдростта, а във водата - микробите.
Професорът обаче допуска една груба грешка. След като казва, че ракията мори бактериите, добавя и малко ненужна дидактика - това не означавало човек да гарнира всяко хранене със спиртни напитки. Напротив, точно това означава! Ние откъде да знаем с кое хранене точно ще приемем ешерихията? Ами ако е на закуска още? Не братя, с цялото ми уважение към професора, но трябва на всяко ядене. По колко – не мога да кажа. Просто подозирам, че 100 грама ще уморят по-ефективно бактерията, отколкото 50 грама. А 200 още по от 100. Логично е, не ли?

To be continued
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 11965 |05.06.2011 Четвърти километър . 28| 11490 |29.05.2011 Четвърти километър . 22| 12869 |22.05.2011 Четвърти километър . 18| 12199 |15.05.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads