Реклама / Ads
28| 9151 |27.02.2024 ГЛАСЪТ

Диагноза дебилизъм: ГДБОП под знака на „Червения пират“, Еврото и Нотариуса. Да идва Джак Спароу

.
Търси се...
Поглед, вперен напред, костюм средно положение, вратовръзка, кабинет, бюро, микрофон, а говори като 5-годишно дете. Що е то? Главен комисар Явор Серафимов, разбира се. Шеф на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Сериозно положение. Опсс…
 

Българската престъпност има голям късмет с такава ГДБОП – това е първият извод, който се налага още по време на интервюто на Мариета Николаева със Серафимов за Нова телевизия. Тя изглежда по-веща, наистина.  

 

Терминът „говорещи глави“ е вече клише. Но, дявол да го вземе, защо непрекъснато ни пробутват именно такива? Наистина ли българите са дебили или ни правят на дебили?

Явор Серафимов по творческа биография е експерт по пране на пари. Какви разкрития е направил в кариерата си, които са стигнали до осъдителна присъда? В лъскавото му CV пише за получени от него награди. За какво ги е получил? Виждал ли е истински престъпник и убиец на живо?

 

Докато Серафимов изричаше нелепици от екрана, „Червеният пират“ е отплувал от пристанище Варна към „острова на съкровищата“. „Червеният пират“, за сведение на населението, е онзи злодей, който изпраща заплахи на телефоните на съдии от Плевен, на министри и на самата Мария Габриел, все още вице.-премиер, а скоро реален министър-председател. Гротеската е съвсем истинска: ГДБОП знае, че „Червения пират“ изпраща гадните СМС-и, знае, че е скитник (клошар), знае също, че по някакъв начин този човек открива телефоните на важни хора в държавата, но бопаджиите не можели да го открият. Трудно се коментира подобно нещо. Като не можеш да откриеш някакъв скитник, как ще откриеш добре организирани престъпни мрежи? Вярно, че Явор Серафимов е с диплома от Югозападния, че е от Дупница и пр., но чак пък толкова…

 

Трагизмът се засилва до кресчендо, когато шефът на ГДБОП започва да говори по казуса с Мартин-Нотариуса и Пепи-Еврото. Оказва се, че най-опитните ни ченгета (такива би трябвало да бъдат по дефиниция) научили, че въпросните тарикати шетат из магистратските и политическите кръгове едва през 2021 г. Защото тогава получили сигнали от пострадали граждани. И по традиция на българските служби, се заели да разпитват жертвите, а не извършителите. Накрай изпратили каквото били събрали в Софийска градска прокуратура, втори път до Върховната касационна прокуратура и така си измили ръцете. Пак по нашенска традиция, от държавното обвинение отсвирили папките и бандитите Еврото и Нотариуса продължили да въртят „бизнес“ по живо по здраво. ГДБОП и МВР обаче били с чиста съвест. Отнася се и за сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, когото Серафимов се постара с всички сили да обясни, че нямал нищо общо, макар по някое време и той да е оглавявал ГДБОП.

 

Нещастна държава с щастливи бандити. Всъщност малко по-сложно е: като слуша обясненията на Серафимов, човек се замисля: за противодействие или за съдействие на престъпността става дума?

 

А имаше преди време истински ченгета в БОП-а! Само че онези, които разкриха отвличанията и заловиха „Наглите“, разобличиха групата за убийства „Наглите“ (с три доживотни присъди), действаха по Алексей Петров-Трактора и „Октопода“, случаят „Гранити“, случая с отвлечената и убита Мирослава от Перник и пр. бяха разкарани от системата. И докараха мишлета с треперещи сърчица, но много, много изпълнителни и лоялни към онези, които са ги спуснали на важните постове.

 

Организираната престъпност е спокойна, схемаджии като Трактора, Еврото и Нотариуса богатеят, но от време на време ги екзекутират, а бопаджии, ДАНС и прокуратурата ни обясняват пълни глупости, вземайки ни за дебили. Ние пък мислич, че те са дебили и палячовци и така държавата продължава да пропада, а обществото да деградира.

 

Дали някой в държавата ще разбере, ако ГДБОП бъде закрита? Съмнявам се.

 

За да се получи хубава комедия, единият персонаж задължително трябва да е полицай, - е казал Чарли Чаплин. Е, тук има изобилия от подобни херои.

 

Най-добре да дойде Джак Спароу. Поне шоуто ще е качествено.

 

Емил Азар

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 16607 |24.02.2024 „Грандиозните руски победи: Радуйся русский народ, царю Путину слава!“. Украинците - новите спартанци . 5| 6606 |23.02.2024 Манол Глишев: Две години откак светът разбра, че в Украйна се води война . 29| 13634 |22.02.2024 Стига шикалкавене: Ще бъдат ли арестувани Цацаров, Гешев и Сарафов, както е редно, според самите тях? . 23| 11658 |21.02.2024 Аман от цинизъм: Това лице се сравни с Навални! Няма ли пощада?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads